FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sydensommeren: Nå reiser flest til Hellas

Av Mona Langset18.06.19 10:23 | Oppdatert: 19.06.19 09:18

Del saken på:

Spania har lenge vært det mest populære Syden-ferielandet for nordmenn om sommeren. Men i år tyder mye på at Hellas går forbi.

Hos Nordens største feriereisebyråkjede, Ticket, er det hittil solgt flere reiser til Hellas enn til Spania for sommeren 2019.

– Spania har «alltid» vært nummer én hos oss. Jeg kan ikke huske sist Spania var nummer to, sier markedssjef Ellen Wolff Andresen hos Ticket.

Blant Tickets kunder skal 12 prosent til Hellas i sommer. De aller fleste har kjøpt billetter til Kreta og Rhodos. På de neste plassene ligger Athen, Santorini og Lefkas.

10 prosent av Ticket-kundene har bestilt reiser til Spania. Landet har dermed falt ned fra førsteplassen som sommer-reisemål i Syden. De fleste Spania-turistene har kjøpt reiser til Mallorca, Barcelona og Alicante.

Tickets topp fem-liste over land de har solgt reiser til i sommer, ser slik ut: Hellas nummer én, Spania to, Thailand tre, USA fire og Tyrkia fem.

Ticket selger både ruteflybilletter og charter. Det er ruteflybillettene til Spania som har gått mest tilbake. Tickets chartersalg til Hellas lå over Spania også i fjor.

Charter-Hellas

Charterselskapene selger også mye Hellas. Hos TUI var Hellas størst både i fjor og i år.

– Vi ser en liten nedgang i feriebestillinger til Spania i år. Jeg tror mye av det skyldes at Spania har vært veldig populært lenge, og det har vært mye «trykk» på Spania de siste årene. Nordmenn elsker dette landet med god grunn, men nå kan det se ut til at vi vil reise andre steder. Da etterspørselen etter Tyrkia gikk ned for noen år siden så vi at mange valgte Spania i stedet, men nå reiser man tilbake til Tyrkia igjen, sier Nora Aspengren hos TUI.

Resultatet er at det i sommer er mer enn dobbelt så mange som reiser til Hellas som til Spania med TUI, ifølge Aspengren.

Fem på topp ferieland hos TUI denne sommeren, er Hellas, Spania, Tyrkia, Kypros og Bulgaria, i den rekkefølgen.

– Vi ser en vekst i antall feriebestillinger til Hellas også denne uken. Det er pluss 18 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, Den siste uken er det Rhodos og Samos som har solgt best, forteller Nora Aspengren hos TUI.

– Hos Apollo har Hellas alltid vært foran Spania. Det som er nytt i år er at Spania har rykket ned fra en fjerde- til femteplass på sommerlisten, mens Albania for første gang er inne på topp fem. Kypros er den som har rykket ut fra topp fem og havner på en sjetteplass i år, forteller Tonje Fossum hos Apollo.

Topp fem hos Apollo blir dermed Hellas, Kroatia, Bulgaria, Albania og Spania.

Ving har solgt omtrent like mange Hellas-ferier som Spania-ferier denne sommeren, men Spania ligger et hestehode foran.

– Det er på grunn av Mallorca som fortsatt er veldig populært, sier Siri Røhr Staff hos Ving.

Hos Finn reise sier direktør Terje Berge at de nå med stor grad av trygghet – ut ifra deres data – kan si at det fortsatt er Spania og Hellas som gjelder for nordmenn i sommerferien. Og at det nå er like mange som bestiller Hellas-reiser som Spania-reiser gjennom Finn. I likhet med Ticket selger Finn både ruteflybilletter og charter.

I juli i fjor opplevde Spania det største fallet i turismen noensinne, ikke bare fra Norge, men internasjonalt. Og på slutten av året kunne VG melde at det blir mindre charter til Mallorca kommende sommer enn tidligere.

Men selv om Spania går litt tilbake som sommer-reisemål, er det fremdeles ingen land som kan måle seg med Spania når vi ser året under ett. Spania er desidert størst om vinteren, med rundt en halv million nordmenn på Kanariøyene.

Spanias turistkontor i Norge påpeker overfor VG at landet fortsetter å være nordmenns foretrukne ferieland. De synes det er lite bekymringsverdig at charter-andelen i det norske markedet er redusert, i og med at 70 prosent av nordmennene som reiser til Spania, reiser uten pakkereiser, og nærmere 10 prosent av alle ruteflyene fra Norge går til Spania.

– Denne andelen er betraktelig høyere enn våre sommer-konkurrenter, og det gjør det enda enklere å reise til Spania uten pakkereiser. Fortsatt gjenstår en god del av sommeren, og reisebestillingene gjennomføres stadig senere som vi alle vet. Med tallene vi håndterer, er vi sikre på at vi fremdeles har mange muligheter til fremdeles å bli nordmenns foretrukne reisemål denne sommeren. Men enda viktigere enn antall turister er turistenes forbruk på reisemålet, og her ligger Spania øverst. Vi ønsker å fortsette å jobbe med å gjøre turismen stadig mer bærekraftig, både når det gjelder tilbud og etterspørsel, i tillegg til at vi fokuserer på opplevelser i Spania, skriver turistsjef Miguel Nombela i en e-post til VG.

Tyrkias revansj

Tyrkia – med Antalya i spissen, var et av de reisemålene som gikk mest tilbake i forbindelse med uroligheter i landet for tre år siden. Men i fjor var det på full fart tilbake.

– I år fortsetter bestillingene å øke, og hos Ticket har Antalya nå gått forbi Mallorca i antall bestillinger, forteller Ellen Wolff Andresen hos Ticket.

Hun tror årsaken er sammensatt. Det kan være at vi har reist så mye til Mallorca, at vi er klare for nye reisemål. Det kan også ha sammenheng med at det har blitt dyrere på Mallorca.

Når reisebyrået Ticket bryter reisestatistikken ned på destinasjoner, er Bangkok den enkeltdestinasjonen de har solgt flest billetter til. Fler enn til Kreta, Antalya og Mallorca. Det kan ha sammenheng med at mange av dem som reiser til Bangkok skal videre i Asia, og trenger hjelp av et reisebyrå til å sette sammen reisen. Ticket har likevel solgt flere billetter til Hellas og Spania enn til Thailand.

Ønsker det ene – bestiller det andre

Hva folk faktisk bestiller henger ikke alltid helt sammen med hva de fleste svarer når de får spørsmål om hvilket land de helst vil reise på ferie til.

Da Kantar Sifo på vegne av Ticket spurte i overkant av 1000 nordmenn om hvilket land de helst vil reise til på sommerferie i år, var Spania det mest populære landet (14 prosent), etterfulgt av Hellas (11 prosent) og Italia som nummer tre (10 prosent). Thailand og Tyrkia var nede på delt 10. plass med to prosent hver.

Thailand og Tyrkia var også langt nede på listen da Opinion i april stilte spørsmål for Finn reise om hvor folk planlegger å reise på sommerferie i år. Da svarte bare én prosent Thailand og tre prosent Tyrkia. De fleste i Finn-undersøkelsen sa også at de skulle til Spania, fulgt av Danmark, Hellas og Sverige.

Les reportasjer fra Hellas og Spania her: