FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Trondheim lokker

Av Klaes Krog06.07.08 16:00

Del saken på:

VG-fotograf Terje Bringedal gir deg et portrett av byen hans slik han ser den. Og kjente og mindre kjente trondhjemmere forteller VGs Klaes Krog og andre turister, ikke hva de må se, men hva de bør gjøre en feriedag i Trondheim.

ANNE B. RAGDE, (FORFATTER)
- Her heter det i Ila, ikke på, sier Anne B. Ragde og flirer. Hun er i støtet og mener det er Ila som er stedet. I dag er det det som har Trondheims sjel. Her er hummer og kanari, nytt og gammelt, høyhus og småhus, ispedd litt industri og en nylig åpnet vakker park. Dette er ikke et museum. Ila bærer sporene av at folk har levd og tidene har forandret seg.

I Skolegaten ligger Norges eldste skolebygg i et gammelt skipperhus. Anne B. Ragde viser oss fiskernes hjem på Ilsvikøra. Ørsmå levende dukkehus.

Anne leder veien til Ilabekken. Nokså nylig er den sluppet ut av rørene og nå vandrer befolkningen nesten dagstøtt og kikker, om ikke sjøørreten skulle være kommet tilbake. Den har vært borte de siste 100 årene.

Trikken dundrer forbi.

- 96 desibel slamrende stål på skinner uten skikkelig grunnlag. Hadde det ikke vært en hellig ku for politikerne, ville den være forbudt, fnyser Ragde.

Og middag: Den skal man ta på annenetasje på Credo tidlige på ettermiddagen. Der serverer de testmat klokken 17.00 til en billig penge, tipser hun

ØYSTEIN DOLMEN, ARTIGKAILL
- Det er her det er, sier «Knutsen» og veiver om seg med armen som favner han Bakklandet i en sveiv.

Øystein Dolmen legger ut om merkantilisme, privilegiehandel, håndverkere, og fattiglem som var tvunget til å bo her med horer og fylliker og annet folk. Det var på den tiden den Gamle Bybro var til å heise opp om natten og stenge rampen fra Bakklandet ute fra bylivet i Midtbyen.

- Er du i byen, er det her du skal være, sier Øystein.
- Har du vært her på besøk så kommer du alltid tilbake.

Øystein Dolmen har en plan. Han vet hvor vi skal og trasker oss av gårde imot «Bakklandets Allsidige Selskap». Han snuser inn atmosfæren.

Dolmen vil at du skal bruke hele dagen på Bakklandet, gjøre deg kjent. Og han starter med å vise frem «Det Allsidige Selskap» og kunstnerparet Kjell Müller og Solvor Leistad. De har bygget opp en av Bakklandets eldgamle stuer til moderne bolig og eventyrverden.

Etterpå kan du vandre gatelangs, forbi Kåre «Gjørtler» Rambergs hus, fra kafé til kafé og la deg servere fra morgen til kveld i kulissevakre omgivelser.

GUNNHILD SUNDLI, SANGER/SKUESPILLER
- Jeg anbefaler start med piknik på Munkholmen. Kjøpe fiskeburger i Ravnkloa der båten går. Bare sette seg på stranden og sole og bade, for det er jo pent vær, sier Gunnhild Sundli.

- Jeg ville hatt sykkel. Da går det fort å «gjøre byen». Ut til de bitte små trehusene på Ila som ligger blant store siloer og moderne høyblokker.

Bare for å få de styggpene kjempekontrastene. Ville syklet forbi Ilakirken og om Nidelven på motsatt side av Marinen ned til Bakklandet. Der ville jeg ta en liten bacalaomiddag på «Bakklandet Skysstasjon» eller blåskjell og hvitvin på «Naboen». «Den gode naboen» har store porsjoner. Du kan dele på to, forsikrer hun.

- Klær kjøper du på Bakklandet hos «Stella Snella» og en som heter «Sukker». Det er det nystartede designere som driver.

For å høre musikk går du på «Blæst» eller «Dokkhuset» og «Storås», og så skal det komme en scene til. Så er det jo alltid verdt å gå en tur innom «Samfundet», mener hun.

RITA NYLANDER, KJOLEDESIGNER, DUODU
- Hvordan starter dagen?
- Med frokost på Dromedaren eller Bristol konditori. Så en frisk tur enten med trikken til Lian og Bymarka eller Ladestien fra Korsvika til Rotvoll (7 km). Legg inn rast enten på restauranten på Lian eller «Sponhuset» på Ladestien.
Trondheim er et rekreasjonssenter. Besøk gjerne det gamle «Sjøbadet», et sted med mye mer sjel enn det strålende, moderne badelandet «Pirbadet».

- Noen gode hemmeligheter?

- Bristol har byens beste napoleonskaker. Stikk innom «Gratisbutikken» på Svartlamoen. Alternativene er avansert brukt hos «Tante Isabell», fransk kulturell kjole og pynt hos «Shine» og «Inzani» med italiensk snitt for damer og herrer. Og så Sanden, da, men ikke ett ord i avisen om den drømmen.

- Hva må ses?

- Elefanttronen i Erkebispegården er byens største severdighet, spør du meg. Historien om tronen som ramlet ut av den 600 år gamle hovedtårnsveggen kan du lese om i Sverre Krügers bok om steinhuggerlivet ved St. Olavs katedral, som Nidarosdomen heter.

ARE SENDE OSEN, PROGRAMLEDER NRK P3
- Start med sykkel på Bybrua. Ta Sykkelheisen opp mot Kristiansten festning. Røle litt rundt.

Så presser du deg opp Blussuvollsbakken til Kvilhaugen gård. Det er godt for hjerte, godt for lunger. Du er på toppen av Trondheim. Du har fortjent å nyte hyggen du sitter i. Etterpå triller du ned til Ravnkloa og tar båten ut til Munkholmen, historisk kloster, festning og statsfengsel, nå badeplass og turistattraksjon.

- Lunsj får du på Rafnklau delikatessehandel når du kommer i land igjen med fergen. Butikken ligger i Ravnkloa der du går i land. Rafnklau skal visstnok være den eldste stavemåten av det pussige stedsnavnet.

Til middag foreslår Are den billigere varianten «Bangkok kafé» med selvbetjening og fenomenalt god thaimat til hundrelappen.

- Om kvelden er det annenetasje, baren på Credo, med øl og Fernet Branca, eller så bestiller du en Caipirinha (brasiliansk /portugisisk cocktail) - bare for å terge personalet.
Storås må også sjekkes ut. De har kule konserter og er absolutt verdt det, før man går natten i møte på Credo.

STIG AASENS, DROSJEKUSK
- Hvor starter din dag i Trondheim som turist?
- På «Dromedar» på Bakklandet er de kaffeeksperter, sier Stig.
Han kjører taxi i Trondheim på 23. året. Men før vi kjører over den gamle bybroen til den ville forstaden Bakklandet, svinger han inn på parkveiene langs Nidelven og viser frem Nidaros Pilgrimsgård. Her overnatter de når de kommer rekende fra Oslo over fjellet, sier han.

- Hvordan vil du anbefale formiddagen brukt?
- Er det go'vær, så fer vi på Lade. Der er strendene. Et godt alternativ er Ladestien fra Korsvika til Rotvoll. Her kan du vandre stort sett i fred og ro og nyte naturen. I Korsvika er det laget til for klatring. Etterpå ville han legge veien til Ringve Musikkhistoriske museum og den botanisk hagen.

- Kristiansten festning må besøkes om ikke annet for å ta en tur rundt. Alternativt en promenade langs Nidelven, eventuelt gå over på Marinen en tur (bak domkirken liksom) for å kose seg med en piknikkurv, eventuelt sole seg.

- Og om du skulle gå på restaurant i nærheten?
- Grenaderen ligger like ved, oppe bak trærne mellom Marinen og Nidarosdomen.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Se større versjon av bybildene!