FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit bør du ta med barna dine: Topp fem attraksjoner for de små

Av Ingeborg Aspeli25.01.18 15:49 | Oppdatert: 26.04.18 12:22

Del saken på:

Barn er ingen stopper for den reiselystne. Det finnes utallige reisemål med attraksjoner som er spennende for de små – og store.

Å reise med barn er en glede, og noe du helt sikkert skulle ønske du kunne gjøre mer av. Likevel er det ikke alltid like lett å komme på nye destinasjoner du bør ta med barna til.

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI, kan fortelle at foreldre tar med seg barn på reise mer enn noen gang før.

– Det som er viktig er at barna er sysselsatt med noe og at man skaper opplevelser sammen, forteller hun til VG Reise.

En som har reist mye med barn er Morgan Stenmark, backpacker og videojournalist i NRK Super. Han har tatt med sine to barn på utallige eksotiske reisemål.

– Når vi legger opp turene våre tenker vi at det skal være gøy for alle, både voksne og barn, sier Stenmark.

Programleder for blant annet «Nordens Perler» Jannecke Weeden har også mye reiseerfaring, og driver nettsiden «Reis med Barn».

– Jeg synes barn kan være med på det de voksne vil, så lenge man har et barnevennlig blikk. Man må kanskje også ta det litt ekstra rolig og planlegge i god tid, tipser Weeden som har to barn selv.

Til tross for at du kan ta med barna på det meste, er det noen attraksjoner som virkelig har de små i sentrum.

Dette er Stenmark og Weedens topp fem attraksjoner for barn i utlandet:

Siam Park – badeland på Tenerife

Backpacker Morgan Stenmark er vant til å ta med hele familien til eksotiske reisemål. Men han er ikke fremmed for å ta turen til folkekjære Tenerife heller – og her ligger en av Europas største, og ifølge Trip Advisor den beste, vannparken til glede for de små.

– Jeg trodde aldri jeg skulle synes så godt om Tenerife. Men det er en veldig fin øy, og det er fullt mulig å unngå de verste turistfellene. Da føles det nesten som man er i Karibien, forteller Stenmark og legger til:

– Er barna happy, er de voksne happy.

Parken er inspirert av Thailandsk arkitektur og har noen av verdens vannsklier og bassenger – som verden lengste «lazy river» og verdens høyeste kunstige bølger.

Snorkling i Mellom-Amerika

Har du dog lyst til å ta med barna til et vannparadis som ikke er innenfor en park sine bommer, anbefaler Stenmark snorkling i Mellom-Amerika – hvis lommeboken strekker til.

Familien til Stenmark har for eksempel vært på øya Caye Caulker utenfor Belize hvor de opplevde livet under vann.

– Her er det fantastiske koraller og fisk. Da datteren min var fem år svømte hun med en ammehai. Vi er ikke så begeistret for dyr i fangenskap, og oppsøker heller steder der vi kan oppleve dyr i sitt naturlige miljø, sier han.

Husk for øvrig å holde avstand når du møter hai eller andre ville dyr. I 2016 skrev TV2 om en kvinne som ble bitt i armen av en 60 centimeter lang ammehai, til tross for at angrep fra denne type hai skal være uvanlig.

Å svømme med hai er kontroversielt og du skal unngå fysisk kontakt, skriver National Geographic. Det er viktig å ikke forstyrre deres naturlige oppførsel, men det finnes retningslinjer hos WWF, Project AWARE og The Manta Trust om hvordan du bør oppføre deg i vannet.

Nordens Ark i Sverige

Programleder Jannecke Weeden prøver også å unngå dyreparker, men Nordens Ark har falt i smak hos programlederen. Den ligger ved Åbyfjorden i Sverige – ikke langt fra grensen.

– Her avler de truende dyrearter som etter hvert skal ut i naturen igjen. Dette er et naturlig habitat for dyrene, og her får de ikke plastikkbegre og sukkerspinn.

Her finner du omtrent 80 dyr som blant annet tre ulike leoparder, sibirtigere og rødpandaer.

Disneyland og Disney World

Smaken av universet til giganten Disney kan du få flere steder i verden, som i Paris, California, Florida og Tokyo – og er nesten uunngåelig på en slik liste. Denne fornøyelsesparken er nok mange barns største drøm.

Weeden påpeker dog at du kanskje bør vente til barna er litt eldre før du bruker dyre dommer på en slik attraksjon.

– Jeg hadde med sønnen min på tre år og han husker ikke så mye – bortsett fra karamellpopkornet. Alle barn vil nok kose seg her, men kanskje lurt at de er 7–8 år slik at de får mest ut av turen, tipser hun.

Tivoli i København

Et litt rimeligere alternativ til en fornøyelsespark er for eksempel Tivoli i København – midt i sentrum av den danske hovedstaden.

– Dette er en veldig pen park. Det er også positivt at du betaler en symbolsk sum for inngang, og deretter betaler for de aktivitetene og karusellene du tar etter hvert, forklarer Weeden.

I tillegg til en rekke attraksjoner er det også ulike show, teateroppsetninger, temaer som julemarked og matopplevelser som gjør at Tivoli er spennende året rundt.