FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hurtigrute-turistene skal få smaken på Norge

Av Dag Fonbæk 09.02.14 09:30

Del saken på:

Hurtigrute-turistene trenger ikke lenger nøye seg med å se kysten vår. Nå skal de få smake den. 32 lokale råvare-leverandører står klare.

32 lokalmat-leverandører klare - «Biffsnadder-nasjonen» erklæres død

Andreas Viestads kronikk «Biffsnadder-nasjonen» vekket også ledelsen i Hurtigruten:

- Her seiler vi hver dag gjennom verdens beste spiskammer. Hvorfor skal vi ikke servere passasjerene våre det beste kysten har å by på? spør Hurtigrute-sjef Daniel Skjeldam.

Under Reiselivsmessen i Oslo i januar lanserte han verdens råeste skipsmeny for publikum - og av rundt 200 lokalmat-tilbydere har 32 sluppet gjennom nåløyet i første omgang, forteller Skjeldam til VG.

Mange ville levere

- Vi gikk bredt ut og inviterte alle lokalmatleverandører til å vise interesse for Hurtigrutens nye matsatsing. Det kom svar fra hele landet. 200 presenterte råvaren eller produktet sitt, deretter gjorde vi et utvalg i samarbeid med Matmerk, forteller Hurtigrute-sjefen.

De 32 utvalgte lokalmat-leverandørene er første gjeng ut i konseptet som har fått navnet «Norway's Coastal Kitchen».

- Vi håper å kunne utvide med flere etter hvert, sier Skjeldam.

10.000 måltider

Hurtigruten serverer 10.000 måltider hver eneste dag, og selskapets sjefskokk Eirik Larsen sier han lenge har hatt et ønske om å bruke enda mer lokale råvarer til matlagingen om bord.

- 85 prosent av råvarene våre er norske. Å få om bord fersk fisk, norske poteter, rogn, multer, reinsdyrkjøtt og frukt fra Hardanger - alt levert fra lokale småprodusenter - er enhver kjøkkensjefs drøm, medga Larsen under januar-arrangementet på MS «Trollfjord» ved kai i Oslo.

Fornøyd turistsjef

Norges turistsjef, reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge, har lenge etterlyst flere slike lokalmat-initiativ. Utlendingene som besøker Norge ønsker seg mer norsk mat, men sliter med å finne det.

- Vi har vært for dårlige til å løfte fram den rike mattradisjonen vår, fastslår Norges «nasjonal-turistsjef»
Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

- Vi har verdens beste råvarer og verdens beste kokker. Selvsagt skal vi framby dette til turistene, som er betalingsvillige bare de får kvalitet, sier reiselivsdirektøren.

Mat-forestilling

VG skrev nylig om initiativrike Kjell Sørbø i bedriften Imagine Nordkyn i Kjøllefjord, som etter hard kamp mot Mattilsynet endelig har fått lov til å borde nordgående Hurtigrute i RIB, for å vise fram kongekrabben til passasjerene og fortelle om kjempekrabbens framvekst langs norskekysten.

Halvparten av passasjerene er på dekk når Kjell kommer farende - og få av dem angrer på møtet med den fargerike «Krabbekongen».

- Noen av våre leverandører - som Kjell - lager en hel «forestilling» for gjestene. Det er historiefortelling! Sørbø i Kjøllefjord formidler nordnorsk matkultur på beste vis, mens han lærer gjestene å skjære torsketunger eller viser fram levende kongekrabber, forteller Skjeldam.

Engasjerer passasjerene

For å aktivisere passaasjerene om bord vil Hurtigruten ha mer av dette. Selv om de fleste råvarene blir bragt om bord i skipene på vanlig vis, kan leveransen der det egner seg skje som en «forestilling» a-la Kjell fra Kjøllefjord.

For servering av norsk lokalmat og historiefortelling er to sider av samme sak i Hurtigrutens nye matsatsing:

- Vi vet at mat er en viktig del av reisen og totalopplevelsen. Gjennom maten kan passasjerene også lære noe om stedene vi besøker. Dette skal vi i Hurtigruten bli enda flinkere på, sier Skjeldam.

Matkurs?

Det er et faktum at Hurtigrute-passasjerene etterspør mer norsk lokalmat, og rederiets matansvarlige vil nå koble råvaretilgangen og matserveringen med gode historier om bosetningen og livet langs kysten.

- Det er jo nettopp mat-tilgangen som gjør at det bor folk her ute, sier Skjeldam.

Han tenker å ta matstellet enda et skritt videre ved å tilby passasjerene matkurs om bord.

- Vi får blant annet blodferske reker bragt om bord på skipene hver dag fra en lokal rekefisker i Lyngen. Gjestene finner det fascinerende å prøve seg på rekepilling på dekk langt nord for polarsirkelen, noe som bidrar til å forsterke den fantastiske naturopplevelsen, sier Hurtigrute-sjefen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!