FLEINVÆR: Spektakulær arkitektur i norsk natur. Foto: Pasi Aalto

Norge på prestisjefylte magasinforsider

Norske reisemål er på fronten av både Lonely Planet og Time Magazine denne høsten.

– Vi er veldig glade for disse forsidene. De er midt i essensen av det vi jobber med og ønsker å vise fram, nemlig at Norge er mer enn norsk natur alene. Vi har bevisst fokus på mat, arkitektur, og ikke mist kritikerrost arkitektur i flott natur, sier direktør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

I oktoberutgaven av magasinet Lonely Planet pryder de spektakulære husene i «The Arctic hideaway Fleinvær», hele fronten. De er tegnet av arkitekter fra Tyin Tegnestue og Rintala Eggertson.

– Jeg sa til arkitektene at vi skulle lage noe som skulle vises i glansede magasiner, foreller igangsetter, musiker og komponist Håvard Lund til VG.

Det målet er nådd. De ti individuelt utformede husene på øya Fleinvær utenfor Bodø er blant annet tidligere omtalt i det prestisjefylte reisemagasinet Condé Nast Traveler. I en omfattende reportasje i 2017 beskrev magasinet Fleinvær som stedet for «people who hate people.»

Fem av de ti små bygningene på Fleinvær er sovehus. I de andre husene er det oppholdsrom, bad, badstue, innekjøkken og utekjøkken.

– Hele stedet er laget for indre ro, fred og stillhet, noe vi oppnår med å presse beboerne ut i naturen, sier Håvard Lund. Beboerne må blant annet ut når de skal gå fra sovehuset til kjøkkenet eller til badet.

FLEINVÆR: På øya utenfor Bodø er det ingen støy Foto: Pasi Aalto

Også Lonely Planet omtalte Fleinvær i 2017. Da ble stedet omtalt som den perfekte kunstner-retreaten. I januar 2019 hadde Lonely Planet en ny sak, denne gangen om at Fleinvær er det perfekte stedet for å se nordlys.

At «reisebibelen» Lonely Planet nå også vier hele forsiden i papirmagasinet til Fleinvær er meget gledelig, synes Håvard Lund.

– Jeg jubler fordi det viser at vi klarer å selge det vi er best på: Ro og fred. Nå håper jeg drittvær og mørke kommer etter som salgssuksesser. For folk som til daglig står i visuelt støy og audiovisuelt støy, kan det være nok bare å sitte på en øy utenfor Bodø og glo på tidevannet. Vi må ikke prøve å late som vi er New York i juli. Vi må tørre å holde på de forutsetningene som ligger her, sier han.

Håvard Lund jubler også over den mulige markedsføringseffekten av en slik forside. - Lonely Planet har høy troverdighet, og oppslag av denne størrelsesordenen kan brukes over tid. Dette her er noe vi kan vise til gang etter gang.

UNDER: Undervannsrestauranten er en del av Lindesnes havhotell. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Under i Time Magazine

Knappe to uker før Lonely Planet publiserte sin førsteside med Fleinvær, hadde Time Magazine et spesialmagasin dedikert de 100 beste stedene i verden i 2019. Undervannsrestauranten Under i Lindesnes – tegnet av arkitekter fra Snøhetta – var et av stedene på magasinforsiden.

Time Magazines beskriver Under som en stor steinblokk som stikker opp av brenningene. Slik ser den i alle fall ut fra land. Men når gjestene kommer ned i spisesalen fem meter under havoverflaten får de panoramautsikt til livet i havet. Magasinet skriver også om menyen som hovedsakelig består av lokale ingredienser, og om hele opplevelsen som er designet for å gi gjestene en følelse av ærefrykt.

VGs matsider Godt.no har tidligere omtalt Time Magazines forside med restaurant Under. Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard sier til Godt at han aldri hadde trodd dette, men at det var veldig fint å se.

– Vi visste at vi var med på listen deres, men vi trodde ikke at vi skulle komme på forsiden. Så dette er kjempestort.

SJØUTSIKT: Fra restaurant Under har du utsikt til livet i havet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

I likhet med Fleinvær har restaurant Under allerede bitt omtalt i mange internasjonale medier, blant annet BBC, Forbes, Financial Times, Süddeutsche Zeitung.

Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard sier til Godt at restauranten har merket en liten økning i internasjonale gjester etter all omtalen.

– Bare i dag har vi fire utenlandske bord. Jeg håper jo at dette magasinet også kan gjøre at enda flere utenlandske turister vil ta turen, slik at flere kan få se hvor fantastisk det er her på Sørlandet.

Restaurant Under er ikke det eneste norske reisemålet som blir omtalt blant de 100 beste stedene i Time Magazine. Magasinet anbefaler også å bo på det nye Amerikalinjen hotell i Oslo.

Denne bygningen fra 1919 var starten på reisen for tusenvis av forventningsfulle nordmenn som reiste fra Oslo til New York for å prøvde lykken i «mulighetenes land». I år, nøyaktig 100 år senere, har Amerikalinjens hovedkvarter gjenoppstått som et boutiquehotell på Jernbanetorget i Oslo. Time Magazine skriver at klubben i kjelleren er inspirert av New Yorks jazzscene, mens marmoren, messingen og fløyelsdekoren i lobbyen fremkaller glamouren ved å krysse Atlanteren med et dampskip.

Og når vi er inne på skip: Time Magazine omtaler også Norwegian Cruiselines skip «Norwegian Joy» som et fantastisk sted å bo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder