FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Spis hos fyrstefamiliens chef i Monaco

Av Karin Muri20.08.11 16:32

Del saken på:

MONACO (VG) Alain Ducasse har 19 Michelin-stjerner og sitt eget gastronomiske verdensherredømme.

Når mer enn 450 kongelige og jetsettere fra Europa og USA i sommer satte seg til bords i Opera Garnier på innsiden av miniputtstatens Casino, var det nyplukkede grønnsaker fra prins Alberts egen gård, blodfersk middelhavsfisk og solmoden frukt som står på bryllupsmenyen.

I eventyrbryllupet mellom fyrst Rainier og Grace Kelly for 55 år siden het gjestene Aristoteles Onassis, Cary Grant og Ava Gardner. I år het de Mette-Marit, Nicolas Sarkozy, Demi Moore og Karl Lagerfeld.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Monaco

Og de setter ikke gaffelen i hva som helst.

VG bestemte seg for å prøvesmake fyrsteparets utvalgte kjøkken.

Tre stjerner

Restauranten der bryllupsmiddagen ble tilberedt heter Le Louis XV, ligger på legendariske Hotel de Paris i Monte Carlo og gir nok Versailles-følelse for et helt liv.

Hit kom franskmannen Alain Ducasse som kjøkkensjef på slutten av 80-tallet, tre år senere hadde restauranten, som verdens første hotellrestaurant, tre skinnende Michelin-stjerner.

De funkler like intenst over en av verdens mest glamorøse restauranter den dag i dag.

Et besøk krever like mye som et høvelig antrekk at man ikler seg sin mest verdensvante mine og ikke lar seg dupere av å måtte gå i sikksakk mellom biler du ikke ante kunne kjøpes for penger, på veien inn.

I det man blir vist til stolen under takfresker, gull, kandelabre og malerier av den franske kongen og hans berømte elskerinner, plasserer man enden bokstavelig talt på 400.000 av verdens fremste viner.

Selv Gestapo klarte ikke å få kloa i de edleste av dem, da hotellet ble okkupert under krigen.

Vinlisten er av det slaget som får store menn til å bryte ut i gråt, maten er sublim middelhavsperfeksjon og oppvartningen så prikkfri at man nesten må fnise litt.

Ved siden av stolen står en egen krakk til vesken, reiser man seg for å gå på toalettet iler tre kelnere til for å hjelpe og følge, man velger mellom 12 ulike mineralvann og et rullende bakeri med brød ved ankomst.

Selv til lunsj er Louis XV en gastronomisk «tour de force».

Vi kaster blikket på marmorklokkene som alle har stoppet rett før midnatt. Askepott trenger ikke løpe fra stedet og risikere å miste en av sine dyrebare Manolo Blahnik-sko. Dessuten er prinsen nå omsider gift.

LES OGSÅ: 10 ting å gjøre i Nice

Surrealistisk miniputt

Landet Monaco er ikke større enn at det får plass på innsiden av Central Park i New York.

Verdens nest minste land etter Vatikanstaten har flere banker og mer politi enn noe annet land i verden per innbygger.

Gjennomsnittlig levealder er 90 år. Her finnes ingen naturressurser, bare penger, veldig mye penger. Monaco er et skatteparadis, men har skjerpet bevisstheten rundt hvitvasking av penger.

Langs Quai des Etats-Unis, Amerikakaien, ligger euroen og dollaren og flyter i form av forvokste yachter, på Place du Casino brummer det i Ferrari og Bugattier og på toppen av klippekanten i Monaco-Ville ligger fyrstepalasset og minner litt om Disneyland i den alt for grelle belysningen.

Monaco er en smule surrealistisk.

Et lekeland for de ekstremt rike. Et sted å klype seg i armen for resten av oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.


«Monaco - un rêve, une rèalite» - Monaco, en drøm, en realitet - landets turistslagord, passer i virkeligheten bare noen svært få.

LES OGSÅ: Ny nettguide vil utfordre Michelin-guiden

Burgerbar

Selv Hollywood-stjerner blir møkklei luksus og ønsker seg bare en burger på brygga i ny og ne.

Det får de hos Kate Powers og Didier Rubiolo på Stars'N'Bars ved havnen nedenfor shoppingstrøket La Condamine.

Den amerikanske sportsbaren er et av Monaco-favorittstedene til norske Villa Malla-innehaver Sonja Lee, som selv jobbet som kokk på stjernerestauranten Le Louis XV.

De har alle vært der og sett på sportssamlingen fra Formel 1-kjendisene; Paris Hilton, Britney Spears, Rod Stewart, Sean Penn, Victoria Beckham, Jude Law og Sienna Miller.

Og det var Kate som ga hver og en av dem personlig oppvartning.

- Gjestene våre er alt fra folk som sover på gaten til prins Albert og prinsesse Charlene, sier Kate Powers.

Hun er født i USA men vokst opp i fyrstedømmet og en av få innflyttere som har fått statsborgerskap i landet. I likhet med superkokken Alain Ducasse.

- Det er fantastisk å bo her, se på dette da, fjellene, sjøen... Det er et vakkert, lite, fredelig og sikkert land - og vi betaler ikke skatt, skryter Kate.

Fyrstefamilien har hun levd med hele livet.

- De er synlige, enkle og hyggelige mennesker, sier Kate, som har en million besøkende på restauranten sin hvert år.

LES OGSÅ: Her er stjernekokkenes restaurant-tips

Klipperestaurant

Langs med klippene, bare noen meter over det asurblå havet, snor en smal og pittoresk promenade seg fra Monaco mot en roligere og mer tilbaketrukket monden del av Rivieraen, til Cap d'Ail.

Det er her sommerens brud, Charlene Wittstock, er å se på joggeturer.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Etter et par kilometer dukker La Pinede opp. Restauranten under de flere hundre år gamle pinjetrærne stuper rett ut i Middelhavets blå horisonter.

Eliott Guglielmi sikret seg stedet for 27 år siden. Med egne hender og kreativitet har han bygget stedet til å bli en sjømatdestinasjon med vakre terrasser og lounger - og kongeutsikt.

FLERE STEDER I NÆRHETEN:
Canyoncamping i Provence || Gode opplevelser i Nice || Heksefest i Triora

Også her yngler stjernene, de som søker et gjemmested, litt unna Monacos kjas og mas.

- U2, Gwyneth Paltrow, George Lucas, Roger Moore, Shirley Bassey, kongen av Thailand, kongen av Belgia, Dolce Gabbana - og ja selvsagt prinsen av Monaco - med masse kvinnebekjentskaper, prinsesse Caroline og prinsesse Stephanie, ramser Eliott opp, etter litt påtrykk.

Eliotts enkle matfilosofi er å ta det beste av råvarer og unngå å dyppe det i for mye saus, fløte og olje.

Hver morgen er han å se på Monacos fiskemarked, Halle du Midi, på jakt etter det beste av det beste fra havet.

Hans egen favoritt er havabbor innbakt i saltdeig.

- Det kan jeg spise dagen lang, sier han.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!