FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her får du Karibia billigst

Av Dag Fonbæk 07.03.15 19:26

  Del saken på:

  ISLA SAONA (VG) Stranden, solen og badevannet er det samme – men akkurat her er Karibia billigst: Den dominikanske republikk er vårt karibiske førstevalg.

  Dominikanske republikk øker mest fra Norge

  Dominikana er Karibia «på budsjett» – uten at jeg tenker på det her jeg ligger på solsengen og kikker opp på de vaiende palmene.

  Lonely Planet fremstår som jålete når de skriver at Isla Saona er ødelagt av turistbåtene, merengue-musikk og uerfarne snorklere(!).

  Mer paradisiske strender enn disse skal du lete lenge etter. Øya er til og med erklært som nasjonalpark, så eneste tillatte byggverk er skyggepaviljonger der båtturistene kan innta pikniken sin.

  Jåleri vet de knapt hva er her sørøst i dominikana, der turkise sandbanker i det karibiske hav møter surfebølgene fra Atlanteren. Alle vi treffer er særdeles avslappet – og alltid klare for en dans!

  Bounty-øy

  Palmestrendene her på Isla Saona pryder Dominikanskes turistbrosjyrer – og det er virkelig en Bounty-øy vi føler oss hensatt til, så klisjéaktig det enn høres ut.

  Columbus var like henrykt over det han fant her på «Hispaniola» i 1492. – Jeg har kommet til paradis på jord, skal oppdageren ha sagt.

  Ut hit til sanddynene går katamaraner i skytteltrafikk med badeturister fra all-inclusive-hotellene rundt Punta Cana og Macao.

  Under den drøyt timelange overfarten fra fiskerlandsbyen Bayahibe stanser båtene ved en sandbanke, der feriefolket hopper i vannet og vasser rundt med karibisk havvann til brystet – skålende i rom og cola!

  Det er noe med Karibia. Noe udefinerbart turkisblått og forlokkende. Kokosnøttpalmer, endeløse hvite sandstrender og forestillingen om et bekymringsløst slaraffenliv.

  Ikke bare strender

  Helt bekymringsløst lever de nok ikke ute på landsbygda rundt Higuey eller på sigarfabrikken i San Pedro. Med 150 dollar i månedslønn, omgitt av haitiske gjestearbeidere, kan nok hverdagen være mer en kamp for tilværelsen.

  Men her er grønt og frodig. Husdyrene gresser langs landeveien. Midt inne på øya finnes 3000 meter høye fjell.

  – We are cowboys, not fishermen, sier en av de få som snakker engelsk der ute i provinsen.

  Det går på spansk. Og kroppsspråk. Smilet sitter løst, og øyene forteller mye.

  I El Seibo inntar pensjonisten Isaac sin grønne Presidente foran den lokale «colmado'en», kombinasjonen av bar og lokalbutikk.

  Han har akkurat spilt «banca», det daglige Lotto-spillet som tilsynelatende fascinerer alle landets innbyggere.

  Blide mennesker

  – Vinner du i dag?

  Isaac rister på hodet, og mønstrer oss med øyene:

  – Tourist? Good?

  Han får noen peso for bildet, og vinker etter bussen vår.

  Mer enn halvparten av innbyggerne lever av turismen. De fleste andre driver jordbruk eller jobber på sukkerrør- og kaffeplantasjene.

  Landet produserer de fleste mat- og drikkevarene selv, en grunn til at man kan holde så lave priser på «all inclusive»-hotellene her. Lave lønninger er en annen.

  Vil ha all inclusive

  – Turistene vil ha «all inclusive», men jeg synes våre reisende er flinke til å besøke steder utenfor porten også, sier Vings destinasjonssjef på øya, Jannicke Taftø.

  Den dominikanske republikk er et mangfoldig land, og flere hundre års kolonisering har satt sine spor. Nettopp det etniske og kulturelle mangfoldet gjør at en ferietur hit bør inkludere en kontrast-utflukt fra luksus-resortene og palmestrendene til Isaac og hans likesinnede utenfor turiststrømmen.

  Ikke like postkortvakkert – men minst like ekte.

  Dominikana er mye natur!

  Ikke uten grunn har dominikanske blitt skandinavenes førstevalg i Karibia. I fjor besøkte innpå 5 millioner turister Den dominikanske republikk, midt i Det karibiske hav.

  Columbus først ut

  Columbus var landets første «turist». Nå har han fått følge av amerikanere, kanadiere, tyskere og briter – men fra også fra Skandinavia øker altså tilstrømningen.

  Fra Norge var økningen på 68 prosent siste året, forteller Patricia Polanco de Olmos, landets turistsjef i Norden.

  – Vi merker økt interesse fra nordmenn som vil bytte ut den kalde vinteren i nord med gode opplevelser i varmen, sier Patricia Polanco de Olmos, landets turistsjef i Norden.

  – Mye for pengene

  – Prisnivået er lavere enn på mange av de andre karibiske reisemålene. Du kan dra hit i april/mai med rutefly og bo en uke på 4-stjerners hotell med «all inclusive» for 10.000 pr. person, sier markedsdirektør Tonje Fossum i Ving til VG.

  At Den dominikanske republikk tilbyr gode «all inclusive»-produkter til en god pris, tror Fossum er mye av suksess-resepten.

  – Landet er en god deal for deg som vil oppleve Karibia uten for stort budsjett, supplerer avtroppende informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

  Magasinet Budget Travel har kåret Den dominikanske republikk året til ferielandet der du får mest igjen for pengene dine:

  Landet har strender i verdensklasse og fremstår som et eldorado for vannsportaktiviteter. Dominikana har masse grønn natur og fjell på over 3000 meter.

  Landet tilbyr havfiske, cruiseanløp, hoteller i alle prisklasser, full luksus for dem som vil ha det – og en spennende kolonihistorie.

  Fossefall

  Ikke helt som Brudesløret eller De syv søstrene i Geiranger, men også Den dominikanske republikk har sine fossefall – som blant annet pryder forsiden til siste Lonely Planet-utgave for ferielandet.

  27 ulike fossefall, sågar inne i grotter, finner du ved Damajagua vest i landet – men aller mest prangende er fossefallene Cascada el Limon ved Las Terrenas, ikke langt fra Samana og praktstrendene Playa Rincon.

  Hele 25 prosent av landet er nasjonalparker, beskyttet mot plantasjeutbygging, turistindustri og andre aggressive krefter. Landet kan også skryte av å ha Karibias høyeste fjell (Pico Duarte, 3087 meter høyt) som med godt fottøy kan bestiges og erobres om skylaget ikke er for tett.

  Tider på året er også nordkysten velegnet for hvalkikking.

  Spa deg ned

  Et ønske om velvære later til å være de fleste turisters beveggrunn for å velge Den dominikanske republikk som feriemål. Det har hotellene skjønt. Flesteparten har innpasset gode spa-fasiliteter som massasjerom, varmebassenger og treningsrom for gjestene sine.

  Mange av salongene og spa-sentrene tilbyr også kosmetisk behandling, frisørtjenester, hårfjerning, manikyr etc. – og ofte utføres behandlingene i paviljonger i friluft.

  Ferieturen til Karibia bringer oss langt vekk fra norsk vinterkulde og -mørke, og vi kjenner at pergament-huden raskt blir smooth og fin.

  Varmen her borte er også behageligere enn den sørøstasiatiske klamme og svette heten. I høysesongen mellom desember og mars (februar har aller færrest regndager) ligger dagtemperaturen på mellom 25 og 30 grader.

  Vannsport

  Med 160 mil kystlinje og noen av verdens flotteste strender er Den dominikanske republikk også en utsøkt arena for ulike vannsportaktiviteter som, dykking, snorkling, surfing, brettseiling og kiting.

  Cabarete på nordkysten er det naturlige sentrum for vannsportsyslene med ideelle vind- bølgeforhold. I februar var noen av verdens beste surfere samlet her i surfernes mekka for å kjempe om tittelen Master of the Ocean.

  Dykkerne finner sitt paradis under vann, der en verden av korallrev og tropisk fisk åpenbarer seg. Landets kyst skjuler også undervannshuler og gamle skipsvrak man kan dykke til, og dykkerkurs avholdes over hele øya.

  Adrenalinkickene kombineres med slappe dager på hvite strender, der folk henger på strandbarene og spiser hummer.

  Bo bra!

  Den dominikanske republikk tar æren for å ha skapt «all inclusive»-konseptet, og tilbyr ferieopphold i noen av verdens flotteste resorter – som Hard Rock Hotel i Punta Cana (bare suiter) og Iberostar Grand Bavaro Hotel like ved, der bare voksne slipper inn.

  Ifølge TripAdvisor ligger tre av verdens ti best ansette all-inclusive-hoteller i Den dominikanske republikk.

  Et annet av ikonene er mye avbildede Luxury Bahia Principe Cayo Levantado, beliggende på en egen øy nær Samana. Stille og rolig og beregnet på voksne.

  Du finner eksklusive resorter i 5-stjernersklassen og tilbaketrukne hideaways for kjendiser som Paul McCartney, Shakira, Gloria Estefan, Cameron Diaz og Sylvester Stallone – og du finner barnevennlige familiehoteller fulle av aktiviteter.

  Beste golf-øy

  I 2013 utnevnt til Karibias og Latin-Amerikas beste golfdestinasjon av golforganisasjonen IAGTO – med 25 baner i verdensklasse designet av folk som Jack Nicklaus og Peter Dye.

  To av banene vant priser under fjorårets World Golf Awards, golfsportens Oscar-utdeling.

  Blant de mest kjente er Peter Dyes' bane i golfresorten Casa del Campo, frekventert av flere amerikanske presidenter. «Jeg lagde 11 hull, de siste syv hadde Gud allerede laget», skal Dyes ha sagt om banen Dye Fore.

  Mange av landets golfbaner ligger spektakulært til, helt ute i fjærsteinene mot Det karibiske hav og Atlanterhavet – som «Teeth of the Dog»-banen, der spillerne sier de håper runden aldri skal ta slutt …

  Direktefly

  Til nordkysten av Den dominikanske republikk (Purto Plata) kommer du med direktefly fra Oslo (Apollo og Star Tour), mens Ving flyr til Punta Cana (østykysten) med rutefly via Frankfurt.

  Andre som tilbyr landet er Normanns Reiser, Jomfrureiser og flere arrangører av golfferier.

  Eksterne lenker