FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her kan du dra på vikingtokt

Av Anne Bergseng08.06.15 09:32 | Oppdatert: 08.06.15 10:13

Del saken på:

Vikingene og vikingtiden er trendy som aldri før. Populære tv-serier som «The Vikings» og «Game of Thrones» har bidratt til det.

Stor interesse for vikingtiden

Over hele verden blir vi skandinaver assosiert med våre forfedre, på godt og vondt. Interessen for livene deres har økt de siste årene, og mange ønsker å se nærmere på denne perioden i vår historie.

På en rekke av stedene hvor vikingene etablerte seg, finnes fremdeles spor etter dem. Og i dag, mer enn 1000 år senere, er det flere steder lagt til rette for at tilreisende skal få et inntrykk av hvordan vikingene levde.

Norge er et selvskrevet reisemål når det gjelder vikinghistorie, og på Borg i Lofoten kan man få en variert opplevelse av denne epoken.

Filmer og serier

Markedssjef Hege Anita Eilertsen ved Lofotr Vikingmusem forteller at det utvilsomt er en økende interesse for vikingene fra folk rundt omkring i hele verden. Og hun gir serier som «The Vikings» og «Game of Thrones» mye av æren:

– Det er ingen tvil om at en rekke filmer og serier om vikingene bidrar til å holde trykket oppe når det gjelder nysgjerrigheten rundt livet til vikingene. På sikt tror jeg denne interessen bare vil øke, sier hun.

Les også: «Game of Thrones» lekket på nett

Hvert år besøker rundt 75.000 mennesker vikingmuseet i Lofoten. Litt over halvparten av disse er nordmenn, resten er turister fra hele verden

Eilertsen har akkurat vært på en stor vikingkonferanse i St. Petersburg i Russland.

– Der opplevde vi en voldsom interesse for norske vikinger. Det vil øke interessen for Norge som reisemål, og med vikinger som tema for reisen, tror hun.

Her er noen reisemål hvor man kan lære mer om vikingene og deres liv.

(Kilder: Hotellsøketjenesten Trivago, Wikipedia og hjemmesidene til vikingreisemålene.)

Lofotr Vikingmuseum, Lofoten, Norge

På Borg i Lofoten kan du se det største langhuset som har blitt funnet i Norge og Europa fra vikingtiden. Lofotr vikingmuseum er en rekonstruksjon av langhuset og er hele 83 meter langt.

Les også: Her får du mest ferie for pengene!

I tillegg til filmer og utstilling av arkeologiske gjenstander, kan besøkende få oppleve hvordan det var å ro et vikingskip i kopi av Gokstadskipet, og delta på et vikinggilde hvor man får servert tradisjonell mat som lammelår, fisk eller villsvin, og den velkjente vikingdrikken mjød. Lofotr vikingmuseum ligger i vakre omgivelser i Lofoten og kan fint kombineres med en ferie til de omkringliggende øyene.

Jorvik Viking Centre, York, England

Vikingene nådde langt og til mange steder, og en av plassene de etablerte seg på var York i England, eller Jorvik som de kalte det, i året 866. Vikingene påvirket blant annet det engelske språket mens de oppholdt seg i Storbritannia, noe som vi fortsatt kan høre i dag. Som en av Storbritannias mest populære turistattraksjoner, er Jorvik Viking Centre verdt et besøk for de som tar turen innom byen York. Senteret ligger på en av de viktigste utgravningsplassene av vikingfunn fra Jorvik, som stod der for nesten 1000 år siden. Senteret fokuserer på å gi sine besøkende en annen opplevelse enn det man får i et vanlig museum. Lyder, utkledde mennesker, og til og med lukter skal bidra til en unik opplevelse som tar gjester tilbake i tid, slik at de kan bedre forestille seg hvordan vikingene levde her.

Norske spor: Vikingbyen York!

Ribe Vikinge Center, Ribe, Danmark

Ribe er Danmarks eldste by, og spilte en markant rolle under vikingtiden, som en av de viktigste handelsbyene i Skandinavia. Ribe Vikingcenter er en rekonstruksjon av den gamle markedsplassen og landsbyen til vikingene, og senterets mål er å gi besøkende et innblikk i hvordan de levde i Ribe på den tiden. Her man kan prøve alt fra bueskyting, og flatbrødbaking, til å se på heste-og falkshow. Det arrangeres også holmgang, en tradisjonell kamp som ble arrangert mellom to vikinger på en holme hvis de var uenige om noe. De brukte sverd, og kampen endte når en ga seg eller ble drept. Kampen er heldigvis ikke like dramatisk på Ribe Vikingcenter, hvor våpnene i dag er byttet ut med puter, og holmen med en trestamme.

Interessert i historie?Gå på antikkmarked i København!

Waterford Viking Triangle, Irland

Et annet land hvor vikingene satte sin spor er Irland, og da spesielt i Waterford City i Sørøst-Irland. Byen er Irlands eldste, og selve navnet stammer fra det norrøne Veðrafjǫrðr, og betyr Vedrafjord. Vikingene etablerte seg i kystbyen for 1100 år siden. I dag kan man besøke de tre museene som ligger i det som blir kalt «The Viking Triangle» og Waterford’s Viking Treasures, i hjertet av byen. De tre museene består av Medieval Museum, Reginald’s Tower, og The Bishop’s Place, og tar for seg forskjellige deler av Waterford’s historie. Reginald’s Tower er museet som inneholder objekter fra da vikingene bodde i Waterford. Tårnet var bygget i år 1003 som en del av bymuren av Reginald, (eller Ragnall) som var sønn av Ivar, den viking kongen av Waterford. Waterford er ellers en koselig by med historiske bygg, havner, og små gater man kan utforske.

Birka, Sverige

På øya Björkö utenfor Stockholm, ligger Birka, som sies å være Sveriges eldste by. Man kommer dit ved å ta en ferge fra havnen ved rådhuset i Stockholm, og som tar ca. to timer. Birka var en viktig handelsby i vikingtiden, og i dag er den på UNESCOS verdensarvliste. Det var mot slutten av 700-tallet at Birka ble grunnlagt på Björkö, og under sin storhetstid var det mellom 700-1000 innbyggere på øya. Etter 200 år flyttet vikingene vekk fra byen og man er fortsatt usikre på hvorfor. Mange av de arkeologiske funnene som ble gjort på Birka kan sees på Sveriges Historiske Museum i Stockholm, men for å se hvordan vikingene kan ha levd på Birka er det verdtå ta turen ut til øya, hvor det arrangeres guidede turer, og aktiviteter for store og små.

Stockholms gamle arbeiderstrøk: Les om trendy Södermalm!

Qaqortoq, Grønland

På Grønland kan man i dag finne flere ruiner fra vikingtiden, og spesielt i Sør-Grønland hvor vikingene holdt til. Eirik Thorvaldsson, eller Eirik Raude som han var mest kjent som, sies å være den som grunnla den første bosetningen på Grønland etter å ha blitt bortvist fra Island fordi han begikk drap. I nærheten av byen Qaqortog, Sør-Grønlands største by, kan man besøke viktige ruiner fra vikingtiden, som Hvalsøy kirke, og en rekonstruksjon av Tjodhildes kirke, oppkalt etter Eirik Raudes kone i Brattahlid, hvor Eirik Raude bodde. Det var også fra Brattahlid hvor sønnen til Eirik Raude, Leif Eriksson, dro fra da han satte seil og oppdaget Amerika, eller Vinland som han kalte det.

Vakre Grønland: Se bildeserie!

L'Anse aux Meadows, Canada

L'Anse aux Meadows er det eneste stedet på det nordamerikanske kontinentet hvor det er funnet bevis på at vikingene holdt til. Leif Eriksson kalte området Vinland, og i 1960 fant norske Helge Ingstad og Anne Stine Ingstad bevis på at det hadde vært en vikingkoloni på L'Anse aux Meadows, og stedet er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Fra Deer Lake Regional Airport kan man leie bil og kjøre «The Viking Trail», som tar deg til L'Anse aux Meadows, som ligger på tuppen av Newfoundland-øya. På den arkeologiske plassen er det i dag satt opp rekonstruksjoner av langhusene som de mener sto her før og var en del av vikingkolonien. På plassen kan besøkende gå inn og se hvordan vikingene levde, og delta på aktiviteter som øksekasting, eller få fremtiden spådd på viking vis.

Eiriksstadir, Haukadalur, Island

En av de mest kjente vikingene vi kjenner til, er kanskje Leiv Eiriksson. På Island kan man besøke stedet hvor han ble født, i huset og gården til Eirik Raude, Eiríksstaðir, i Haukadalur. Stedet ligger ca. to timer nord for Reykjavik, og kan fint kombineres med en tur til den islandske hovedstaden. Dette er et av de mest historiske stedene på Island, og ved siden av utgravingsplassen hvor huset en gang stod, er det nå bygget en rekonstruksjon av langhuset, som kan gi besøkende en bedre idé om hvordan Leif Eriksson vokste opp på det naturskjønne området. Guider utkledd som vikinger forteller vikinghistorier ved bålet inne i langhuset, for å gi de besøkende en stemningsfull opplevelse.

Island for nybegynnere: Her er det beste tipsene!