AKERSHUS: Festningen og forsvarsmuseet kan oppleves gratis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gratis kulturopplevelser i Oslo

Enten du bor i Oslo, eller er turist i byen, kan du merke deg noen av kulturopplevelsene som er helt gratis.

Til ulike årstider vil det alltid være gratiskonserter og engangsangementer, der VG-lista på Kontraskjæret i juni nok er blant de aller største. Men noen tilbud er der hele året. Dette er noen av dem:

Skulpturparker:

I Slottsparken kom den siste skulpturen i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark på plass i sommer, og parken ble offisielt åpnet i september. Litt til høyre for selve slottet (sett fra Karl Johan-siden) kan du nå se 12 skulpturer som er tegnet av norske femte- og sjetteklassinger, og utformet av profesjonelle kunstnere. Da prins William og hertuginne Kate var på Norgesbesøk i 2018, var nettopp skulpturparken en av tingene den norske kongefamilien viste dem.

les også

Høstferiens beste uteliv

Vigelandsparken er populær både blant byens egne innbyggere og turister. Hvem har vel ikke på et eller annet tidspunkt posert på samme måte som en av skulpturene? (Se billedserie) Vigelandsparken med Gustav Vigelands mer enn 200 skulpturer, er en del av en er Frognerparken. I Frognerparken finner du også den populære Frognerborgen som barna elsker å klatre på.

Gustav Vigeland har også en skulptur i Ekebergparken på østsiden av byen. Der har hans «Mann og kvinne (Adorasjon)» selskap av en rekke internasjonale kunstverk, alle omgitt av flott natur, med utsikt over byen og fjorden. Parken har gratis inngang og er åpen hver dag hele året.

I tillegg til skulpturer er det også en klatrepark for barn her. Den er utenfor museet i den hvite sveitservillaen nedenfor Ekebergrestauranten.

Det er dårlig med parkeringsplasser i nærheten, så det lønner seg å reise kollektivt. Trakk 18 eller 19 til Ekebergparken eller buss 34 eller 74 til Ekeberg camping.

EKEBERGPARKEN: Skulptur, natur og utsikt. Dette er «Nue sans draperie» av Aistide Maillol. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gratis museer

Forsvarsmuseet har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Dette er Forsvarets hovedmuseum. Det viser historien til det norske Forsvaret fra vikingtiden frem til våre dager.

Når du først er på festningsområdet, kan du også utforske det litt nærmere. Gå rundt på vollene, ser på de gamle kanonene, og nyt utsikten over byen. Byggingen av slottet og festningen begynte i 1299 under Håkon V, og ble førte gang ferdig på 1300-tallet. Det er gratis å gå rundt på området.

AKERSHUS: Det er gratis å utforske festningsområdet. Foto: Morten Holm / Scanpix

Interkulturelt museum viser innvandrerhistorie i Norge. En av dagens utstillinger heter «Typisk dem.» Der kan du ta pulsen på dine egne fordommer. Hver lørdag og søndag klokken 13 er det omvisning. Den første helgen i november er det Barnas verdensdager her. Da forvandles bakgården til det museet selv beskriver som' en «fargerik piñata, stappfull av morsomme ting hele familien kan gjøre, og smake på.» Grønland Kulturstasjon, Tøyenbekken 5

Arbeidermuseet ligger rett ved Akerselva på Sagene. Her kan du oppleve historien om industrieventyrene ved Akerselva. Hver første lørdag i måneden er det også gratis familiearrangementer der «arbeidshesten» – eller kosedyret – Hallvard forteller om livet som fabrikkhest før i tiden. Det er også mulig å kjøre med ekte hest og vogn. Åpent lørdager og søndager. Sagveien 28.

Bymuseet og Teatermuseet er det gratis for alle den første lørdagen i måneden, mens barn og ungdom under 18 år slipper alltid inn gratis. Bymuseets Kjenn-din-by-vandringer i vår- og høsthalvåret er gratis for alle.

ARKITEKTURMUSEET: Gratis på torsdager. Foto: Magnar Kirknes / VG

Nasjonalmuseet for arkitektur har gratis inngang for alle under 18 år. De som er over 18 kommer gratis inn på torsdager. Her vises den faste utstillingen «Boligideer,»pluss skiftende utstillinger. Bankplassen 3.

Naturhistorisk museum koster vanligvis 120 kroner for voksne og 50 for barn, men på tirsdager kan alle se Tyrannosaurus Rex-skjelettet og de andre dinosaur-levningene gratis. (Gjelder ikke hvis torsdag er en helligdag). Museet ligger i Botanisk hage på Tøyen, der det er gratis inngang hele året. Sars' gate 1.

OSLO RÅDHUS: Bli bedre kjent med den kjente bygningen. Foto: Frode Hansen / VG

Og mer:

Oslo rådhus: er kjent for sin rike utsmykning, utført av noen landets største kunstnere. Om sommeren er det gratis guidede omvisninger her. Resten av året kan du utforske de åpne rommene på egen hånd. Du kan se rådhushallen der Nobels fredspris deles ut, bystyresalen, Krogh-rommet, og Munch-salen som blant annet brukes til vielser og pressekonferanser. Der finnes også Edvard Munchs maleri «Livet.» Rådhuset kan vanligvis besøkes alle dager mellom klokken 09,00 og 16,00 men det er noen unntak. Rådhusplassen 1.

MUNCH-SALEN: Byrådsleder Raymond Johansen (A) under en pressekonferanse i rådhuset. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Å overvære en forestilling på Operaen er selvsagt ikke gratis. Men det koster ingen ting å gå på taket av den Snøhetta-tegnede bygningen, som har blitt en av Oslos mest populære attraksjoner.

Gratis guidet tur i Oslo: Nordic Freedom Tours arrangerer gratis guidede turer i Oslo. De lokalkjente guidene får ingen lønn, men lever av det deltagerne betaler i tips på slutten av turen. Det er dermed opp til deg selv om – eller hvor mye – du vil betale. Det er oppmøte ved tigerstatuen foran Oslo S hver dag klokken 10. Guidingen foregår på engelsk, noen turer er også på spansk.

OPERAEN: Populært utfartssted Foto: Knut Falch / Scanpix

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder