FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Familiepark-nyhetene: Null til 125 på to sekunder

Av Mona Langset22.03.19 16:02 | Oppdatert: 23.03.19 13:46

Del saken på:

Norges høyeste dropptårn, supersklie og større Sabeltann-verden, er blant de nye attraksjonene når de største familieparkene snart åpner igjen etter vinterdvalen.

Fritt fall i Kongeparken

I Kongeparken kan du fra i sommer oppleve fritt fall på over tre G-krefter: Fra null til 125 kilometer i timen på to sekunder. Hvis du tør.

Det nye dropptårnet -«Stupet» er 80 meter høyt, og landets høyeste av sitt slag. Fra toppen er det panoramautsikt over Jæren. Om formiddagen skal «Stupet» fungere nettopp som et utsiktstårn, der gjestene heises rolig ned igjen etter å ha rotert 360 grader rundt på toppen.

Det er først på ettermiddagen turen ned igjen går i fritt fall. Midt på dagen blir det også en time med sjansespill: Du vet aldri om setene heises rolig ned eller om de slippes ned i fritt fall.

«Stupet» åpner den 13. juni, men Kongeparken åpner dørene allerede i påsken, 13. til 22. april. Helgeåpent fra 11. mai, og fulltidsåpent fra 8. juni.

Dobler Sabeltann i Dyreparken

Sommeren 2019 feires Kaptein Sabeltanns 30-årsjubileum med flere nyheter : I «Den Hemmelige Gullskatten» kan barna hjelpe Kapteinen med å grave og vaske fram gull fra en nedsunket gammel skute, og få en gullmynt som takk for hjelpen.

«Den forheksede labyrinten» blir en spenstig ny aktivitetsløype like bak Spøkelseshuset. Her har Greven av Gral lagt sin trolldom over skogen, og forvandlet den til en skummel og forhekset labyrint. Barna får utfolde seg både fysisk og mentalt for å løse oppgaver og passere hindringer lagt ut av Greven.

Et nytt smokkarium skal også åpne i sommer. Helt siden slutten av 1990-tallet har barn gitt smokkene sine til kapteinen når de har sluttet å bruke dem. Over 200.000 er levert inn i årenes løp, og nå får disse en mer betydningsfull plassering i nytt hus.

Dette er starten på en femårsperiodem hvor det skal investeres i alt 50 millioner kroner for å utvide Kaptein Sabeltanns verden til det dobbelte.

I juni åpner også et nytt overnattingstilbud: En safaricamp med 19 safaritelt.

Et annet jubileum som skal feires i 2019 er sjimpansen Julius’ 40-årsdag 2. juledag.

Månelyst i Hunderfossen

I hele fjor var den nedlagte Iskremfabrikken innerst i Hunderfossen dekket av et gjerde der det sto «Her kommer en hemmelig nyhet.» Nå er gjerdet borte, og et 400 kvadratmeter stort testlaboratorium med tema fra den siste Flåklypafilmen «Månelyst» er klart når parken åpner i mai.

Hunderfossen har investert 10 millioner kroner i den nye attraksjonen, som inneholder lærerike og lekne utfordringer for store og små. Her kan barna blant annet prøve seg som astronauter sammen med Solan og Ludvig.

– Miljøet er hentet fra Kjell Aukrusts fantastiske univers, men tilpasset dagens barn. Det blir lek-og-lær-aktiviteter med en miljøtanke. Barna kan blant annet bruke spillteknologi og hele kroppen for å plukke søppel i verdensrommet, alt fra løse satellitter til hamburgeresker amerikanske astronauter har slengt fra seg. Ludvig var jo tidligere en frontfigur for å holde Norge rent. Nå vil han holde verdensrommet rent, forteller direktør i Hunderfossen, Hogne Høstmælingen.

«Månelyst» byr også på gjensyn med Solan Gundersen og Reodor Felgen.

– Reodor Felgen er jo et geni når det gjelder gjenbruk. Vi har vært regionen rundt for å lete etter alt fra meierideler til barometer og pumper som han kan bruke. Og siden selvgjort er velgjort, skal barna også i Felgens ånd få pumpe opp trykket på måneraketten. Når de har jobbet lenge nok med håndpumpene, setter den i gang med gnister og brøl, forteller Høstmælingen.

Det skal også bli mulig å utforske svarte hull i verdensrommet. Det skal bli en svimlende opplevelse som man kjenner på hele kroppen.

Høstmælingen forteller at et 30-talls mennesker har vært involvert i å bygge «Månelyst», med god hjelp fra Aukruststiftelsen og Aukrustsenteret i Alvdal. Quisten animasjon har laget dukkene.

Hunderfossen har helgeåpent fra 25. mai og fulltidsåpent fra 8. juni.

Magesug i Bø Sommarland

I Bø Sommarland er det endelig duket for åpningen av den nye og unike vannsklien Tryll. Den er 160 meter lang og har høydeforskjell på nesten 20 meter.

Tryll ble egentlig lansert som en nyhet i fjor, men av ulike grunner ble den ikke klar før i år. Men nå er den altså klar tilåpning.

– Denne er unik da det kun finnes et fåtall slike i hele verden, sier markedssjef Erik Røhne Andersen.

Det som gjør den spesiell er effektene som gjør at du bruker de fleste sansene på vei ned. På fem ulike steder blir du overrasket av ulike forskjellige filmklipp med lyd. Filmklippene endres slik at overraskelsene blir nye for hver tur.

VG reise omtalte også sklien da vi skrev om familiepark-nyhetene i fjor.

Bø Sommarland har helgeåpent fra 8. juni og fulltidsåpent fra 15. juni.

Utbedringer i Tusenfryd

Her er det ingen nye attraksjoner i 2019, men noen av de eksisterende utbedres. Tre-berg-og-dalbanen Thundercoaster utbedres for å skape bedre kjøreopplevelse. Samtidig skal fjorårets nyhet med VR-briller, Steampunk Hunters, finpusses slik, at logistikken og opplevelsen blir bedre.

Det største spisestedet, Vertshuset, skal også oppgraderes.

Tusenfryd har helgeåpent fra 27. april og fulltidsåpent fra 6. juni