Foto: Gøran Bohlin.

10 ting å se og gjøre i Hanoi

HANOI (VG) Velkommen til Vietnams fascinerende, og lettere kaotiske, hovedstad.

  • Jostein Matre

1. GAMLEBYEN: Byens bankende hjerte, hvor man lett kunne laget en egen 10-punktsliste fra. Start med en tur med de åpne, elektriske minibussene, for å få oversikt. Etterpå er det bare å vandre rundt i det herlige kaoset av spisesteder, utsalgssteder og trafikk mens du suger til deg de uendelig mange inntrykkene. Fredag og lørdag kan du sjekke ut kveldsmarkedet, før du tar turen på bar. Vær forberedt på at politiet kommer og stenger sjappa rundt midnatt.

Foto: Gøran Bohlin.

2. SPIS OG DRIKK PÅ GATEN: Kan gjøres både i Gamlebyen og andre steder. Overalt vil du se gatekjøkken. Bokstavelig talt. Fortauskantene er fylt opp med små, røde og blå plastikkrakker. Sett deg ned og innta et måltid. Enkelte steder har meny. Andre serverer bare én rett. Deres spesialitet. Sjansene er gode for at disse er de beste. Nyt en øl, grisebillige Bia Hoi fra fat, eller Beer Hanoi fra flaske, mens du fortsetter å la inntrykkene fra byen hagle.

Foto: Gøran Bohlin.

3. INNSJØIDYLL: Den lille innsjøen Ho Hoan Kiem ligger like ved Gamlebyen. Besøk tempelet hvor du kan se gamle menn spille vietnamesisk sjakk, mens andre tilber sine guder. Eller du kan nyte en is, eller en frisk juice på Dak-Linh café, mens du myser utover vannet. Er du tidlig nok oppe, og da snakker vi gjerne før klokken 06.00, kan du studere vietnamesere utføre aerobic, jogging, eller thai chi i morgendisen rundt innsjøen. Gjerne ikledd pyjamas.

Foto: Gøran Bohlin.

4. KOMMUNISTLEGENDE: Selv om det er storbyen i sør som er oppkalt etter Ho Chi Minh, er det i Hanoi mannen som var president i Nord-Vietnam frem til sin død i 1969 ligger begravd. Ho Chi Minh-komplekset er det store pilegrimsmålet for mange vietnamesere. Her finner du selve mausoleet, presidentpalasset, det lille huset han bodde i, et museum og en snart tusen år gammel pagoda. NB! Sjekk åpningstider og dager før du drar hit.

Foto: Gøran Bohlin.

5. «HANOI HILTON»: Dette er ikke et hotell, men et tidligere fengsel. Det egentlige navnet lyder Hoa Lo. «Hanoi Hilton» var det amerikanske fanger som ga det under Vietnamkrigen. Det var her tidligere presidentkandidat i USA, John McCain, tilbrakte nesten seks år etter at jagerflyet hans ble skutt ned. Fengselet ble opprinnelig bygd av franskmenn i 1896, og var kjent for å være et heller kjipt sted å ende opp. I dag er det som er igjen av bygningene museum.

Foto: Gøran Bohlin.

6. NYT UTSIKTEN: Overalt vi reiser liker vi å komme oss opp i høyden for å få et godt overblikk over stedet vi er. Det kan nesten virke som at dette ligger i menneskets natur. Uansett er et besøk til Summit Bar, takbaren på Sofitel Plaza, et hotell like ved innsjøene Ho Tay og Ho Truc Bach verdt turen. Enten du sitter innendørs eller ute i friluft kan du nyte utsikten, samt gode og rimelige drinker, fra 20. etasje. Du kan også nyte at trafikkstøyen nå er på avstand.

Foto: Gøran Bohlin.

7. SLÅ GOLFBALLER I VANNET: Før du tar turen opp på Summit Bar kan du stikke innom et annet hotell bare noen få hundre meter opp i gaten. På Hanoi Club har de nemlig en aldri så liten godbit for alle golfelskere (samt andre som bare trenger å få ut litt aggresjon ved å slå golfballer så langt man klarer); En driving range der du slår ballene rett ut i vannet. Dette er en innsjø, så ikke forvent hole-in-one i en hvals pustehull...

Foto: Gøran Bohlin.

8. SKREDDERSYDD: Selv om det er andre steder i Vietnam enn Hanoi som er mer kjent for billige skreddersydde dresser og skjorter, kan man også i landets hovedstad gjøre en god handel. Byen har flere muligheter. På anbefaling valgte vi Binh Minh i gaten på østsiden av Ho Hoan Kiem, hvor de ansatte snakket godt engelsk. Hanoi har også andre shoppingmuligheter. Alt fra «bodene» i Gamlebyen til noen få designerbutikker via mer alminnelige butikker

Foto: Gøran Bohlin.

9. DUKKER I VANN: Dette er på mange måter en klassisk turistfelle. Det er så godt som utelukkende utlendinger som kommer for å se på dette dukketeateret, som ligger gaten for det nordøstre hjørnet av Ho Hian Kiem. På Thang Long-teateret foregår handlingen med dukker i vann og levende musikk til. Alt skjer på vietnamesisk, og få i salen skjønner egentlig hva som foregår. Likevel er det et fascinerende skue i en liten time.

Foto: Gøran Bohlin.

10. LITTERATUR-TEMPELET - Tempelet, som er en hyllest til den kinesiske filosofen Konfucius, er et sjeldent godt bevart eksempel på tradisjonell vietnamesisk arkitektur. Litteraturtempelet ble etablert helt tilbake i 1070. Landets første universitet ble startet i dette tempelet seks år senere. I dag gir den lille parken tempelet ligger i en liten flykt fra byens larm og leven, og er bare av den grunn verdt et besøk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder