Durres riviera: Nordmenns nye reisemål: Lavprisshopping og langgrunne strender

Balkongutsikten mot nord er den samme som mot sør: Kilometer på kilometer med sandstrand og solsenger i snorrette rekker. Her er det god plass til alle.

DURRES RIVIERA (VG reise) Rett frem er Adriaterhavet, og 24 kilometer over på den andre siden ligger Italia. Det går daglige ferger dit. Selv kom vi med fly fra Oslo, direkte til Albanias hovedstad Tirana, 30 kilometer inn i landet.

Dette er Durres riviera, det aller nyeste albanske charterreisemålet for nordmenn: Her er det en milelang sammenhengende langgrunn sandstrand, og mange nybygde hoteller. Mitt ligger i Golem-distriktet, 15 kilometer utenfor Durres by.

les også

Slik ble annerledeslandet Albania etter at turistene kom

Nå er det seks år siden de første skandinaviske charterturistene kom til Albania, med ferge fra Korfu til i Saranda, 25 mil lenger sør.

I fjor utvidet Apollo Albania-tilbudet med direktefly fra Oslo til Tirana lenger nord i landet, og hoteller her ved Durres riviera. Samtidig startet Norwegian med ruteflyginger til Tirana. I år er tilbudet ytterligere utvidet med charterfly til Tirana fra flere norske byer.

– Vi har nesten bare skandinaviske gjester her, forteller resepsjonist Klevjis Lami på Grand Blu Fafa Resort. Hotellet åpnet i fjor. Det bygges og bygges her på Durres riviera. Mest all inclusive, eller hoteller hvor du kan velge om du vil ha bare frokost, eller all maten inkludert.

Det sies at Albania er det siste uoppdagede ferieparadiset i Europa. Men nå oppdages det fort, av mange.

Nertila Gjinplaku har vokst opp i en landsby litt lenger inn i landet. Da hun var barn pleide familien å reise ut til kysten for å bade. De siste åtte årene har hun bodd i Torino, Italia. Når hun nå er tilbake på sin barndoms strand, og kjenner hun seg knapt igjen.

– Det er så mange nye hoteller her. Så mange solsenger. Badevakttårn og vannsport. Det var ikke slikt da jeg var liten, sier hun.

Solsengene tilhører hotellene og restaurantene. Gjestene kan bruke dem gratis, mens andre kan betale for å ligge der. Men selv om det er solsenger så langt øyet kan se, er det også mye plass til dem som vil legge håndkleet rett på sanden. 40 prosent av de regulerte strendene skal være gratis å bruke.

Solsikker sommer

VG var i Durres i slutten av mai, før sommeren hadde rukket å feste grepet. Dat var det langt mellom turistene på stranden. Men i juli og august stiger både turisttettheten og gradene betraktelig. Området har i gjennomsnitt 300 soldager i året, og i sommermånedene ligger temperaturen på rundt 30 grader på dagtid.

Familien Rudi fra Kongsberg kom til Albania med same fly som meg. De synes at de får svært mye god mat og hotell for pengene her.

– Hotellet er det fineste jeg har vært på noen gang. Det er helt strøkent, rent og ryddig, sier mamma Wenche Rudi. Grand Blu Fafa Resort er kategorisert som «Apollo Family,» charterselskapets beste familiehoteller.

Selv om Kongsberg-familien kun har frokost inkludert i pakkeprisen gjør ikke måltidene noe stort innhugg i feriebudsjettet. En middag med pizza, pasta, øl eller brus til alle fire kommer sjeldent på mer enn 250 kroner, og de italienske rettene smaker fortreffelig, sier Wenche Rudi.

Familiested

Durres-området egner seg godt for barnefamilier. Den milelange sandstranden er så langgrunn at du må gå langt ut før det er mulig å drukne. På promenaden inne i Durres by er det karuseller og hoppetårn hele året. Hele området er stille og rolig.

De unge guidene på hotellet forteller at det pleier å være liv inne i Durres by lørdagskveldene, særlig rundt havnen. Men når vi er ved havnen en lørdag tidlig på sommeren er det nesten helt øde. De lokale ungdommene har samlet seg på bistroen Old Town, hvor det er levende musikk og god stemning på lørdager.

OLD TOWN: Populært utested blant lokale ungdommer. Foto: Mona Langset / VG

Turistattraksjoner

– Jeg hadde tenkt meg til Old Town selv i går, men var for sliten, forteller Sabina Kasa (21) som jeg treffer neste morgen. Hun jobber i den lokale familiebedriften Happytours, som blant annet arrangerer utflukter for skandinaviske turister.

KAFFEPAUSE: Sabina Kasa og Gert Bardhi sitter utenfor nyrenoverte Hotel Epidamn Boutique & Spa. Når albanere setter seg ned på en kafé, kommer det raskt kaffe, røyk og mobiltelefoner på bordet. Foto: Mona Langset / VG

Jeg har spurt om hun kan vise meg shoppingmulighetene i Durres, og vi drar inn til sentrum søndag formiddag for å sjekke byens handlegate og to kjøpesentre.

Men først stopper vi ved de største severdighetene i byen: Det venetianske tårnet fra 400-tallet, hvor det nå er utekafé på toppen, Albanias største arkeologiske museum og det romerske amfiteateret som ble brukt til gladiatorkamper på 100- til 400-tallet.

Forvirrende shopping

Vår butikkrunde starter i Via Egnantia, gaten der klesforretningene ligger tett. Noen oppgir priser i euro, mens andre bruker den lokale valutaen lek. Det som gjør det ekstra forvirrende for en nyankommen utlending, er at mange dropper to nuller i lek-beløpet.

Når jeg spør Sabina hvordan jeg kan vite at jeansen som er priset til 20 egentlig koster 2000, sier hun at jeg må skjønne det ut fra beløpet. Jeans kan ikke koste 20 lek (1,65 kroner). Men den kan gjerne koste 2000 (165 kroner).

Vi går videre til en sko- og veskebutikk der prisene er oppgitt i euro. Her koster de fleste skoene 115 på salg. (1120 kroner). Det er ekte franske og italienske merkevarer. Moschino-clutchen til 160 euro er veldig billig, påpeker Sabina. Hun har sett på en helt lik i Madrid, men der kostet den mer enn det dobbelte.

HERREKLÆR: Kvalitetskopier, ifølge selgeren. Foto: Mona Langset / VG

Når vi senere besøker byens to kjøpesentre, Blu Star og Flagship, er prisene oppgitt i lokal valuta. I herreklesbutikken MG koster Tommy Hilfiger-Jeans 7800 lek (625 kroner), og Lacoste piquetskjorter 2500 lek (200 kroner).

– Kan dette være originalvarer?

– Nei selvfølgelig ikke. Ekte merkevarer koster mer. Men dette er veldig gode kopier. God kvalitet, sier butikkselgeren.

De virkelig lave prisene finner jeg i byens skjønnhetssalonger. Fotpleie med pedikyr koster 1500 lek, tilsvarende 120 kroner. Det samme koster akrylnegler. Det ender med at jeg kommer hjem med nye lange «klør».

NYE NEGLER: Dona i Arla’s Beauty Salon lager negler på hånden min. Foto: Mona Langset / VG

Make-up er også rimelig. Det tyrkiskproduserte merket Flormar selger neglelakk og øyenskygger til rundt 20 kroner, mens CC-kremer koster 52 kroner, og terrakottapudder 56 kroner.

Etter butikkrunden i sentrum av Durres drar vi til middelalderbyen Kruja (610 moh.) som er kjent for sin basargate med fine håndverksprodukter. Nydelige filigransarbeider i sølv veies på vekt og selges til grampris. Håndvevde tepper ligger på 7000 lek, rundt 650 kroner.

Kruja ligger 40 kilometer utenfor Durres, og er et populært utfluktsmål i dette området. Byen er også kjent for å være fødestedet til den fremste albanske frihetskjemperen og folkehelten Georg Skanderberg (1405–1468). I Kruja er det et Skanderbergmuseum og en festning fra 500-tallet. Mange reiser også hit for å spise god og rimelig lokal mat på restaurant Panorama.

Bush-besøket

En annen som har besøkt denne landsbyen, er George W. Bush. Han hadde en svært høy stjerne blant albanere da han var president i USA.

– På vei ned fra Kruja måtte han igjennom landsbyen Fushe Kruje, men der var det umulig for bilen å komme frem, for alle innbyggerne hadde møtt frem for å hylle ham. Da gikk Bush ut av bilen og hilste på de jublende menneskene, forteller Sabina Kasa.

I dag står en 2,8 meter høy statue av en hilsende George W. Bush på torget i landsbyen, med datoen for det spontane folkemøtet: 10. oktober 2007.

Morgentur på stranden

Den siste morgenen i Durres, treffer jeg italienske Sara Pasqualini (20) på stranden. Hun går morgentur her, slik hun har gjort hver dag i ferien.

Sara forteller at dette også er hennes siste dag i Durres, og at hun ikke gleder seg til å reise hjem til Milano.

– Folk er så annerledes her enn hjemme. Her er alle så hjertelige og vennlige. I Milano er mange mer egoistiske, og i tillegg koster alt dobbelt så mye i Italia. Jeg kommer definitivt tilbake til Albania, sier hun.

Her kan du spise i Durres by:

Mema House: Tradisjoell albansk mat og vennlige servitører dom gjrnen gir uttrykk for hvor glade de er for at du har valgt å spise akkurat her. Adresse: Rruga Taulantia, Durres 2001

Splendid: Sjømat og middelhavsmat. Populær blant unge voksne. Du blir ikke nektet adgang om du kommer i jeans, men du vil heller ikke føle deg velkledd da. Adresse: Shetitorja Egnatia, Durres 2001,

Gusto di Mare & Sushi Time: Sushi, sjømat og italiensk i sjøkanten på strandpromenaden. Adresse: Rruga Taulantia Durres 2001

Forskjeller på Durres og Saranda

  • Saranda har lengst erfaring med skandinaviske turister.
  • Durres har lavest priser.
  • I Saranda er det lettest å kommunisere på engelsk.
  • Durres har mest langgrunne strender.
  • Saranda har klarest sjøvann.
  • Durres er mest barnevennlig.
  • Saranda har mest natteliv.
  • Durres har mest all inclusive.
  • Reise til Durres: Fly til Tirana, deretter en snau time med buss til kysten. Eventuelt taxi for 25 euro.
  • Reise til Saranda: Fly til Korfu. Buss 15–20 minutter til havnen. Båt 45 til 90 minutter avhengig av båttype. Ny buss fra havnen i Saranda til hotellet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder