MER TURBULENS: I 2050 vil det dobbelt så stor sannsynlighet for å oppleve kraftig turbulens på flyturen, ifølge klimaforskere. Her er et SAS fly på vei inn for landing på Gardermoen. Foto: Jan Ovind/VG

Forskere: Klimaendringene vil gi mer turbulens

(VG Nett) Snart vil det bli nesten dobbelt så stor sannsynlighet for at man opplever turbulens på flyturen, ifølge klimaforskere.

Monica Bring Estensen

Turbulensen vil dessuten bli dobbelt så sterk, sier britiske klimaforskere ved Universitetet i Reading.

Forskeren har studert hvordan klimaendringene vil påvirke reisen fra London til New York vinterstid. Og funnene viser altså at flyturen over Atlanterhavet vil bli mer langt mer humpete i 2050 enn i dag.

Vanskelig å unngå

Da vil det nemlig være dobbelt så stor sannsynelighet for at en vil oppleve kraftig turbulens på flyturen. Turbulensen vil ifølge studien også være sterkere.

- De fleste flypassasjerer har opplevd turbulens under flyturer. Vår forskning viser at vi kommer til å se «fasten seatbelt» - skiltet oftere i fremtiden, sier professor Williams ved Universitetet i Reading til Daily Mail.

Studien er gjort av såkalt klarluftsturbulens, altså turbulens som verken er synlig fra satellitter eller fra flyet. Dermed er det vanskelig å unngå.

Koster flere millioner

Ikke bare er det ubehagelig med kraftig turbulens, det er også dyrt. Turbulens koster nemlig samfunnet 150 millioner euro i året, ifølge de britiske forskerne. Flere hundre passasjerer blir dessuten skadet under turbulens årlig. I tillegg forårsaker det både forsinkelser og skader på flyet.

- Luftfarten har delvis ansvaret for klimaendringene i utgangspunktet. Det er derfor ironisk at klimaet ser ut til å ta sin hevn ved å skape en mer turbulent atmosfære, sier professoren.

Les flere reiselivssaker her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder