FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette er en av Englands beste puber

Av Gjermund Glesnes07.06.11 09:56

Del saken på:

SAWLEY (VG) David Wilson er ikke enig med alle andre. For alle andre mener at The Spread Eagle er en fantastisk pub.

Nå har den tradisjonsrike puben blitt kåret til en av Englands aller beste, i guidebokforlaget Sawday's Pub Awards.

Vi fikk vite vinnerne på forhånd og bestemte oss for å ta inn på et av de beste drikkehusene som også tilbyr overnatting.

Slik havnet vi i knøttlille Sawley i Lancashire, en times kjøring nord for Manchester.

BILDESPESIAL: Se bilder fra prisvinneren

Fra karnappvinduet i The Spread Eagle er Sawley ren idyll. Grønne trær og enger, elven Ribble i én retning og ruinene av et 860 år gammelt kloster i den andre.

Stille er det også. Noen hvite ulldotter breker av og til ute i gresset, men veien gjennom «sentrum» er så lite trafikkert at en andeflokk har slått seg ned i krysset på hjørnet.

LES OGSÅ: Her er England og Wales' beste puber

Stedets sightseeing er fort unnagjort. Sawley Abbey var aldri særlig rikt, og nå er det ikke mye igjen: En steintrapp som ender i ingenting, en bueport, den gamle peisen, og ellers bare noen lave murer spredt rundt på gresset.

En plakat viser et maleri av klosteret i det 18. århundre - det var bare ruiner allerede da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Severdighet i seg selv

Jeg går inn på puben igjen, for å finne ut hva mer vi kan finne på i Sawley. Rachel Graham kontrer med mer smil enn langt svar.

- Det er ruinene. I bunn og grunn er det alt.

- Og The Spread Eagle, selvfølgelig, legger hun til.

BØR DU TIPSE PÅ PUB? Se VG Reises tipseskole

Den assisterende pubsjefen er ikke alene om anbefalingen. Prisutdeler Sawdays skryter av beliggenheten, interiøret, maten roses opp i skyene, og rommene? «Syv slående og praktfulle soverom» skriver forlaget, og hvem kan være uenig?

Ikke jeg, som nesten ikke kan vente med å prøve himmelsengen og tar meg i å ønske at det var kaldere, bare for å kunne fylle varmeflasken av strikket ull.

- Folk her sier at de skulle ønske de bodde lenger unna, for da kunne de ha overnattet her, sier Rachel.

LES OGSÅ: Williams og Kates romantiske England

Nye gjester

Ifølge dem vi møter var The Spread Eagle en sliten, vanlig landsens pub før nye eiere pusset den opp for to år siden.

- Det er det beste som har skjedd for denne landsbyen, sier Melissa O'Rourke (32) som sitter i restauranten og mater datteren Alfie (18 mnd) med flaske. Selv hadde hun bodd i Sawley i nærmere 30 år før hun satte sine bein innenfor døra til ørnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Før de pusset opp var det ingen her som brukte den, bortsett fra slitne gamlinger. Nå får puben folk her sammen. Vi blir kjent med hverandre, forteller hun.

KÅRING I FJOR: - Verdens beste pub er svensk

Utenfor, i veikrysset der endene fortsatt holder stand, treffer vi David Wilson. Han spankulerer luftetur sammen med Romaine Newton og hunden deres - rett forbi The Spread Eagles hvite murvegger.

Han er et vandrende bevis på at man aldri kan gjøre alle til lags. Men én ting er han enig i. Stedet var ikke noe særlig før oppussingen.

- Det var forferdelig. Det har ikke vært ok siden 1930-tallet, hevder Herr Wilson.

Ellers er han fortsatt dypt skeptisk.

- Jeg er tradisjonalist. Jeg ville foretrukket eldre interiør. I tillegg liker jeg ekte engelsk bitter, ølet deres er ikke bittert nok. Prisen er også et problem. Den nærmer seg tre pund for en pint, den burde være rundt to, forklarer han. Så tar han med seg både venninne og hund til bilen.

PUBSTEMNING LENGER VEST: Fy fela, for en stemning i Dublin!

Kortreist på menyen

Som nordmann godtar jeg lett ølprisene, særlig når tappekranene inneholder lokale sorter som Landlord fra Lancashire, Theakston fra nabofylket Yorkshire, og Spread Eagle Pale Ale, brygget spesielt for puben.

Også i restauranten får du lokale varer på bordet.

- Alt er lokalt produsert, bedyrer kokken Greig Barnes da jeg treffer ham i baren etter å ha satt til livs en herlig treretter: ovnsbakt hvit geitost med basilikum og oliventapenade, langsomt kokt lammeskulder med potetmos og sky, og ostekake med karamelliserte appelsiner og ingefærsirup.

- De rene drikkestedene går dukken, vi må satse på maten, analyserer Greig, som har følgende forklaring på hvorfor de beste pubene ligger på landet:

- Vi er avhengige av at kundene kommer tilbake.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!