NEW YORK: Best å reise til om høsten eller våren. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Hit bør du reise i september

Når sommeren er over og folk flest er tilbake på skole og jobb, er tiden inne for å nyte storbyer og fjell uten å gå i flokk.

September er den fineste tiden både for byhelger og fjellturer. Fort å ta det første først: Byer som Roma, Paris, Venezia og Barcelona hadde hetebølger i sommer. I september ligger dagtemperaturen her på rundt 20-tallet. Samtidig er det bedre plass på kafeer og restauranter, og køene rundt turistattraksjonene er mye mindre enn om sommeren.

Alle de nevnte byene kan du fint reise til med tog. Et miljøvennlig alternativ når du skal bevege deg rundt i storbyene, er også å bruke bena mest mulig.

NEW YORK: En tur i Central park er et must. Foto: David Goldman / AP

New York

Dersom du velger New York er joggesko et godt tips. Det sier Min Mote-Leder Elise Gulbrandsen, som har bodd i byen og elsker den – særlig i september.

– Gå så mye som mulig, oppfordrer hun. En tur i Central Park er et must. Det samme er en stopp på en rooftop-bar.

– Et annet tips, som også er budsjettvennlig, er å ta East River Ferry fra 34th street ned til Dumbo for så å gå over Brooklyn Bridge tilbake til Manhattan. Prikker du inn dette i solnedgang tør jeg å påstå at du får den aller beste utsikten over verdens mest berømte skyline. Det beste? Det koster bare 2,75 dollar, eller ca. 25 kroner. Dette er egentlig en pendlerferge, så du slipper unna turistene også, sier Elise Gulbrandsen.

SOLNEDGANG: Manhattan skyline og Brooklyn Bridge. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Vi har tidligere skrevet om restaurantene du ikke bør gå glipp av i New York. Her kan du nemlig få alt fra et festmåltid på en hamburgerbule i Downtown til en «once in a lifetime»-opplevelse på en Michelin-restaurant med hvite duker.

Byen har også gatemat i verdensklasse. Da vi skrev om gatematen du må få med deg i New York, tipset gatematekspert Chelsea Loren Davis blant annet om ikke å spise i nærheten av Times Square, eller andre områder med mye turister, for der er maten altfor dyr i forhold til kvaliteten. Unngå også å spise på steder som har mat fra alle verdenshjørner. De som konsentrerer seg om én type er som regel bedre. I området rundt New York University, nær Washington Square Park, kan du finne mange gode og rimelige alternativer.

Newyorkere elsker også søtsaker, så vi anbefaler å lese vår guide til byens beste desserter.

Køfritt i fjellet

Her hjemme har minusgradene allerede meldt seg på de høyeste fjelltoppene, og med frosten kommer høstfargene. Reiser du til fjells i september, kan du i tillegg til å se lyng og løv i gnistrende farger, oppleve noen av Norges mest populære fjellturer uten kø.

Norske fjell er populære som aldri før, både blant nordmenn og utlendinger. Selv gikk jeg Besseggen i sommer sammen med en stor flokk amerikanere med gåstaver og guide, en gjeng japanere, tyske familier, nederlandske par, og mange, mange nordmenn. Ikke alle var like fjellvante og høydesterke, så det hopet seg opp med kø i de bratteste partiene. Det slipper du i september.

SOMMERKØ: I juli var det folksomt på Besseggen. Det er det ikke i september. Foto: Mona Langset / VG

– På høsten er det vesentlig færre folk enn i juli. På hverdagene tusler 20 til 100 turgåere over Besseggen, mens det kan være 1500 til 1800 på dager med finvær i juli, forteller skipper på båten «Gjendine», Harald Rune Øvstedal. Men han legger til at det også kan være mye folk enkelte dager i september, særlig hvis det er meldt sol på en lørdag.

De fleste som går Besseggen (1743 moh.) kjører til Gjendesheim (948 moh.), tar båten til Memurubu og går de 14 kilometerne tilbake til Gjendesheim. Båten går hver dag frem til 6. oktober.

Skryteturen

Rundt 60.000 fotturister tar turen over Besseggen hvert år. Dette er en av Norges aller mest populære fjellturer. Men Romsdalseggen ved Åndalsnes seiler opp som et stadig mer aktuelt alternativ. Her har den lokale reiselivsnæringen og Turistforeningen de siste årene tilrettelagt blant annet med steintrapper ved start og slutt og kjettinger til å holde fast i på de bratteste partiene.

Også utenlandske turister begynner også å oppdage Romsdalseggen etter hvert som ryktene om de spektakulære billedmulighetene på den luftige fjellturen brer seg. Her ligger nemlig de insta-vennlige motivene tett. Det er ikke uten grunn at Romsdalseggen kalles Norges nye skrytetur.

Det vanligste er å ta shuttlebuss eller taxi fra Åndalsnes til startpunktet 400 meter over havet i Vengedalen ved Isfjorden, gå over eggen med høyeste punkt 1220 moh. og ende opp på havnivå ved Åndalsnes, i alt 10,8 kilometer. Her er det også mye bedre plass i september enn om sommeren. Shuttlebussen fra Åndalsnes går daglig frem til midten av september, og i helgene videre ut over høsten.

ROMSDALSTRAPPA: Noen går den ned som avslutning på Romsdalseggen. Noen går den opp for å komme opp til utsiktspunktet Rampestreken fra Åndalsnes. Foto: Mona Langset / VG


Steintrappestier

Steintrapper – ofte bygget av sherpaer fra Nepal – ser vi stadig flere av i norske fjell. Senest i sommer åpnet Dronning Sonja steintrappen opp til toppen av Øyfjellet (818 moh.) i Mosjøen.

Trappestier bygges både for å ta vare på naturen og for å få flere ut på tur. Så synes du dørstokkmila er fryktelig lang, er det kanskje en trappesti som skal til for å komme deg til fjells i høst?

I Åndalsnes er det mulig å gå i steintrapp mye av turen opp til utkikkspunktet Rampestreken på fjellet Nesaksla. Romsdalstrappa er avslutningen på Romsdalseggen hvis du går fra Isfjorden. Men det er også mulig bare å gå turen opp til det populære utsiktspunktet 537 meter over havet fra Åndalsnes, eller til toppen av Nesaksla 708 moh.

RAMPESTREKEN: Populært utsiktspunkt og fotopunkt 537 meter over Åndalsnes. I september er køen for å fotograferes ytterst på rampen kortere enn om sommeren. Foto: Mona Langset / VG

Andre lange trappestier i Norge, er blant annet den på Rørsethornet i Romsdal, Ulriken i Bergen, Kjærag og Preikestolen i Rogaland, Gaustatoppen i Telemark og Akslastien ved Fjellheisen i Tromsø.

I Hallingskarvet er det trappesti det første strekket av toppturen til Prestholtskarvet. Vi har tidligere skrevet om både denne, og andre fine høstlige naturopplevelser, i Hallingskarvet.

TROMSØ: Edwin Ng og Norris Young fra Singapore gikk de over 1000 trinne til topps ved Fjellheisen da de var bryllupsreise i Nord-Norge. Foto: Terje Bringedal / VG

Lavsesongpriser i Syden

Og til slutt: September er lavsesong i Syden. Prisene holder seg lave helt til skolenes høstferier starter i månedsskiftet september/oktober. Dagtemperaturene ligger fremdeles godt over 20-tallet, og Middelhavet holder på gode badetemperaturer til langt ut på høsten. Høsten er også en fin tid for fotturer for eksempel på Kreta, Mallorca og Peloponnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder