FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bo som en pariser

Av Erik Valebrokk13.07.18 15:15 | Oppdatert: 18.10.18 07:55

Del saken på:

Med Airbnbs inntog i feriemarkedet har verdens reisevaner endret seg markant. Som alternativ til hotell fant vi en leilighet midt i Paris og hygget oss blant lokalbefolkningen.

PARIS (VG reise) – Det er balkongen som er det store trekkplasteret, fortalte verten Didier på forhånd.

– Leiligheten er liten, men er været fint kommer dere ikke til å være mye innendørs.

Ikke bare Airbnb

Han hadde rett. I sjette etasje i en bygård midt i Paris fant vi vårt lille krypinn for tre dager, og den franske hovedstaden er full av slike løsninger. Det er en billig måte å besøke verdens mest romantiske by på, så kan du heller bruke pengene du sparer på hotell på andre opplevelser. Dem er det mange av i Paris.

Når tre dager i leilighet koster det samme som én hotellovernatting er det en god deal. Du får riktignok leiligheter i alle prisklasser, så du kan gjøre det adskillig mer luksuriøst også. Husk også at mange leier ut privat og ikke via Airbnb. Det er alltid mulig å saumfare nettet i jakten på andre gode tilbud.

Noe av poenget med å bo privat i en storby – eller hvilket som helst sted du besøker som turist, er at du blir «tvunget» til i større grad å bli del av lokalbefolkningen. Du har naboer du deler trappeoppgang og tømmer søpla med, for så vidt opplevelser du klarer deg uten, men langt mer interessant er slikt som å gå tidlig ut om morgenen for å handle inn til frokost.

Frokosttradisjon

I Paris innebærer det at du oppsøker et «boulangerie» – altså en baker, og dem finnes det mange av. En franskmann er ingenting uten sin baguette. Hver eneste morgen over hele Paris står folk i kø for å kjøpe brød, og stemningen er som regel jovial og som alltid i Frankrike, høflig. De fleste i køen er der hver dag, ønsker damen bak disken et pent «bonjour», og legger igjen en euro i bytte for baguetten og et smil.

Det er en øvelse vi liker og mer enn gjerne imiterer. På ankomstdagen har vi kjøpt inn litt godsaker til frokosten, og det formelig bugner når vi dekker opp på det skranglete bordet på balkongen. Den er riktignok kummerlig og litt «uflidd», men til gjengjeld ligger den helt øverst i bygningen med himmelen som tak.

Og apropos tak: Her ser vi utover det som virker som alle takene i hele Paris.

Det er rett og slett fantastisk hyggelig, og sammen med den oppskårne baguetten har vi et par croissanter – like ferske, og deilige oster, spekepølse, bløtkokte egg, marmelade og nytraktet sterk kaffe. Er det mulig å få en bedre start på dagen?

Kjøp som en lokal

Paris er full av gode innkjøpsmuligheter, og et godt råd når du skal handle mat er å unngå vanlige supermarkeder. Du har nemlig så mange andre fine butikker og markeder rundt deg at du vil få mye mer ut av å handle litt kresent og gjennomtenkt.

Over hele byen finnes markedsgater der du kan kjøpe ost og skinke, frukt og grønnsaker, fisk og skalldyr, kylling og ymse slaktervarer. Bare lukten fra et rotisserieskap fylt med kyllinger på spidd som sakte roterer på varmen er nok til å sende de fleste til den syvende himmel, og synet av alle godsakene som fallbys rundt omkring er egnet for guder. Det kryr også av små spesialforretninger og delikatessebutikker i alle størrelser.

Du bør dessuten lære deg ordet «patisserie».

Det er forretninger beslektet med bakeriet, altså boulangeriet, men her er det små, velsmakende terter og annet fristende bakverk som selges. Livet er rett og slett for kort til at du ikke skal ta med deg en liten terte hjem og servere til ettermiddagskaffen eller et glass champagne.

Du kan unngå andre turister

En annen fordel med å bo mer lokalt er at du ikke nødvendigvis befinner deg i et typisk hotellstrøk. Du havner gjerne steder du ellers ikke ville oppsøkt, og kan derfor bli kjent i nye, ukjente deler av en fremmed by. Det kan ha en viss egenverdi. For eksempel blir du gjort oppmerksom på forskjellige restauranter og kafeer – noe det er ekstremt mye av i Paris, og kan av den grunn få matopplevelser du ellers ville vært fremmed for.

Butikker av alle slag kan du også være sikker på å finne hvor du enn bor, og det skal pariserne ha; de selger mye spennende, og gjerne ting du ikke ante at du var ute etter.

Ulemper? Du får ikke nyoppredd seng og rene håndklær hver dag, men det gjør du vel ikke hjemme heller?

Å bo i en privat leilighet gir deg nye opplevelser og ikke minst nye perspektiver på et reisemål du kanskje tror du kjenner som din egen bukselomme. Du gjør aldri det – det finnes alltid noe nytt!