MER TURBULENS: I 2050 vil det dobbelt så stor sannsynlighet for å oppleve kraftig turbulens på flyturen, ifølge klimaforskere. Her er et SAS fly på vei inn for landing på Gardermoen. Foto: Jan Ovind/VG

Forskere: Klimaendringene vil gi mer turbulens

(VG Nett) Snart vil det bli nesten dobbelt så stor sannsynlighet for at man opplever turbulens på flyturen, ifølge klimaforskere.

  • Monica Bring Estensen

Turbulensen vil dessuten bli dobbelt så sterk, sier britiske klimaforskere ved Universitetet i Reading.

Forskeren har studert hvordan klimaendringene vil påvirke reisen fra London til New York vinterstid. Og funnene viser altså at flyturen over Atlanterhavet vil bli mer langt mer humpete i 2050 enn i dag.

Vanskelig å unngå

Da vil det nemlig være dobbelt så stor sannsynelighet for at en vil oppleve kraftig turbulens på flyturen. Turbulensen vil ifølge studien også være sterkere.

- De fleste flypassasjerer har opplevd turbulens under flyturer. Vår forskning viser at vi kommer til å se «fasten seatbelt» - skiltet oftere i fremtiden, sier professor Williams ved Universitetet i Reading til Daily Mail.

Studien er gjort av såkalt klarluftsturbulens, altså turbulens som verken er synlig fra satellitter eller fra flyet. Dermed er det vanskelig å unngå.

Koster flere millioner

Ikke bare er det ubehagelig med kraftig turbulens, det er også dyrt. Turbulens koster nemlig samfunnet 150 millioner euro i året, ifølge de britiske forskerne. Flere hundre passasjerer blir dessuten skadet under turbulens årlig. I tillegg forårsaker det både forsinkelser og skader på flyet.

- Luftfarten har delvis ansvaret for klimaendringene i utgangspunktet. Det er derfor ironisk at klimaet ser ut til å ta sin hevn ved å skape en mer turbulent atmosfære, sier professoren.

Les flere reiselivssaker her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder