FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hyttesamlerens 10 beste turtips i hele Norge

Av Gjermund Glesnes03.07.2011 19:35

Del saken på:

Merete Eliassen (41) har vært på 418 av Turistforeningens 469 hytter.

Annonse

Lofoten - Breheimen - Folgefonna - Jotunheimen - Narvikfjellene - Austheiane m.fl

TURTIPS: Mjåvasshytta ved Mjåvatnet i Austheiane, i Åmli kommune. Foto: Den Norske Turistforening

- Nå vil jeg innom alle hyttene. Nå har jeg en glød for det, sier Merete.

Vi sitter på kontoret i huset hennes i skogkanten i Andebu og ser gjennom minnepenn etter minnepenn på leting etter bilder. Hun har mange av dem, fra hele landet, i all slags føre og all slags vær. Men de har én ting til felles: De er tatt i naturen.

Annonsørinnhold

LES OGSÅ: Finn fjellferien som passer for deg

Der er Merete mye. Så mye at hun snart har vært innom samtlige DNT-hytter i Norge. I skrivende stund mangler hun 51.

De vil komme. Det vet hun. Men hun kan ikke si når.

GÅR OG GÅR: Merete Eliassen har som mål å besøke samtlige DNT-hytter i Norge. Foto: PRIVAT

- Jeg har ikke noen plan for hyttesankingen. Det er bare at jeg syns det er gøy å gå på tur. Derfor går jeg ikke bevisst etter hytter jeg ikke har vært på. Det er ikke hyttene som er det viktige. Jeg former turene etter lysten. Og hvor jeg kan få med meg venner, sier hun.

Merete, som er både idrettspedagog, lærer og selvstendig næringsdrivende som klatreinstruktør, brefører og turleder, har vært fascinert av DNT-hyttene lenge. Spesielt de gamle hyttene, de som ble bygd til noe helt annet enn å huse svette fjellturister i anorakk.

- Det begynte med at jeg syns det er gøy å gå i fjellet. Men det kribler litt i kroppen når jeg nærmer meg en ny hytte, sier hun.

LES OGSÅ: Drar på sjekketur i feil fjell

Her er Meretes 10 turtips:

Vannfjordhytta på Magerøya
Vil du oppleve flott landskap som stuper loddrett ned i havet, er Magerøya stedet. Vannfjordhytta er Turistforeningens nordligste. Flatt landskap som passer for alle.

Runde fyr
På den kjente fugleøya er du langt uti havet. Du kan gå en lett fottur i langt gress som blåser i vinden, med åpent fjellterreng helt ned til fjæra. Halvannen time å gå, men værutsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I HAVGAPET: Runde Fyr er også DNT-hytte, på spissen av fugleøya. Foto: Ålesund-Sunnmøre Turistforening

Munkebu i Lofoten
På Moskenesøya ytterst i Lofoten er det stupbratte fjell og et vær som stadig skifter. Øya har flere turer, gjerne litt krevende. Turen til hytta er kort og passer for større barn.

LES OGSÅ: 10 anbefalte fjellturer med barn

Katterat til Sørfjorden
I Narvikfjellene kan du gå en lang flerdagstur med lite folk. På starten er det kort mellom DNT-hyttene - heldigvis, for du må bære maten selv. For godt fjellvante.

Glitterheim i Jotunheimen
På 1400 meters høyde får du massevis av 2000-meterstopper og natursti for barn. Vertskapet har koldtbord hver lørdag, med hjemmesaltet og -tørket mat. Turtilbud for alle.

FAVORITT: Nørdstedalseter i Breheimen er en av Merete Eliassens favoritter. Foto: Per Roger Lauritzen / Den Norske Turistforening

Breheimen
Nord for Sognefjellet finner du frodige daler, høye fjell og flotte breer. Det har en rekke store og små hytter, alle sammen koselige. Breturene blir lange, men det er flotte stølsturer for barn.

Austheiane
Øst for Setesdalen er det fredfylt og variert terreng, fra furuheier til snaufjell. Du MÅ besøke Mjåvasshytta, som har store dragehoder innendørs. Turene passer for folk flest.

LES OGSÅ: Finn fjellferien som passer for deg

Okstindbreen med Oksskolten
Dette er en solid bretur. Fra Gressvasshytta over Okstindbreen og ned til Gråfjellhytta går du på en laaaang dagstur over Nord-Norges høyeste fjell. For godt fjellvante tøffinger.

Folgefonna på tvers
Vil du oppleve både fjord, fjell og bre i samme tur, skal du gå Folgefonna på tvers. DNT har tre hytter underveis. For ungdom og oppover, men bratte bakker, så du må ha gode knær.

Barnas naturverden
Nord for Dovre og øst for Trollheimen ligger dette skogs- og fjellområdet, der hytte-til-hytte-turene er tilpasset barn. Hyttene er laftede sælehus. Du må bære maten. Tilrettelagt for barn.

HVA ER DIN FAVORITTFOTTUR? Del den med VG Netts lesere i kommentarfeltet!

PÅ KANTEN: Ubetjente Kiellandbu ligger flott til på Løkjedalsnuten i Kvam. Foto: PRIVAT

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon