FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nå skal turist-«cowboyene» lukes ut

Av Dag Fonbæk30.01.14 15:31 | Oppdatert: 30.01.14 15:52

Del saken på:

Tilbakemeldinger fra utenlandske turister viser at slett ikke alle er fornøyd med norgesopplevelsen.

For å bedre kvaliteten på natur-turismen, skal «cowboyene» i bransjen lukes ut.

- Det blir stadig flere tilfeller hvor turister klager på opplevelser i Norge. Det kan dreie seg om alt fra dårlige guider til manglende servering, sier forsker Trude Borch i Nofima.

Annonsørinnhold

Hun leder et treårig forskningsprosjekt som skal munne ut i et sertifiseringssystem for naturbasert reiseliv i Norge. Et system som skal sørge for at turistene får trygge naturopplevelser og god kvalitet.

- Som høykostland må vi sørge for at turistene tilbys opplevelser hvor kvaliteten står i forhold til prisen de har betalt, sier Borch til VG.

Skjerpet konkurranse

Tilbakemeldingene fra turistene kommer via TripAdvisor og via turistnæringen selv. Også Innovasjon Norges reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin er opptatt av at pris må stå i forhold til kvalitet:

- Turister er stort sett fornøyde med ferieoppholdet her til lands, men det viktig at vi leverer reiselivsprodukter som forsvarer det høye prisnivået vårt. Dette blir enda viktigere i årene som kommer med skjerpet konkurranse, sier Tuftin.

LES OGSÅ: Nordlyset danker ut pyramidene

- En fersk turistundersøkelse gir oss verdifulle signaler om hvor norsk reiselivsnæring må forbedre seg for å gjøre totalopplevelsen for turistene bedre. Vi har et fantastisk naturlig utgangspunkt, men må jobbe med kvalitet i alle ledd av helhetsopplevelsen hvis vi skal klare å tiltrekke oss flere turister i årene som kommer, understreker reiselivsdirektøren.

Ser til Skottland

Innovasjon Norge støtter da også arbeidet med å hamre ut et sertifiseringssystem som skal sikre kvaliteten på den naturbaserte turismen. Med på laget er blant andre også Fjord Norway, ARENA Lønnsomme Vinteropplevelser, Innovative Opplevelser og HANEN, organisasjonen for bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske.

Forskere ved Handelshøgskolen i Bodø og Nofima har besøkt Skottland, Island og New Zealand, som er store på naturbasert turisme og dermed konkurrenter til Norge.

I disse landene har de allerede på plass en sertifiseringsordning, som vi har studert og kartlagt erfaringene med.

LES OGSÅ: På toppen av britenes drømme-reiseliste

- Mange utenlandske turoperatører stusser over at vi i Norge ikke har fått på plass tilsvarende kvalitetssikringssystem, sier Trude Borch til VG.

Skal bli bedre skikket

Målet med sertifiseringsordningen er at reiselivsaktørene som jobber med naturbaserte aktiviteter og opplevelser som Nordlys-turisme, fisketurisme, hvalsafari etc. skal bli mer skikket til å ta vare på turistene.


- Vi ønsker å øke oppmerksomheten rundt sikkerhet, bærekraft og kvalitet i alle deler av turistens naturopplevelser, sier Borch til VG.

«Nordlys» er et av de mest brukte søkeordene på Visit Norways hjemmeside, og særlig fra Asia og Storbritannia kommer horder av turister i håp om å få se det magiske lyset.

Nordlys-turismen har utviklet seg rekordhurtig, og et raskt voksende antall bedrifter tilbyr nå nordlysutflukter. Fantastiske bilder skaper skyhøye forventninger.

- Et kvalitetssikringssystem skal bidra til at vi leverer opplevelser som står i forhold til disse forventningene, håper forskeren.

«Cowboyer»

Under slike Klondyke-tilstander kan det lett dukke opp «cowboyer» - ukvalifiserte aktører som er ute etter å tjene raske penger.

LES OGSÅ: Varsler ekstra mye nordlys de neste årene

- Med dette øker sjansen for at noen turister reiser hjem uten å være fornøyd, poengterer Borch.

- Hva er det turistene klager på?

- Det kan være alt fra rot i bilen til dårlig mat, eller at de fryser fordi de ikke får utlevert gode nok klær, svarer prosjektleder Borch.

- Om nordlysturister ikke får se lyset, er det viktig at guiden ihvertfall kan fortelle om nordlyset som fenomen eller om mytologien rundt nordlyset, sier prosjektlederen.

Med høye priser og store forventninger bidrar «cowboyene» i markedet til å øke gapet mellom turistenes forventninger og det faktiske tilbudet. Da er det på tide å ta grep, sier Borch.

Fritt fram

- Vi har jobbet for dette lenge, sier Hans-Olav Eriksen i Lyngsfjord Adventure, en av de store vinterturisme-arrangørene utenfor Tromsø.

- For reiselivsnæringen er det helt essensielt å få kvalitetssikret og sertifisert virksomheten, slik at vi blir tatt på alvor. I dag kan hvem som helst annonsere sine tjenester, uten verken å være kvalifsert eller ha nødvendig HMS i bunnen. I praksis er det fritt fram, sier Eriksen til VG.

- Våre konkurrenter i Finland, Sverige og Island ligger flere år foran oss, med ulike varianter av de skotske og newzealandske systemene for kvalitetssikring. I Norge er de fleste næringene strengt regulert og kontrollert, og vi imøteser virkelig et norsk sertifiseringssystem som kan luke ut useriøse aktører fra reiselivsbransjen, sier Lyngsfjord Adventure-sjefen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon