SOMMERIDYLL: Zahara de los Atunes er en liten by med en fantastisk strand. Byen har blitt oppkalt etter tunfisken som hvert år migrerer forbi kysten. Foto: Vibeke Montero

Spansk fiskelykke: Her spiser du Europas beste tunfisk

På sørspissen av Spania spiser du Europas ferskeste og beste tunfisk. Det har menneskene her gjort i over tre tusen år, og tar du turen i mai eller juni, får du med deg det tradisjonelle almadrabafisket.

Barbate er et sånt sted turistene ikke stopper i, selv om stranden er lys og puddermyk og havet er turkist. Egentlig ligger alt til rette for perfekte sommerferiedager, men likevel er det langt mellom hotellene, og de typiske suvenirsjappene vi forbinder med Syden glimrer med sitt fravær. Vi befinner oss på Lysets kyst, østenfor Portugal og vestenfor Gibraltar, og hovedgatene i den lille byen heter Avenida del Mar (Havets aveny) og Avenida Atlantico (Atlanterhavsavenyen). Det oppsummerer i grunnen Barbates maritime sjel godt.

Her er ikke turistene hovednæring, men makrellstørjene som migrerer fra dypet av Atlanterhavet til Middelhavets mer tempererte farvann for å gjyte på denne tiden av året. De har lagt grunnlaget for et fiske som er et av verdens eldste.

Les også VGs nye 100-siders reisemagasin. Kjøp det her

Drømmefisken

Makrellstørje er den største tunfiskarten, og på engelsk går den under navnet «bluefin tuna». De kan veie opp mot 450 kilo, og er en av de ikoniske fiskesortene som sportsfiskere drømmer om å fange – og som japanerne drømmer om å spise.

Overfiske har vært et problem, men når vi besøker fiskemottaket i Barbate, ser det ut til å være rikelig med tunfisk. Den ene 250-kilosfisken etter den andre klaskes i land, godt hjulpet av heisekraner, og sånn ser det ut her hver dag i april, mai og juni.

ELSKER JOBBEN SIN: Ana Santos er marinbiolog og jobber med administrasjonen av det tradisjonelle tunfiskfisket. Hun setter stor pris på å være med ut i båtene hver eneste morgen. Foto: Vibeke Montero

– Almadraba er en bærekraftig metode som sikrer at kun de eldste og største fiskene blir fisket. Vi bruker nett med masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget, forklarer Ana Santos.

Hun er marinbiolog, og lidenskapelig opptatt av Thunnus thynnus, som arten heter på latinsk.

– Kun 0,01 % av tunfisken som passerer kysten ender opp i nettene våre, så det er et stort flertall som fortsetter ferden sin lenger inn i Middelhavet for å gjyte, sier hun.

les også

Påske i Spania: En opplevelse utenom det vanlige

– Hadde ikke metoden vært bærekraftig, så hadde den aldri kunnet holdt det gående i over tre tusen år, supplerer Ignacio Soto.

Han jobber med turisme på Lyskysten, og arrangerer turer ut til fiskeflåten for små grupper av gangen.

– Det er nesten umulig å forstå hvordan dette fisket foregår før man ser det med egne øyne. En almadraba består av cirka tolv båter som samarbeider om å fange de store fiskene. Det er tøft, og veldig interessant å observere ettersom metoden ikke har endret seg stort på tre tusen år, sier Soto.

FRA FAR TIL SØNN: Det er en ettertraktet og godt betalt jobb å være «almadrabero». Fiskerne jobber seks måneder i året med tunfisk, og yrket går ofte fra far til sønn. Foto: Vibeke Montero

Tunfisklandsbyene du kan besøke

Almadrabafisket foregår i fire av Lyskystens aller hyggeligste landsbyer: Barbate, Tarifa, Conil og Zahara de los Atunes. Sistnevnte er til og med oppkalt etter tunfiskene som besøker farvannet.

Reiser du hit når tunfisken migrerer, vil du se de store almadrabaflåtene ligge festet til havbunnen med ankere på et halvt tonn et par kilometer utenfor kysten.

Flåtene består av labyrintformede nett som tvinger de store fiskene til å søke mot båtene der de fanges. Opprinnelig betyr det arabiske ordet «almadraba» stedet der det kjempes.

Yrket går i arv fra far til sønn, og riggingen av nettene tar hele to måneder. Når kvoten er fylt, demonteres nettene, og fiskerne kan lene seg tilbake og møte vinteren med fulle lønnskontoer.

SAMARBEID: Almadrabametoden er over tretusen år gammel, og går ut på at cirka tolv båter samarbeider for å fange den ettertraktede makrellstørjen. Foto: Vibeke Montero

Verdifullt

Makrellstørjen og almadrabafisket har brakt store verdier til Lyskysten helt siden fønikernes tid. De hadde tunfisken etset inn i myntene sine, og fisken har selvsagt preget det lokale kjøkkenet.

Romerne har også vært her og benyttet de store fiskene til å produsere en fiskepasta som het «garum».

I dag er klassisk, lokal husmannskost «atún encebollado», en rett som består av tunfisk, litt hvitløk, litt olivenolje og rikelig med nyløk som, heldigvis for tunfisken, står moden til å plukkes i Conil om våren.

les også

Smaken av San Sebastian

Vi tar en prat med kjøkkensjef Julio Vazquez på restauranten El Campero, som av mange regnes som et kulinarisk tempel for almadrabafangsten.

– Vi er veldig opptatte av å bruke hele fisken, og ikke bare den klassiske ryggfileten. Det finnes 25 ulike deler på tunfisken, og hver av dem har en helt unik karakter. Selv liker jeg stykket som heter contra mormo aller best. Det ligger omtrent mellom toppen av hodet og kjakene til fisken, og er et delikat stykke med mye smak.

Han anbefaler også facera, mormo og paladera, som betyr henholdsvis kjaker, panne og gane. Her er det åpent for nye, spennende smaksopplevelser.

GASTRONOMISKE GLEDER: Julio Vazquez er kokk på El Campero i Barbate, som er et av Lyskystens aller beste steder å spise tunfisk. Foto: Vibeke Montero

Delikatesser i tapasformat

Hver mai og juni arrangerer tunfiskbyene matfestivaler der makrellstørjen er den kulinariske stjernen. De kalles «ferias de atún», og spanjoler fra hele Sør-Spania valfarter for å få med seg begivenheten.

Hver by har sin festival, og vil man delta får man et kort der restaurantene som samarbeider står listet. På hver restaurant får man et stempel og anledning til å kjøpe nydelige tapas som er varianter av almadrabatunfisken. Rimelig, sosialt og skikkelig godt.

Hva med pizza med sashimitunfisk med sesamfrø? Eller carpaccio av tunfiskgane med lime- og basilikumsorbé?

Det skader heller ikke at Conil, Barbate, Zahara de los Atunes og Tarifa ligger ved noen av Spanias aller vakreste strender, og at småbylivet er så idyllisk at du mest sannsynlig får lyst til å avbestille hjemreisen. Dette er et ekte stykke Spania det er få forunt å oppleve. Og smake!

Reisen: Fly til Malaga, og kjør leiebil langs A7 derfra. Det tar litt i underkant av to timer. Første halvdel på flott motorvei, og andre halvdel over fjellene som markerer Gibraltarstredet. En spektakulær kjøretur med utsikt over Afrika på klare dager.

La Almadraba: Det tradisjonelle fisket etter makrellstørje der Atlanteren møter Middelhavet. Samme metode brukes i nord-Marokko og på to steder i sør-Portugal. Metoden går ut på å rigge en labyrint av stormaskede nett der tunfisken tvinges til å svømme mot båtene. Det er en passiv form for fiske, ettersom båtene venter på fisken fremfor å jakte etter den. Fisket har foregått på samme vis i over tretusen år.

VIKTIG: I denne delen av Spania er det tunfisken – ikke turistene – som er hovednæring. Hver av almadrababyene har denne ikoniske statuen som markerer byens identitet. Foto: Vibeke Montero

Tre restauranter som serverer himmelsk tunfisk

El Campero i Barbate: En høyborg for tunfisk av første klasse. Her kan det være vanskelig å få bord, så det kan lønne seg å bestille. Du kan enten nyte små tunfiskretter i baren eller på utendørsterrassen, eller maksimere spiseopplevelsen med en treretters i den mer formelle restaurantdelen. www.restauranteelcampero.es

Paralelo 38 i Conil: Forvent høy stemning og nydelig tunfisk i alle varianter på denne favoritten i Conil. De har vunnet flere priser for sine innovative tunfiskretter, som for eksempel magestykket (ventresca) servert med alger og rekestøv. Slip smaksløkene! Har ikke egen nettside, men du finner dem på Facebook. Adresse: Calle Prieta 2

La Pescaderia i Tarifa: Denne restauranten som ligger inne i den gamle bymuren som omkranser gamlebyen er en favoritt blant lokalbefolkningen. Pescaderia betyr fiskehandel, og det sier mye om hvor fersk fisken som serveres er. Denne restauranten er alltid med på tunfiskfestivalen – med god grunn. www.lapescaderiatarifa.com.

Vil du oppleve La Almadraba? Nature Tarifa er det eneste lisensierte firmaet som frakter turister ut til las Almadrabas. Det betyr «stedene der det kjempes», og synet er et minne for livet.

URØRT: Barbate har en vakker sandstrand, men likevel er det nesten ingen turister her. Forstå det den som kan! Foto: Vibeke Montero

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder