ENDELIG: Frisk og fri. Afroditi kan kjenne frisk bølger igjen etter seks uker på Archelons skilpaddesykehus i Athen. Foto: Mona Langset/VG

Slik kan du redde havskilpadder i Hellas

Bli frivillig medarbeider på skilpaddesykehus eller en gresk strand.

 • Mona Langset

ATHEN/PELOPONNES (VG reise) På nyopererte luffer humper skilpadden målbevisst mot Middelhavet. For første gang på seks uker skal hun ut i sitt rette element etter sykehusoppholdet i Athen.

Denne skilpadden er en av de heldige. Ikke alle som bringes inn til Archelon Rescue Centre i Glyfada kan reddes.

MÅ MATES: Noen av skilpaddene klarer ikke spise selv. Da må Marcus Johnsen mate dem. Foto: Mona Langset/VG

Som på et gammeldags hospital ligger pasientene på rekke. Sengene er svarte plasttanker fylt med sjøvann. Og i hver tank er det en skadet havskilpadde.

Noen har tydelige kutt i hodet eller i skallet. Noen har mistet en luffe. Noen har problemer med å holde seg i vater, og har fått fastmontert lodd som skal hjelpe dem med å svømme rett.

Noen ligger nesten helt rolig på bunnen. Andre svømmer rundt og rundt. Og noen stikker hodet opp og ser på oss med store, svarte øyne i brungule gamle ansikter.

– Flere har kommet i båtpropeller, og fått stygge sår. Da renser vi sårene og syr dem. Slike uhell kan skje. Jeg blir mer opprørt når det kommer inn dyr som mennesker tydelig har skadet med vilje, sier Marcus Johnsen. «Alexandra» er et eksempel.

REDDET: Denne skilpadden fikk hjelp i Athen. Foto: Mona Langset/VG

Svensken tilbringer seks måneder som frivillig medarbeider på skilpaddesykehuset i Athen.

– Sannsynligvis har Alexandra satt seg fast i et fiskegarn, og fått et hardt slag av åren til fiskeren i hodet. Slaget gjorde henne hjerneskadet. Nå skjønner hun ikke hvordan hun skal spise, så hun må håndmates, forteller Marcus.

Alle jobber gratis på sykehuset. Også veterinæren som kommer en gang i uken. Takket være donasjoner fra enkeltpersoner og næringsliv får de penger til mat og medisiner.

Kommunen lar dem bruke strandtomten i Glyfada og jernbanen har donert gamle vogner som er gjort om til kontorer og soverom for medarbeiderne.

Daglig leder Pavlos Tsaros har samlet noen skrekksuvenirer på sitt kontor.

Hellas, skilpadder, Athen, Archelon I MAGEN: Daglig leder for Arcelons skilpaddesykehus i Athen, Pavlos Tsaros, viser fram en fiskekrok de fant i magen til en av pasientene. Foto: MONA LANGSET Foto: Mona Langset/VG

Han viser frem en omtrent 10 centimeter lang, kraftig fiskekrok, og forteller at den satt i svelget til en av skilpaddene de nylig fikk inn.

– Vi så på røntgen at jeg kunne klare å få den ut via endetarmen. Men linen som stakk ut av munnen er fremdeles inne i skilpadden. Den kunne jeg ikke dra ut uten at det ville gjort mye skade. Vi må bare håpe at den kommer ut på naturlig vis etter hvert, sier han.

BILDESESRIE: Se flere bilder fra skilpaddesykehuset her

Frivillige på stranden

MOR OG SØNN: Maria Harryson (37) og sønnen André Bruse (12) forklarer at de måtte flytte redet med 112 skilpaddeegg hit opp fordi det lå for nærme vannkanten. Foto: MONA LANGSET Foto: Mona Langset/VG

Hvert år bringes rundt 50 skadede skilpadder fra strender over hele Hellas inn til sykehuset i Athen. Mange av dem er fanget opp på en av organisasjonens redningsstasjoner ute på øyene og på Peloponnes. Der jobber frivillige med å ta vare på skilpadder hele sommeren.

De fleste frivillige er studenter mellom 18 og 25 år. Men på den ene redningsstasjonen, den ved Lakonikos Bay på Peloponnes, er også barn fra og med åtte år velkomne, så lenge de er i følge med voksne. Det er der vi treffer svenske Maria Harryson (37) og sønnen André Bruse (12), som bruker to av sine sommerferieuker på å jobbe med skilpadder.

FRIVILLIGBOLIG: Her bor mor Maria Harryson og sønn André Bruse (12), på Meltemi Beach camping, mens de jobber som frivillige skilpaddemedarbeidere. Foto: Mona Langset/VG

– Skilpaddemoren hadde lagt eggene alt for nært sjøen, og alt for nært solsengene. Her kunne ingen av ungene overlevd, så vi ble nødt til å grave opp redet med 112 egg og flytte det lenger opp på stranden, forklarer 12-åringen.

Han er strålende fornøyd med ferien hvor han bor i en campinghytte på Meltemi Beach sammen med moren, og får gjøre en innsats for havskilpaddene.

MORGENJOBB: Før solen står opp er Marietta Mitosinka ute på stranden i Lakonikos bay på plass for å sette opp beskyttelse rundt nye skilpadderedder. Foto: Mona Langset/VG

Morgenpatruljer

Arbeidsdagen til de frivillige på Archelons redningsstasjoner starter allerede klokken 05.30. Da går morgenpatruljene langs strendene for å se om det har kommet nye reder i løpet av natten.

Når de ser spor etter en skilpaddehunn som har gravd ned egg, setter de opp beskyttende netting og bambusstenger rundt før badegjestene strømmer på etter soloppgang.

– Hunnskilpaddene kommer alltid tilbake til den stranden hvor de selv ble klekket ut for å legge egg, første gang når de er rundt 20 år gamle. Dessverre har mange strender forandret seg mye i løpet av de siste 20 årene, sier leder av redningsstasjonen på Meltemi beach, Marietta Mitosinka fra Tsjekkia.

Eneste norske

De frivillige medarbeiderne kommer fra alle verdenshjørner. Vi treffer en fra Columbia og en fra Kina. Og Sophie Campbell (18) fra Norge.

Å stå opp klokken fem hver morgen for å gå patrulje på stranden er ikke noe problem for henne.

NORSK: Sophie Campbell i hengekøyen ved teltleiren til de frivillige. Foto: Mona Langset/VG

– Så lenge jeg gjør det for en god sak, er et greit. Og så er vi ferdig med morgenskiftet klokken åtte, og da kan vi sove litt på stranden, smiler hun.

18-åringen forteller at hun alltid har elsket skilpadder. Hun liker dårlig at de er utrydningstruet.

Frihet

Tilbake til skilpaddesykehuset i utkanten av Athen.

Det er utskrivningsdag for skilpadden som har fått navnet Afroditi.

VEIER OG MÅLER: Pensjonert lærer Phil Muller fra Storbitannia jobber frivillig på skilpaddesykehuset i Athen. Her måler og veier han «Afroditi» før hun skal slippes ut i havet igjen. Foto: Mona Langset/VG

Afroditi ble brakt inn fra en av redningsstasjonene på Peloponnes, antagelig etter å ha blitt angrepet av en hund. Hun hadde dype bitt i luffene.

Nå er sårene leget såpass at hun kan slippes ut igjen, og det er en glad og opprømt stemning blant de frivillige.

– Dette er den beste delen av jobben vår, sier Vicky Underwood fra Wales.

Hun er med i bilen som kjører til den avsidesliggende stranden hvor skilpadden skal få tilbake sin frihet.

TUNG: «Afroditi» veier over 80 kilo. Fem medarbeidere må til for å få henne ut av bilen når hun skal slippes ut. Vicky Underwood fra Wales foran til høyre. Foto: Mona Langset/VG

Like før solnedgang er vi fremme på stranden. Fire frivillige må til for å løfte den 80 kilo tunge skilpadden ut av bilen.

Vel nede i sanden humper hun ivrig mot de skummende bølgene.

– Nå har jeg veldig blandede følelser. Afroditi er en skilpadde med mye personlighet. En jeg er litt ekstra glad i. Så det er litt trist at hun forlater oss. Men samtidig er det fint. Det er jo dette vi jobber for, sier Vicky og tørker en liten tåre i øyekroken.

les også

Sydensommeren: Nå reiser flest til Hellas

ENDELIG: Frisk og fri. Afroditi kan kjenne frisk bølger igjen etter seks uker på Archelons skilpaddesykehus i Athen. Foto: MONA LANGSET Foto: Mona Langset/VG

Jobb frivillig på en strand

 • Archelon har redningsstasjoner på til sammen syv strender på Peloponnes, Kreta og Zakynthos om sommeren.
 • Å jobbe som frivillig koster 350 til 400 euro for fire uker. Du kan bli lenger. Inkludert i prisen er overnatting i teltleir, og alle måltider.
 • Barnefamilier kan delta på stasjonen ved Lakonikos Bay på Peloppones. De betaler 50 euro for voksne og 20 for barn, uansett hvor lenge de deltar. De bor i hytter på Meltemi Beach camping og ordner egen mat. De settes ikke opp på vaktlister, men deltar på det de vil. Dermed er det mulig å kombinere frivillig arbeid med badeferie.

Besøk skilpaddesykehuset

 • Archelon Rescue Centre er åpent for publikum lørdager og søndager fra klokken 11,00 til 17,00. Stengt i hele august. Ligger bak trikkestoppen «Paleo Demarhio» i Glyfada. Adresse: 3rd Marina of Glyfada. På nett: Archelon.gr
 • Det er også mulig å jobbe som frivillig medarbeider. Da bor du på senteret fra fire uker til seks måneder.

MOT HAVET: Om 20 år skal denne skilpaddeungene tilbake til stranden i Lakonikos Bay på Peloponnes for å legge egg selv. Foto: Foto: Archelon

Havskilpadder

 • Havskilpaddene er utrydningstruet blant annet fordi strendene hvor de legger egg bygges ut og turistifiseres, de blir skadet av fiskeredskap og rammes av forurensning.
 • Den sorten det finnes mest av Middelhavet heter Caretta Caretta. De blir vanligvis 90 cm lange, men det er registret noen på over to meter. De kan bli opp til 80 år gamle.
 • 60 prosent av skilpaddene i Middelhavet legger egg på greske strender.
 • Fra midten av mai til slutten av oktober kommer hundrevis av hunnskilpadder tilbake til den stranden der de selv ble klekket på for å legge egg om natten.
 • Skilpaddene legger egg første gang når de nærmer seg 20 års alder, deretter hvert andre eller tredje år, opptil tre ganger i løpet av sommeren.
 • I hvert rede er det rundt 120 egg. vanligvis klekkes åtte av ti egg ut, men bare èn av rundt 1000 nyklekte skilpaddeunger lever til de blir voksne.
 • Hvis skilpaddemoren blir skremt kan hun slippe eggene i vannet i stedet for å grave dem ned, eller grave dem ned på et sted hvor ungene ikke kan overleve.

FÅR HJELP: Skilpaddene på sykehuset i Athen Foto: Mona Langset/VG

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Redningsaksjon for havskilpadder i Italia

 2. Pluss content

  Hit kan du reise i 2019

 3. Pluss content

  De var tre paradisøyer i Karibia. Orkanen endret alt.

 4. Pluss content

  Plasten som dreper verdens dyreliv

 5. Her er studentenes krav til regjeringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder