FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Himmelsk fly-luksus

Av Jan Ovind16.10.07 08:14 | Oppdatert: 16.10.07 10:07

Del saken på:

Så vidunderlig kan man ha det om bord i verdens største passasjerfly, Airbus A380 - om man har inntekt som kan bære en billett på den nye klassen Singapore Airlines Suites.

Men dette er ingen billigbillett

Klassen omtales som ett steg opp fra dagens førsteklasser, eller som det heter: En klasse hinsides førsteklasse...

Champagnekorkene spratt og smilene lyste som sola da Airbus i går - endelig, etter nesten to års forsinkelser - kunne levere den første passasjerutgaven av giganten A380 til Singapore Airlines.

A380-prosjektet har vært plaget av store problemer med det elektriske anlegget om bord, men nå er den første maskinen endelig klar til å «gå på jobben».

Ti A380-fly har hittil vært prøvefløyet hos Airbus i Toulouse, og har akkumulert 4400 flytimer og 3400 avganger og landinger.

- Flyet har vært verdt å vente på, sa toppsjefen i Singapore Airlines, Chew Choon Seng, da han overtok den gigantiske «babyen» - som nå skal vise flyverden at den har livets rett.

Dobbeltdekkeren er 73 meter lang, har et gigantisk vingespenn på 79,8 meter, halen er 24,1 meter høy - og maksimal startvekt er 560 tonn. Flyet er sertifisert for opptil 853 passasjerer og et mannskap på 20 - i charterfigurasjon. Pris pr. fly: Ca. to milliarder kroner.

Veldedighetsflight

Singapore Airlines har lagt seg på 471 seter i tre klasser: 12 luksussuiter på «hoveddekket» - altså det nederste, 60 businessklasser i annen etasje, mens resten av plassen oppe og nede er fylt opp med 399 økonomiseter.

I dag skal den to etasjers kjempen flys fra Toulouse til Singapore, og torsdag neste uke - 25. oktober - går første ruteflyging fra Singapore til Sydney, Australia.

Den første flygingen er en «veldedighetsflight», der alle billettene har vært auksjonert bort - noe som har gitt en skjerv på 1,25 millioner dollar til aktverdige formål - men fra søndag 28. oktober går flyet i regulær trafikk på ruten.

Det første flyet vil bare gå mellom Singapore og Sydney.