FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Malta hele året

Av Dag Fonbæk 27.03.05 16:00 | Oppdatert: 27.03.05 16:31

Del saken på:

VALLETTA (VG) Få europeiske reisemål har så mye å by på som Malta, størrelsen tatt i betraktning. Så har da også den vesle øystaten 7000 års dramatisk historie å vise til!

Historisk og solfylt reisemål

Vi anbefaler en langweekend (snaut fire timers flytur fra Oslo), tilstrekkelig for å få en smak av Malta og litt av hva dette helårsmålet midt i Middelhavet har å by på:

7000 ÅRS HISTORIE: Tross massive kriger og bomberegn er historien svært synlig på Malta, både i form av megalittiske tempelruiner, naturskatter og et vell av historiske bygninger, fremfor alt i hovedstaden Valletta, der du bl.a. kan se huset der Napoleon bodde i seks dager under sitt felttog på øya.

Stikk hodet inn i St. Johanneskatedralen (nær Republic Square), der både gulv, vegger og tak er gjennomdekorert med historien om døperen Johannes liv og død. Fantastisk flott!

Historiske Valletta med alle sine gylne palasser og arabiskinspirerte fasader er severdig, men du vil bli skuffet over kvelds- og nattelivet. Få turister bor i selve Valletta, der mange restauranter stenger kl. 19, selv på lørdager.

Øysamfunnets omskiftelige tilværelse som kronisk erobret, beleiret, kolonisert og befridd preger fremdeles Malta, 30 år etter at britene trakk seg ut og øya ble selvstendig republikk.

DYKKEPARADIS: Malta kan by på noen av Middelhavets flotteste dykkesteder - som klippen Fungus Rock vest på Gozo. Dykkerkurs og -utflukter formidles av de fleste hoteller og turarrangører. Ta dykkerlappen på Malta, da vel.

MATEN: Med fremveksten av gode, flerstjerners internasjonale hoteller har Malta tatt et par jump opp på den kulinariske opplevelsesstigen. I dag finner du gode, ikke spesielt dyre restauranter med bred internasjonal meny, særlig i utelivsbydelene St. Julian's, Slimo og rundt Spinola Bay.

UTELIV: Det sies at barene på Malta stenger når siste gjest går - og vi har ved selvsyn sett at det stemmer... I St. Julian's er nattelivet heftig til lyse morgen, med diskoteker så stinne at dansing blir en umulighet. Det ferske EU-landet Malta følger for øvrig Norge med en strengt praktisert røykelov, som gjør at festfolket gjerne trekker ut i gatene når barene fylles opp.

FESTENE: Malteserne priser sin selvstendighet - og bruker enhver anledning til å feire religiøse høytider og karneval. Hver helg fra juni til september er det «festi» i en eller annen maltesisk landsby, fester som gjerne varer hele uken ut...

UTFLUKTER: Har du en langweekend til disposisjon, bør du klare å få med deg en avstikker til naboøya Gozo (25 min med ferge) og en kveldstur til Maltas gamle hovedstad fram til 1500-tallet - Mdina - midt inne på øya. Mdina er i dag bebodd av kun 70 familier, de fleste i flere hundre år gamle paleer forbundet med smale, rettlinjede gater; fra utsiktsplatået bak St. Paul-kirken har du storslagent skue utover Valletta og store deler av «vesle» Malta.