FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Italiensk matlykke på en toglinje

Av Erik Valebrokk15.06.18 11:42 | Oppdatert: 15.06.18 14:03

Del saken på:

I Nord-Italia finner du fire av Europas beste matbyer på en snorrett toglinje der hele strekningen tar mindre enn en time. Spis deg fra Bologna via Modena og Reggio Emilia til Parma, og livet blir aldri det samme.

Selve togturen fra Bologna til Parma er kort. Med hurtigtog tilbakelegger du strekningen på 55 minutter, men vil du gjøre deg kjent med mattradisjonene i regionen trenger du minst en uke og helst mye mer.

I denne delen av Nord-Italia befinner du deg bokstavelig talt midt i matfatet.

Reise for mat

Den snorrette toglinjen går i nordvestlig retning fra Bologna, videre til Modena som huser Osteria Francescana – kjent som en av verdens beste restauranter, derfra til pittoreske Reggio Emilia og ender i Parma. Sistnevnte er ikke bare hjemstavnen til den verdensberømte parmaskinken, men også til det som kanskje er verdens mest berømte ost, Parmegiano Reggiano, også kjent som parmesan.

Mange nordmenn har lagt sin elsk på Firenze, ansett som inngangsporten til det idylliske Toscana. Med direkteruter til nærliggende Pisa er den vakre renessansebyen lett tilgjengelig fra norske flyplasser. Men bare en halvtimes reise med hurtigtog fra Firenze ligger nydelige Bologna, en by på samme størrelse, men med langt færre turister og muligens enda rikere mattradisjoner. Derfra er det altså en time med tog til Parma.

Du kan også fly til Bergamo eller Milano, og ta tog derfra den korte veien til Parma. Da legger du ut på samme rute, men i den andre retningen. Hvordan du gjør det spiller ingen rolle. Den fantastiske maten løper ingen steder, men blir der den har vært i hundrevis av år. I Italia er tradisjonene av en viss alder, for å si det slik.

Opphav er en evig diskusjon

Så hva kjennetegner de fire byene Bologna, Modena, Reggio Emilia og Parma? Det er ofte snakk om ørsmå forskjeller mellom de lokale kjøkkenene, og krangling om hvem som har opphavet til hva er utbredt. Dessuten vil alle fortelle deg at det kun er deres egen mammas oppskrift som er den korrekte, uansett hvilken rett som diskuteres. Italienere er stort sett rørende enige i sin uenighet.

Bologna er kjent for sin mortadella, den store pølsen som er kjent under navnet «baloney» i USA der den brukes til å lage fantastiske sandwicher. Den er også modell for vår egen, langt mindre spennende servelatpølse. Lasagne slik vi kjenner den stammer også fra Bologna, men i typisk italiensk stil er ikke opphavet gitt uten videre. Opprinnelig er lasagne fra Napoli, men det er en annen versjon av retten, og det er den fra Bologna som er blitt berømt. Napolitanerne får nøye seg med å ha oppfunnet den moderne pizzaen. Pasta Bolognese er selvfølgelig også fra Bologna, da i form av tagliatelle eller papardelle servert sammen med raguen fra lasagnen.

Innbyggerne både i Modena og Reggio Emilia vil fortelle deg at det er dem som har opphavet til balsamicoeddik. Hvem som var først ute kan de krangle om til de dør – noe de mer enn gjerne gjør, men sikkert er at det er disse to byene som har offisiell hevd på merkevaren Aceto Balsamico. Det finnes tre beskyttede slike eddiker, to i Modena og en i Reggio Emilia, og de fremstilles på nøyaktig samme måte. Alt annet er regnet som kopier.

Innbyggerne både i Modena og Reggio Emilia vil fortelle deg at det er dem som har opphavet til balsamicoeddik. Hvem som var først ute kan de krangle om til de dør – noe de mer enn gjerne gjør, men sikkert er at det er disse to byene som har offisiell hevd på merkevaren Aceto Balsamico. Det finnes tre beskyttede slike eddiker, to i Modena og en i Reggio Emilia, og de fremstilles på nøyaktig samme måte. Alt annet er regnet som kopier.

Mammas er best

Parmigiano-Reggiano er også en omdiskutert merkevare. Det som på enkelt vis kan kalles «offisiell parmesan» kan kun produseres innenfor et lite geografisk område, som inkluderer Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (bare området vest for elven Reno) og Mantova i naboregionen Lombardia (kun i området sør for elven Po). All Parmigiano-Reggiano eller parmesan produsert andre steder er «fake».

Innbyggerne i Bologna og Modena krangler også om hvem som har hevd på tortellini in brodo, som er små navleformede pastaputer i kraft. De kan være fylt med ragu eller bare parmesan, og de fleste vil uansett mene at mammas er best. Men er du heldig og finner en restaurant som virkelig jobber opp kraften/buljongen vil du få et av ditt livs matopplevelser, uavhengig av hvilken av de to byene du er i.

Verdens beste

Massimo Bottura er mannen bak Osteria Francescana, restauranten i Modena som for tiden er rangert som verdens andre beste restaurant på den anerkjente «The World’s 50 Best»-listen. I 2016 lå den på første plass, og restauranten er en viktig årsak til at Modena tiltrekker seg turister fra hele verden. Med et begrenset antall plasser er det dog vesentlig enklere å få bord på byens øvrige restauranter, og det er på disse du får den tradisjonelle maten. Massimo Bottura er mer kjent for tolkninger av disse.

Apropos det å være best: I Reggio Emilia ligger iskremmakeren Cremeria Capolinea som de siste to årene er kåret til Italias beste, og det i et land som hevdes å ha verdens beste iskrem. Du vil bli overrasket over de mange spennende smakene. I rådsmøterommet i byens kommunehovedkvarter finnes for øvrig det opprinnelige italienske flagget, den første trikoloren i grønt, hvitt og rødt.

Bedre enn ryktet tilsier

Vi kan ikke skrive om regionen Emilio-Romagna uten å snakke om byen Parma og dens mest kjente eksportvare, parmaskinken. Det er sannsynligvis verdens mest kjente skinke og av mange også ansett som en av de aller beste. Merkenavnet er Prosciutto di Parma, og det er selvsagt en beskyttet betegnelse. Også tortelli d’erbetta (pastaputer fylt med ricottaost og spinat) hevdes å være fra Parma, men det er garantert noen i en av nabobyene – eller helt andre steder i Italia, som vil bestride dette.

Men uansett hvor du befinner deg på denne toglinjen vil du oppleve fantastisk mat. Å finne så mange spesialiteter innenfor et så lite område er nærmest utrolig, og sier veldig mye om Italia som matnasjon.

Og én ting til: Vi har ikke sagt et ord om hva du skal drikke, men tro oss når vi sier at det er mye godt også på den fronten. Har du for eksempel smakt en god lambrusco noen gang? Den lett perlende rødvinen skal drikkes avkjølt og er langt bedre enn sitt rykte.

Her spiser du

Bologna: Trattoria da Ciampi e Ciccio er en tradisjonell familierestaurant med nydelig lokal mat. Det er viktig å bestille bord på forhånd.

Adresse: Via Farini 31

Modena: Da Danilo har muligens verdens beste tortellini in brodo. Dessuten er det utrolig hyggelig her med topp stemning.

Adresse: Via Coltellini 31

Reggio Emilia: Trattoria la Morina er en mann/kone-restaurant som spesialiserer seg i nydelig tradisjonell mat, tilberedt med de beste råvarer.

Adresse: Corso Giuseppe Garibaldi 24

Parma: Gallo d’Oro er en tradisjonell restaurant i gamlebyen med alt du kan forvente av lokale spesialiteter.

Adresse: Borgo della Salina, 3

Her bor du

Bologna: Hotel I Portici ligger sentralt fem minutters gange fra togstasjonen.

Adresse: Via dell'Indipendenza 69

Modena: Vittorio Veneto 25 er en eksklusiv gammel villa omgjort til hotell, midt i smørøyet.

Adresse: Viale Vittorio Veneto 25

Reggio Emilia: Albergo delle Notarie ligger så sentralt som det er mulig å komme.

Adresse: Via Palazzolo 5

Parma: Hotel Torino ligger midt i gamlebyen med umiddelbar nærhet til «alt».

Adresse: Borgo Angelo Mazza 7

Slik reiser du

Fly til Pisa med Norwegian, og ta tog derfra til Bologna. En annen mulighet er å fly med SAS til Milano og ta toget derfra til Parma eller Bologna.

Annen transport: Det desidert enkleste er å ta tog mellom de store byene i Emilia-Romagna. Fra Bologna til Parma tar det mindre enn en time med hurtigtog.