FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Se sovjetpampenes motoriserte stormannsgalskap

Av Yngve Kvistad27.11.11 18:57 | Oppdatert: 27.02.12 15:51

Del saken på:

RIGA (VG) Har du sett ett bilmuseum, har du sett dem alle. Men du har ikke sett stort før du har vært blant sovjetpampenes motoriserte stormannsgalskap i Riga Motormuseum.

Stort - som i massivt. En ting er at det latviske bilmuseet i seg selv er det største i hele Baltikum, men her er også flere fullrestaurerte historiske kjøretøy enn i noen annen samling i det tidligere Sovjetsamveldet. Her finner du også de lengste, bredeste og tyngste serieproduserte biler gjennom bilhistorien - alle made in USSR og USA.

LES OGSÅ: Riga på 24 timer

Kreml-samlingen

Ved åpningen i 1989, like før Sovjetunionens fall, fikk museet i Riga låne en rekke kjøretøy fra Kremls garasjer. I tillegg mottok museet en donasjon fra Militærhistorisk museum, samt fra ZIL-fabrikken som produserte eksklusive biler for eliten.

Disse ble aldri gjort krav på av russerne i ettertid og utgjør i dag den såkalte Kreml-samlingen - en kolleksjon luksusbiler det knapt finnes maken til noe sted:

Partitoppenes egne kjøretøy, innkjøpt eller mottatt som gaver av Lenin, Stalin, Krustsjov og Bresjnev.

SJEKK BILDERIGG FRA SAMLINGEN HER!

Påfallende mange i denne samlingen, var av utenlandsk opprinnelse: tyske, britiske og amerikanske prestisjemerker.
Det mest populære og fotograferte utstillingsobjektet er imidlertid et vrak. En 1966-modell Rolls-Royce Silver Shadow - komplett med en karikert voksdukke av ulykkesføreren:

Sovjetunionens daværende partisjef Leonid Bresjnev, som frontkolliderte Rolls-en i fylla, sies det, mot en MAZ lastebil i 1980.

Fremvisningen av den smadrede luksusbilen med en forskrekket president bak rattet, er en passe subtil hilsen til okkupanten gjennom 51 år.

LES OGSÅ: Se hvilke storbyer som passer for deg

Bilgal

Bresjnev var bilgal, simpelthen, og forbuden frukt smakte best. Hans «private» garasje på datsja'en utenfor Moskva omfattet på det meste 68 biler, deriblant en 1968 Maserati Quattroporte (gave fra Italia), en Mercedes 600 Pullman (seksdørs limo, kun produsert i 200 eks, særlig populær blant afrikanske diktatorer og kommunistledere) og en 1980 Mercedes 280 SEL (gave fra DDRs gammel-Erich Honecker).

Hans favorittbil - som også står utstilt i Riga - var imidlertid en mørkeblå Lincoln Continental. Den fikk han i gave av USAs president Nixon under toppmøtet på Camp David i 1973.

Samlingen omfatter dessuten to åpne Mercedeser som Stalin fikk av Hitler mens de ennå var venner.

I tillegg kan du se - og ta på! - de monstrøse Sovjet-produserte limoene; pansrede luksuskjøretøy ene og alene forbeholdt partieliten.

Rubelglis

Tydeligere kan det kommunistiske likhetsprinsippet knapt uttrykkes; noen var likere enn andre i dette samfunnet. Og likest av alle var pampene på toppen.

Josef Stalins pansrede ZiS fra 1949 står midtveis i rekken av USA-inspirerte rubelglis. Bilen, med en egenvekt på 7,3 tonn, var et av syv identiske kjøretøy som raste ut fra Kreml når Stalin skulle forflytte seg.

Selv lå han på gulvet i en av dem, i frykt for attentatmenn.