FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skal du på påskefjellet? Her har du garantert skiføre

Av Hans Kristian Krogh-Hanssen04.04.17 09:05 | Oppdatert: 14.12.17 17:26

Del saken på:

Påsken er sein og våren har kommet i lavlandet, men ikke fortvil – mange alpinsentre lover gode forhold og i høyfjellet kan det bli perfekt for lange skiturer!

Av: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Påsken er et av sesongens høydepunkt for fjellglade nordmenn. Og selv om snøen har glimret med korte besøk i lavlandet mange steder denne vinteren, ga slutten av mars påfyll i den norske fjellheimen. Noe som var kjærkomment i flere fjellområder og alpinanlegg.

Garanterer forhold

‑ Vi kan garantere gode forhold i bakkene på Norefjell i påsken. Det er lagt kunstsnø gjennom hele vinteren for å sikre sesongen på slutten. Vi har også et godt påskeprogram i og rundt bakkene i år, sier Geir Bottolfs ved Norefjell Skisenter.

For til tross for at Norefjell ikke er av de høyestliggende skisentrene, og mange vil anta at sesongen her er kort, er budskapet fra dette og mange andre anlegg tydlig når påsken står for døren; «Vi har gode forhold». De gode alpinforholdene må likevel forklares med stor snøproduksjon.

‑ For de som ser ut av vinduet i byen, er det lett å glemme at vi hadde en rekordtidlig sesongstart i november. Kulden og snøen den gang, danner sålen for kunstsnøen vi har i bakkene nå. Og det er ikke så mange høydemeter som skal til for at nattefrost bevarer forholdene, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Spår «t-skjortepåske»

Noen steder, som Myrkdalen ved Voss, har fått flere meter snø i vinter og er godt rustet for påsken med natursnø. En del mindre skisentre kan få problemer med smelting, men reiser man til steder som Hemsedal, Beitostølen, Kvitfjell eller Hafjell, ligger alt til rette for en alpinpåske.

‑ Alle de store skisentrene kan med sikkerhet si at det kommer til å ha åpent i høytiden. Og selv om det blir våt snø på slutten av dagen, er kosen i solveggen og alle aktivitetene og arrangementene i anleggene det mange reiser på påskeferie for. Det ligger ann til å bli en «t-skjortepåske», tror Christine Amdam, redaktør i Skiinfo.no.

Vil langt på ski

Ifølge Den Norske Turistforening blir du heller ikke alene om du tenker deg på skitur i høyfjellet. Det er en økende interesse for de klassiske fjellturene fra hytte til hytte.

‑ Vi ser at stadig flere ønsker å gå de tradisjonelle fjellturene over flere dager. Det er veldig mange som går fra hytte til hytte på egenhånd, og vi opplever også større interesse for våre fellesturer, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Eksempelvis har mange gått langruta «Massiv» siden DNT Oslo og Omegn lanserte turen i 2015. Turen tar deg gjennom Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og til Hardangervidda. Turen kan enten gås på egenhånd, 350 kilometer over 14 dager, eller deles opp i fire kortere turer.

‑ Vi håper at enda flere oppdager muligheten ved å krysse og oppleve storfjellet. Dette er dager man husker for livet. I år kommer påsken sent, og da er dagene lange og sola varmer ekstra godt. Det er bare å komme seg til fjells, her venter de magiske øyeblikkene, sier Øveraas.

Toppturer populært

Redaktør i UTE-magasinet, Gunhild Aaslie Soldal, ser også trenden med lange turer og overnatting i fjellet. Samtidig er toppturtrenden like populær.

‑ Toppturer på ski er like populært i år som i fjor, og lett utstyr gjør anmarsjen mye enklere. I år vil det antakeligvis være skareføre i mye av høyfjellet – noe som også gjør det mulig å tre ut i terrenget selv med langrennski, sier Aaslie Soldal.

Hvordan man legger opp påsketuren avvhenger naturligvis av aktivitet og destinasjon, men redaktøren legger vekt på følgende;

‑ Uansett turvalg ville jeg valgt et sted hvor du kan ha en base det er hyggelig å kommet tilbake til etter endt dag i påskefjellet. For de som for de som søker noe annet enn DNTs hyttenett, har det også dukket opp flere lodger i Norge de siste årene. Blant annet ved steder som Romsdal, Hardanger og i Lofoten. Her får du profesjonell guiding og hyggelig omgivelser, sier Aaslie Soldal.

Vil du feire påske i høyfjellet?

Sjekk i såfall dise tipsene:

Finse er et fantastisk utgangspunkt for skiturer både sørover på Hardangervidda og videre inn i Skarvheimen. Med tog nesten til døra er Finse-hytta (DNT), samt hotellet Finse 1222, lett tilgjengelige fra både Oslo og Bergen. Den betjente Finse-hytta har aktivitetsledere på hytta fra onsdag til søndag i påsken. Hotellet har et godt påskeprogram med barnelek, konserter og foredrag.

Gjevilvasshytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet. Den betjente hytta er et yndet tilholdssted for barnefamilier. Som landets eldste bevarte turisthytte bygget i solid tømmer byr hytta på en unik atmosfære.

Tafjordfjella er Sunnmøres «nære» høyfjell og fyller alle kriteriene for en fin vennetur. Reindalsseter er en selvbetjent hytte i vintersesongen som passer godt for ungdom. Du kan gå til Pyttbua, Veltdalshytta, Danskehytta eller Kaldhusseter via forskjellige ruter, eller bestige noen av fjellene som omgir Reindalen.

Glitterheim ligger i 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen med noen av de flotteste omgivelsene i fjellområdet utenfor hyttedøra. Et fint utgangspunkt for toppturer med mange 2 000 meter høye fjell i direkte nærhet. Maten på den betjente hytta er også meget god. Setter du pris på det kulinariske, så er Bjørnhollia helt sør i Rondane også verdt et besøk. Tunet på Bjørnhollia har mottatt byggeskikkspris som et av de flotteste turistanleggene i fjellheimen. Hytten serverer fjellmat av ypperste klasse, og både frokost og middag lages med lokale råvarer.

Ønsker du kombinasjonen toppturer og familie, har Turtagrø fjellhotell ved Hurrungane i Jotunheimen et stort påskeprogram for barn, samtidig som guidede toppturer tilbys hele påsken. Mange av turene er fine også på fjellski. Ser man etter lodger som legger opp spesielt for toppturer, er Romsdal Lodge, Lyngen Lodge, Senja Lodge og Lofoten Ski Lodge alle plassert i fantastisk landskap med muligheter for havgløtt på toppturen.