FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Byen som har skutt blink

Av Gjermund Glesnes26.03.12 15:10

Del saken på:

BILBAO (VG) I Baskerlands største by jobber de ut fra en 50-årsplan. Samtidig lever de i nuet.

Bilbao er mye mer enn Guggenheim-museet

Baren heter Ormatexe og spillet heter fitxas - frosken: En rosa strek er malt i brosteinen fire-fem meter fra et stolsete med en metallfrosk. Med åtte «mynter» skal du stå bak streken og treffe froskekjeften.

Det er lettere å finne og kysse frosken med kongeblod.

- Vi har spilt minst ti runder. Jeg har truffet to ganger. Jeg tror jeg leder, gliser Alberto Valgy mens myntene til Ugaitz Sagredo spretter videre ut i gamlebyen.

BILDESPESIAL: Bilbao i bilder

Langtidsplan

På sett og vis er det i gamlebyen Bilbaos fantastiske opptur begynte. Den var falleferdig fra før og etter en kjempeflom i 1983 lå den nesten i ruiner. Samtidig var halve Bilbao i ferd med å miste jobben.

Da tok byens politikere grep.

De utarbeidet en 50-årsplan for å forvandle Bilbao fra utdatert industriby til et godt sted å leve, jobbe og investere penger.

Guggenheim-museet er det mest berømte utslaget. Siden det åpnet i 1997 har det trukket rundt en million besøkende hvert år, 80 prosent av dem turister. Arbeidsløsheten har sunket fra 25 prosent til 11.

Total makeover


Suksessen har gjort Bilbao til tema i akademiske miljøer. Bilbao-effekten kalles den, og brukes gjerne som argument for at det lønner seg å bygge dyrt og ikonisk.

- Bullshit, fastslo arkitekten Frank Gehry (da 79) i 2008. Ikke fordi han ikke var fornøyd med byggverket, som ser ut som en kantete fisk - eller er det heller en havfrue? hval? artisjokk? - langs elvebredden, men fordi ett hus på ingen måte er nok.

Bilbaos fugl Føniks-plan besto - og består - av langt mer. Professor Beatriz Plaza ved Bilbaos universitet ramser opp:

* Byen har fått t-bane og flyplass.
* Havnen er flyttet ut av sentrum.
* 40 prosent av sentrum er ombygd.
* Et nedlagt skipsverft er omgjort til kongressenter og maritimt museum.
* I mai 2010 åpnet det tidligere vinlageret Alhóndiga etter å ha stått tomt i 25 år - tegnet av stjernedesigneren Philippe Stark og med blant annet kino, bibliotek, treningssenter, takbar og restaurant.


Ny stolthet

Pusset opp er også Casa Rufo. Den åpnet som matbutikk i 1955 men har de siste årene fått restaurantbord mellom hyllene. Der treffer vi Athletic Bilbaos hovedtrener Marcelo Bielsa.

Han innrømmer at Bilbao ikke alltid har vært hans favoritt.

- Forrige gang jeg var her, var i 1997. Da var Bilbao en hard by. Så jeg presset lønna opp, opp, opp før jeg tok jobben, sier han og peker i taket med fingeren.

Beatriz Plaza mener at også byens egne barn har endret oppfatning.

- Før hadde alle en dårlig følelse for byen. Nå er det en slags stolthet, beskriver hun.

- Best i verden

Stoltheten er tydelig blant kameratgjengen VG treffer i gamlebyen. De vil gjerne vise hva Baskerland byr på, og inviterer VGs reporterteam på froskekasting (klin umulig) og sider (langt enklere, frisk og lett syrlig).

- Drikk i én slurk, og hell den siste slanten ut på bakken for å skylle ut spyttet. Alle skal drikke av det samme glasset, instruerer Alberto Valgy etter å ha skjenket epledrikken slik man skal: fra stor høyde så boblene og smaken lokkes frem.

Imens står Txema Tojo med kulepenn og stryker ut og føyer til navn i VGs Lonely Planet-bok, mens sigarettgloen blir lengre og lengre.

- Så Bilbao er den beste byen i Spania? spør jeg da han endelig er ferdig.

Txema legger hånden på skulderen min og svarer: - I verden.

FLERE REISEREPORTASJER FRA SPANIA:
Det unge Barcelona || Bo i kloster i León || Evig Palmasus || Surfelykke på Spanias sørspiss || Pyreneene: Et fjell av muligheter

Praktiske tips til Bilbao-turen under bildet:

Bilbaos beste pintxos
Handelsstanden i gamlebyen og banken BBK kåret i fjor Bilbaos beste pintxos - baskernes svar på tapas. Her er vinnerne:

Bar Nuevo Portu Berria (Iturribide 14)
Café Lago (Correo 13)
Restaurante Kasko(santa Maria 16)

En annen gate for pintxos og god kveldsstemning er Maestro Garcia Rivero.

Mer for kunstelskere
Guggenheim-museet er en selvfølge og vel verdt besøket. Men byen har også et annet kunstmuseum som er vel så respektert for innholdet: Museo de bellas artes. Museet har bl.a. Goya, El Greco og Van Dyck i samlingen i tillegg til moderne og baskisk kunst.

For fotballfans
Bilbaos fotballag Athletic Bilbao har åtte seriemesterskap og har - i likhet med Barcelona og Real Madrid - aldri rykket ned fra La liga. Spesielt er også klubbens krav om at alle spillerne må være fra Baskerland.

Du kan ikke kjøpe billetter på nett, men gjøre det på stadion i dagene før kamp.

Følg VG Reise på Facebook og Twitter !