FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er ekspertens favoritt-ølkroer i København

Av Dag Fonbæk 17.08.13 10:13 | Oppdatert: 18.08.13 08:37

Del saken på:

KØBENHAVN (VG) Dansk øl? Er ikke det Tuborg og Carlsberg, da? - Jovisst. Og mye, mye mer, fastslår ølbok-forfatter Espen Smith (50).

Øl-kjenneren har tatt oss med til København - en av de 14 europeiske øl-byene han har fotgått i arbeidet med sin neste opplevelsesbok «Espens ølsafari», som kommer ut nå på sensommeren.

- Den nye verdenen av øl så dagens lys mye før i Danmark og København enn ellers i Norden. I dag representerer dansk øl mangfold, bredde og kvalitet, sier Espen og skyver opp døren til Skindbuksen ved Kongens Nytorv.

- En Tuborg Classic, takk.

Århundrelang kultur

På spisekartet stopper fingeren ved kalvelever med bacon.

Allerede her aner vi at runden innom Købens lune og brune steder kan bli både lang og mettende.

- Jeg er fascinert av Københavns århundrelange ølkultur og -tradisjon, sier Espen, som ble livredd da han hørte at Skindbuksen skulle holde stengt noen dager for vedligeholdelse.

Heldigvis ble bare bordene og bardisken slipt litt lysere. Resten forble urørt.

- Alle stedene har sin sjel. Og det står mennesker bak. Det er driverne og gjestene som har skapt atmosfæren vi sitter her og føler på, sier Espen.

Vi kikker rundt oss. Folk i livlig snakk. Snaps på bordene, lenge før lunsj.

- Hvor i Norge opplever vi sånt? spør Espen, og lar svaret ligge.

Øltester

I Danmark hører taffel-akevitten med til pub-ritualet. Den blanke, du vet.

Espen Smith seiler opp som Norges store ølguru. Selv liker han alt fra prisvinnende Aas fatøl til det særeste vestlandske mikroøl.

Ølvennen har holdt hundrevis av foredrag og kåserier om ølbrygging og nytelse, gitt råd om øl til matlaging og vet hvor i verden vi finner de beste ølbyene.

Foruten å undervise om øl ved Norsk Sommelier Utdannelse har Espen vært konsulent for tallrike puber, restauranter og mikrobryggerier i Norge. Dessuten er han en hyppig brukt og særs kvalifisert paneldeltager i VGs øltester, skal vi tro den testansvarlige.

- Framfor alt smaker jeg på mye øl, sier 50-åringen og klapper seg på skjortemagen.

Mikrobrygg

Inn av døren kommer Espens gode øl-venn Jan Paul, bryggmester ved Svaneke Bryghus på Bornholm, som eksporterer mye av sitt ufiltrerte gull til Norge.

Hvert år brygger han fire sesong-øl, som alle avspeiler årstidene der ute på øya. Nå skal blide Jan i gang med å brygge øl på sjø-tang, røper han.

- Dansk ølbrygging har opplevd en virkelig boom de siste ti årene, forteller brygmesteren til VG.

- Carlsberg gikk motsatt vei av norske Ringnes, og lot småbryggeriene leve.

I tillegg tar butikkjedene inn masser av mikrobrygget øl. De tør ikke annet. Da mister de ansikt.

- Har dere te? hører vi bak oss.

Det blir stille i lokalet. Så runger latteren mot taket i den 300 år gamle skjenkestuen.

Gjesten får aldri svar.

FAVORITTSTEDENE

Her er noen av forfatter Espen Smiths københavnfavoritter:

NØRREBRO BRYGHUS (Ryesgade 3):

Ale-mørnet lammeskank står på spisekartet hos prisvinnende Nørrebro Bryghus, der du spiser og drikker blant blanke øltanker. Etter 10 års drift er dette kanskje Københavns mest anerkjente mikrobryggeri.

Espen kjenner grunnleggeren Anders Kissmeyer, tidligere brygmester hos Carlsberg, og setter framfor alt pris på husets store, varierte og skiftende øl-utvalg, samt kokkenes evne til å lage god mat med øl som viktig ingrediens.

DEN TATOVEREDE ENKE (Gothersgade 8):

Blant bindingsverkshus i Baron Boltens Gaard, tett på Kongens Nytorv, blomstrer Københavns første ølbar & brasserie i beste velgående. Kjøkkensjef Jonas Harlfeldt & co. tryller fram sesongmenyer ispedd øl, som setter smak og framhever ingrediensene.

«Enka» har spesialisert seg på belgisk øl. I baren nede talte vi 16 øltårn og mer enn 100 typer flaskeøl. Velg om du vil innta godsakene ute i gården eller i restauranten ovenpå.

SØREN'S VÆRTSHUS (Vandkunsten 6):

Litt bortgjemt, men ikke langt unna Strøget, ligger en perle av en plass - Københavns gamle fisketorg som lyder navnet Vandkunsten. I solveggen utenfor Søren's Værtshus nyter Espen sin Svaneke Classic fra fat.

Søren's var blant de første som fikk ølet fra Bornholm på drikkekartet, en trivelig kneipe hvor københavnere og bornholmere møtes over Jan Pauls gode brygg.

SORGENFRI (Brolæggerstræde 8):

- Et sted jeg aldri håper vil forandre seg, lyder Espens dom etter å ta satt til livs enda en plattelunch med sildeskålen som favoritt. Luxus-øl i glasset, denne gang fulgt av Krone akevitt, på VGs anbefaling.

Steder som Sorgenfri får Espen til å smile - med sildeplatter store som tivolivogner. Bord og stoler er sjarmerende usymmetrisk stablet innover i lokalet. Til knaggene innenfor døren har de ikke brukt vater, ikke engang dårlig øyemål.

Populært, så bestill bord!

BREW PUB (Vestergade 9):

I mikrobryggeriet tett på Strøget og Rådhuspladsen brygges til enhver tid 7-8 ulike typer øl i tankene til bryggeridirektør Jens Mortensen og hans folk.

- Ofte kommer kjøkkensjefen og ber oss lage et øl som passer til sesongråvarene han planlegger bruke, eller vi får ideen til et øl som kjøkkenet lager mat til, forteller Mortensen til VG.

Bryggeri, pub og restaurant i ett.

FLOSS (Larsbjørnsstræde 10):

Guldøl er favoritten på Floss - ølbaren i ett av Københavns eldste stræder. Her er stadig happy hour, der du kan kjøpe to håndbajere for 30 kroner. Og det røykes på Floss. Inderlig.

Vi får en slags Elm Street-følelse her. Vinduene er tapetsert med klistremerker, og klientellet er sammensatt. Mange rundt oss har opplagt smakt sterkere saker enn grønn Tuborg.

- Et herlig sted! sier Espen. - Kjenn på atmosfæren!