FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

36 timer i det autentiske Roma

Via David Laskin, The New York Times12.03.19 13:37 | Oppdatert: 28.03.19 14:36

Del saken på:

Glem Colloseum, Trevifontenen og Spansketrappen. Det er bortenfor de kjente turisteattraksjonene du opplever det ekte Roma.

Med all sin keiserlige og pavelige pomp og prakt er Roma som et vakkert barn – larmende, drømmende, hemmelighetsfull, en smule bortskjemt og vekselvis både ufordragelig og bedårende.

Roma er et paradoksalt sted: Selv om mange historiske bydeler er rammet av masseturismens homogenitet, begynner mindre sentrale strøk å bli mer livfulle og varierte.

Annonse
Reise til Italia

Hvis du vil ha en autentisk romersk ferie, kom deg ut av centro storico og sjekk ut pizzabodene på Testaccio-markedet, de mange spennende varene på det nærliggende Porta Portese-loppemarkedet hver søndag, nattklubbene i San Lorenzo og Tiburtina og nabolags-gelateriene som Neve di Latte og La Mucca Bianca.

Selv om det går busser og trikker på kryss og tvers av byen, kan du spare mye tid med de lett navigerbare taxi-appene Mytaxi og it Taxi.

Fredag

16.00: Gammel vinbar

Ai Tre Scalini i Monti (må ikke forveksles med restauranten med samme navn på Piazza Navona) er en uformell, hundre år gammel nabolagsvinbar hvor lokale og tilreisende omgås med lettet. Reserver et bord på nettet, eller slutt deg til den livlige flokken i baren og nyt en italiensk fatøl (Bav bitter eller Birra del Borgo lager koster 6 euro) og grønne oliven fra Calabria eller coppiette di maiale (krydrede ovnstørkede svinestrimler).

18.00: Grasiøse aftenmesser

En 15 minutters gåtur, hvor du passerer folkemassene som uavlatelig virrer rundt Colosseum, bringer deg til den augustinske basilikaen Santi Quattro Coronati – en av Romas gjemte juveler. Selv om du ikke er religiøs, kan aftensangen som synges her hver kveld klokken seks, gi deg en meditativ avslutning på dagen. Nonnenes vibrerende stemmer, den fullkomne geometrien i det middelalderske gulvet og de eldgamle søylene som står på rekke nedover i skipet, går opp i en høyere enhet. Prøv å få et glimt at 1200-tallsklosteret, som forfatteren Eleanor Clark har kalt et usedvanlig gledesfylt sted.

20.30: Foodie Paradiso

I hjertet av Roma, bare noen kvartaler fra Pantheon, serverer nyåpnede La Ciambella utsøkt mat i et sparsommelig, stille rom, der du kan være sikker på å få et bord. Kjøkkensjef Francesca Ciucci alkymiserer lokale ingredienser – fermenterte svarte hvitløk, kikertmel og røde Tropea-løk – til eksepsjonelt finurlige retter. Hestebønnepureen blandet med myk sikori utgjør en grønn, fløyelsmyk suppe (7 euro), og det breserte lammet med røkt krem av røde paprika (18 euro) er både smøraktig og lett pikant. På vinlisten finner du Nero d’Avola fra små produsenter som Sicilias Azienda Gulfi. Spar litt appetitt til den fjærlette sitronmarengspaien.

23.00: Festivitas

Gå – eller vakle – fra La Ciambella gjennom Romas uforglemmelige labyrint av renessanse- og barokkarkitektur til den ærverdige Bar del Fico – en kombinasjonsbistro der du kan nippe til en Negroni eller mescal blandet med ingefærøl og chili (12 euro) eller tylle i deg en brandy side om side med de unge romerne som samler seg her hver kveld for å drikke og danse. DJ-settene dunker løs til klokken to.

Lørdag

9.00: Klassikere uten folkemasser

Det mange-grenede Museo Nazionale Romeo er fortsatt byens best bevarte hemmelighet hvis du vil se antikk kunst og arkitektur i verdensklasse. De to filialene som flankerer Termini-stasjonen – Palazzo Massimo og Diokletians termer – utfyller hverandre perfekt. Massimos samling av klassiske bronsestatuer, mosaikker og veggmalerier viser bredden og finessen i romersk artisteri, og badeanlegget – som en gang var imperiets største – omslutter deg med tårnhøye murverksruiner, hviskende fontener og en enorm søylegang som er utformet av Michelangelo.

11.30: Grav med utsikt

En rask buss- eller drosjetur fra museet fører deg til en perle som få romere, og enda færre tilreisende, vet om: Santa Costanzas mausoleum. Den sirkulære, tempellignende graven som tilhører datteren til Romas første kristne keiser, er foldet inn i den grønne åssiden som reiser seg over den travle hovedveien Via Nomentana.

Her kan du se en velbevart mosaikksyklus som viser forbløffende overflod og finesse. Sett av de siste minuttene før alt stenger på formiddagen, til å se 600-tallskirken Sant’ Agnese Fuori le Mura i samme kompleks. Tenåringsmartyren som æres her, våker over apsisen i en streng, bysantinsk mosaikk med figurer på en gullbakgrunn.

12.30: Lunsjpause

Gustando e Degustando, en timinutters spasertur fra Santa Costanza, er hull-i-veggen-stedet du drømmer om: en håndfull bord, en tavle med daglige spesialiteter, gamlinger som skravler i bakgrunnen, og enkel, lokal mat som er bemerkelsesverdig fersk. Biffstrimler på en seng av rucola (8 euro) er både lett og velsmakende; blekksprut, pesto og poteter (10 euro) er godt balansert mellom saftig og smakfull. En omfattende liste med øl, vin og sprit gjør også dette til et passende sted for en ettermiddagsaperitiff.

15.00: Shoppingbonanza

Det er litt av et lykketreff at to av renessanse-Romas mest fortryllende gater, Via del Pellegrino og den kryssende Via dei Banci Vecchi, er fylt med noen av byens mest fristende butikker. Fra Campo de’ Fiori finner du Via del Pellegrino, og jobb deg videre vestover. Stopp hos Solodue for å finne dristige sko, topper og tilbehør; hos Retropose for å kjøpe store vesker i skrikende farger; hos Sciam som har glassnips og Murano-skåler; hos Liberia del Viaggiatore for reisebøker og hos Liberia il Minotauro – en labyrint stappet med leketøy og barnebøker. Tank opp med en kaffe og bakverk hos Monteforte, og fortsett forbi patrisiervillaene til Banchivecchi Pellami, Via dei Banchi Vecchi 40, en ærverdig familiedrevet butikk som selger klassiske italienske belter og lommebøker.

18.00: Gled ditt indre barn

Ingen elsker julekrybber – presepio på italiensk – mer enn italienerne, og på Museo Internazionale del Presepio kan du fråtse i de fineste eksemplene på denne folkekunsten fra hele verden og gjennom tidene. Det har kun åpent på onsdager og lørdager fra 17 til 19,30 (med utvidede åpningstider fra jul til 6. januar) og ligger i kjelleren på kirken Santi Quirico e Giulitta i utkanten av Monti.

21.00 Rått og lekkert

Hver kveld er Ristorante Ottavio fullstappet med velstående romere. Restauranten er verdt taxituren til den sørlige enden av Esquilinhøyden, hvor du får ytterst fersk sjømat – både rå og tilberedt – servert med lavmælt eleganse og rutinert teft. La servitøren din guide deg i husets spesialiteter og daglige fangst, som kan inneholde store reker med søte Trochea-løk (38,5 euro), linguini med babyblekksprut og en overdådig tallerken med kokt hummer fylt med poteter og tomater (45 euro).

23.00 Nabolagsbistro

Brooklyn hipster-vannhull møter London-pub i Sazerac – en koselig, liten nabolagsnattklubb med et godt soundtrack (fra rock til reggae) – rett rundt hjørnet fra Ottavio. Finn deg et lite bord, og bestill en My Sazerac (konjakk, absint og Morlacco-bitter, 7 euro), en Fog Cutter (rom, konjakk, gin og lime, 7 euro) eller en håndbrygget øl. Hvis du for alvor vil feste og danse senere på kvelden, kan du fortsette til Circolo degli Illuminati i bydelen Ostiense eller den nyåpnede Lice Alcazar i Trastevere.

Søndag

10.30: Nå nye høyder

Janiculum, Romas nest høyeste og grønneste høyde, har en vidunderlig fotsti som slynger seg forbi enorme platantrær, fontener, monumenter, statuer og staselige palasser (mange ambassader og akademier). Følg stien fra utkanten av Vatikanstaten og slutt deg til romerne for en rolig spasertur opp til Fontanone – bokstavelig talt «den store fontenen» – fra tidlig 1600-tall som Paolo Sorrentino brukte i åpningsscenen til sin film La Grande Bellezza.

13.00 Familielunsj

Det kan godt hende at noen av de samme menneske som du møtte på gåturen til Janiculum, lunsjer side om side med deg på Antico Arco – en elegant, stilig og herlig eventyrlysten restaurant på toppen av bakken rett utenfor Porta San Pancrazio. Grillede kamskjell med paprika og basilikum (22 euro) utgjør en fremragende forrett, og spagettien med pecorino og squashblomster (16 euro) er en kjærkommen avveksling fra byens allestedsnærværende pasta med cacio e pepe.

14.30: Ciao, Gelato

Et besøk i Roma er ikke komplett uten en kjeks eller et beger med gelato (is). Romerne vil argumentere voldsomt for at nettopp deres nabolags-gelaterio er den beste, men ingen steder har mer originale smaker enn Fatamorgana-kjeden. Wasabi-sjokolade og mandelmelk, mynte og ginseng er bare noen av de underligste kulene du kan få der. Heldigvis er Trastevere-filialen bare en lett (nedoverbakke) gåtur fra toppen av Janiculum.

Her kan du bo

Det er rikelig med leieleiligheter rundt Borgo, Spansketrappen, Campo dei Fiori og Colosseum. Her må du forvente å betale mellom 700 og 1.100 kroner for et soverom.

Hotel Locarno, med sine sjenerøse rom med stor takhøyde, en fantastisk bar og en nydelig gårdsplass, er en rolig og førsteklasses oase et steinkast fra Piazza del Popolo. Dobbeltrom fra 1.363 kroner.

Tvers over piazzaen, i en sjarmerende pittoresk gate, tilbyr det halvannet år gamle Margutta19, 16 flotte, moderne rom og suiter som omkranser en terrasseformet grønn åsside. Dobbeltrom med frokost fra 3.930 kroner.

Hotel Raffaello, mellom Termini-stasjonen og Monti-nabolaget, er stille, bekvemt og rimelig med rikt møblerte rom, noen med balkong. Priser fra 970 kroner.

© 2019 New York Times News Service