FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sommeren 2018: Disse feriemålene øker kraftig

Av Mona Langset04.04.18 15:39 | Oppdatert: 28.05.18 11:47

Del saken på:

Reisemål utenom de største og mest kjente syden-destinasjonene får kraftig oppsving denne sommeren.

Nordmenn vil sikre seg varm sol, myk sand og turkis hav til sommeren. Og nå vil mange oppleve det på nye steder.

Riktig nok er det fortsatt slik at de fleste av oss velger velkjente Hellas eller Spania som sommerens Syden-reisemål. Men samtidig går stadig flere nye ferieveier.

Albania økte med 400 prosent fra i fjor til i år hos FINN reise.

– Albania ble for kort siden åpnet for direkte charter fra Norge. Dermed har det blitt mye lettere å oppleve dette landet, som har flotte strender og svært lav epriser, sier kommersiell direktør i FINN reise, Terje Berge.

Han tror at den formidable veksten til Albania bare vil fortsette. Samtidig oppdager stadig flere nordmenn Albanias naboland i nord, Montenegro.

Rekordbestilling

To somrer på rad har det vært mye dårlig vær her hjemme. Etter en ekstra lang og kald vinter i tillegg, er mange nærmest desperate etter å sikre seg sol og varme til sommeren. FINN reise rapporterer at nordmenn aldri har booket mer sommerferie, så tidlig, som nå.

– Reiselivsbransjen kommer til å få en ekstraordinært god sommersesong om ikke noe spesielt skjer de neste månedene, sier kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge.

Påvirkes av terror

Med «noe spesielt» mener Berge store terrorangrep. Terror har umiddelbar innvirkning på nordmenns reiselyst. Likevel fortrenger vi det fort. Både Paris og Nice opplevde merkbar turistsvikt etter angrepene i november 2015 (Paris) og juli 2016 (Nice). Men nå er begge byene tilbake på topp 10-listen over vårens mest populære storbyer hos Ticket reisebyrå.

Nice ligger på niende plass, og Paris på andre, etter Amsterdam.

Tyrkia

I 2016 var det også flere terrorangrep i Tyrkia. Ingen av dem skjedde i turistområdene ved Middelhavet. Likevel satte de en effektiv stopper for nordmenns lyst til å reise dit i en periode. Men nå vender vi tilbake.

Både TUI og Ving har økt kapasiteten til Tyrkia betydelig denne sommeren.

– Hos oss er Tyrkia det reisemålet som har hatt størst vekst sammenlignet med i fjor. Kapasiteten har økt med 30 prosent, forteller salgs- og markedssjef Usman Jasrae i TUI.

Også hos Ving peker pilen for Tyrkia oppover.

– Vi ser vi en økning i Tyrkia-markedet på 70 prosent. Bestillingene tikker stadig inn. Jeg tror mange har savnet Tyrkia som reisemål, sier informasjonnssjef Siri Røhr-Staff.

Tyrkia har også savnet nordmennene. Særlig i de områdene som tradisjoneøt har vært dominert av skandinaviske turister.

– Basarene og restaurantene i enkelte områder av Alanya lever av skandinaver, så her er det flere som har slitt. Men nå er de veldig optimistiske igjen, sier Elisabeth Bruheim som bor i byen og driver eiendomsselskapet Alanya Invest.

Hun forteller at skandinaver til og med begynner å vise interesse for eiendomskjøp igjen.

Albania

Da nordmenn sviktet Tyrkia i 2016, flyttet charterselskapene flyene til andre destinasjoner. Det var da Apollo bestemte seg for å satse på Albania som et rimelig alternativ. Tilbudet ble svært godt mottatt, og i år har selskapet økt kapasiteten med tre nye destinasjoner i landet og direkte charterfly fra Oslo til Tirana.

– Albania er definitivt i vinden for tiden. 6 av 10 reiser dit er allerede solgt, og vi nærmer oss 7 av 10 med stormskritt, sier kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

Tidligere var den enkleste måten å komme seg til sandstrendne på den albanske rivieraen på å fly til Korfu, og ta en kort fergetur over til den albanske feriebyen Saranda. Det er fremdeles den veien Apollos gjester reiser til badebyene i sør.

Denne ruten er det også fullt mulig å reise uten charterbillett, siden Norwegian flyr direkte til Korfu fra Oslo. Men fra og med i år er det både direkte charterfly og rutefly (Norwegian) til Albanias hovedstad Tirana. Og fly til Tirana er korteste vei for den som vil til badebyen Durres, med den aller lengste stranden, nord i landet.

I Albania ligger nye og nyrenoverte hoteller side om side med Enver Hoxas bunkere fra kommunisttiden. Landskapet i seg selv minner mye om Hellas, men infrastrukturen er ikke helt på gresk turistnivå ennå.

Likevel sier Rivera at de får mye positive tilbakemeldinger fra gjestene.,

– Du reiser ikke til Albania for å få luksus. Hit reiser en for å oppleve noe nytt, noe relativt uberørt og ikke minst for å bli kjent med mennesker som oser nysgjerrighet og servicevilje, sier hun.

Gamle travere

Selv om mange er nysgjerrige på nye reise reisemål, bestiller likevel de aller fleste som skal til syden i sommer tur til Hellas eller Spania. Kroatia er en god nummer tre.

Beregninger Apollo har gjort for den samlede charterbransjen, viser at halvparten av alle som skal på pakkereise i sommer velger Hellas. Kreta alene får besøk av 160.000 nordmenn i år. Både TUI og Ving bekrefter Hellas-tendensen.

– Men Spania er en god nummer to, påpeker sier Siri Røhr-Staff hos Ving.

Syv av ti som skal til Spania med Ving reiser til Mallorca.

Kanariøyene

Også de andre charterselskapene og reisebyråene melder om størst interesse for Middelhavsområdet blant de som skal til Spania. Likevel svinger også typiske vinterreisemål lenger syd seg opp som populære sommerdestinasjoner.

Gran Canaria og Tenerife har tradisjonelt vært steder nordmenn drar om vinteren, men nå oppdager stadig flere at Kanariøyene – som ligger utenfor Afrikas Atlanterhavskyst, ofte har et luftigere og svalere klima enn fastlandsspania midt på sommeren.

Hos Ticket reisebyrå ligger både Gran Canaria og Tenerife inne på topp 10-listen over spanske reisemål for nordmenn i sommer.

*Til informasjon: Finn.no er en del av Schibsted-konsernet.