IKKE I SOMMER: Hverken vanlige tog eller Flytoget vil gå som normalt fra Oslo S fra og med søndag. Foto: ANNE ELISABETH NÆSS

Norgeshistoriens største togstans

(VG Nett) Fra førstkommende søndag og i hele sommer stanses all togtrafikk gjennom Oslotunnelen. Det kan blant annet gi problemer for flyreisende.

Både Flytoget og NSB vil kjøre buss for tog fra 26. juni til 8. august.

Det gjør at folk som skal reise med fly fra Gardermoen, må beregne bedre tid. Flytoget råder på sine hjemmesider passasjerene til å beregne minimum 20 minutter ekstra. Men alle som har kjørt bil i Oslo, vet at forsinkelsene fort kan bli enda større i rushet.

LES MER OM ULIKE TOGSTREKNINGER LENGER NEDE I ARTIKKELEN.

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, tror at sommeren likevel skal gå greit, uten kaos.

- Jeg tror dette skal gå bra, men det er selvfølgelig en situasjon det er viktig å være oppmerksom på, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: Nesten full togstans rundt Oslo i sommer

- Det kommer til bli flere passasjerer som kommer i seneste laget til flyplassen, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Både han og hans kollega i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, råder passasjerene til å være ute i god tid. For flyselskapene kommer ikke til å holde igjen fly for å vente på forsinkede passasjerer.

Gjør togstansen reisen unødvendig tungvint? Prøv VG Netts haikesentral!

Får gjort mye

Trøsten for publikum er at Jernbaneverket på de seks sommerukene får gjort like mye som på 18 måneder uten togstans. Totalt vil 250 arbeidere få utført arbeider for 180 millioner kroner i løpet av de 45 dagene sommerstengningen varer, skriver NTB.

Strekningen Etterstad - Lysaker i Oslo er hovedpulsåren i norsk jernbane. På en hverdag passerer ca. 600 tog gjennom Oslotunnelen med 60.000 passasjerer. Arbeidet med å ruste opp denne strekningen og Oslo S startet i 2009 og skal være ferdig i desember 2012. Etter oppgraderingen skal strekningen ha samme standard som Gardermobanen og et livsløp på 30 år.

Slik blir togreisene fra Oslo S i stengningsperioden (les mer på NSBs hjemmeside):

Fra Oslo S mot Lillehammer, Trondheim og Stockholm: Buss mellom Oslo S og Lillestrøm.

Fra Oslo S mot Kongsvinger: Passasjerene må ta T-bane fra Jernbanetorget til Brynseng T-banestasjon, hvor det er ca. 5 min gange til Bryn stasjon. Beregn minimum 30 min mellom Jernbanetorget-Bryn.

Etter kl. 19 og i helgene blir det buss mellom Oslo S og Lillestrøm for de fleste avganger.

Fra Oslo S til Vestfoldbanen, Kongsberg, Sørlandsbanen og Bergensbanen: Buss for tog på deler av strekningen.

Fra Oslo S til Halden: Togene går som normalt.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Haikesentralen - VG Nett

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder