FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Flytende byer

Av Dag Fonbæk 04.03.07 20:00 | Oppdatert: 05.03.07 13:17

Del saken på:

TONLE SAP (VG) Kambodsjas flytende landsbyer er pussige. Tettbebyggelsen driver rundt med «tidevannet», og flytter mange kilometer i løpet av året.

Driver rundt med «tidevannet»

Ikke rart kambodsjanerne opererer med kilometeravstander og ikke gateadresser når de skal finne fram til hverandre.

For når regntid og tørke endrer topografien her rundt Kambodsjas og Sørøst-Asias største innsjø, Tonle Sap, flytter den flytende tettbebyggelsen seg rundt som satellitter på havet.

Flåtebyene er et artig besøksmål for turistene - og guidene vet alltid hvor de befinner seg. Selv måtte vi kjøre en halvtimes tid vestover fra turistbyen Siem Reap, den med templene Angkor Wat og Angkor Thom osv.

Brått endte veien på en langstrakt jordvoll med vann på begge sider. Siden vi er midt i tørketiden, ligger «bebyggelsen» fortsatt nokså langt ut på den kilometerlange jordvollen.

Hadde vi kommet tilbake i regntiden, midt på den norske sommeren, ville vi møtt husbåtene, flåtene og alle de vinkende innbyggerne lenge før; vannet ville stått langt inne på den flate landsbygda. Jordvollen vår ville ligget under vann - akkurat som hektarvis med skog og buskland. I dag ser de ut som helt vanlig, grønn vegetasjon.

Tonle Sap-innsjøen femdobler sitt areal i regntiden og legger under seg enorme landarealer. All bebyggelse som ikke er bygget «på kjøl» eller høye stylter, forsvinner i vannmassene - som skogen rundt.

Kompong Phluk - den kanskje mest kjente flytende landsbyen i området, blant turistene i hvert fall - er med årene blitt mer og mer landfast. De ca. 500 innbyggerne har bygget sine hus på ti meter høye stylter for å unngå flomvannet.

- Folk ble rett og slett lei av at alt de bygget forsvant med vannmassene hvert eneste år, sier vår guide Yun Wanna.

Regntiden fyller opp Mekongelven slik at den flommer over og presser vannmassene tilbake i Tonle Sap. Da eser innsjøen ut til det 5-dobbelte og flytter på de flytende landsbyene.

Skole og kirke

I år er for øvrig vannstanden lavere enn vanlig. Klimaendringene har nådd Kambodsja også, mener Thomas Holdø Hansen. Han er en av nordmennene bak gjestehuset Earthwalkers i Siem Riep, og anbefaler gjestene å bruke en dag på sjøen. Landsbyene er bygget opp med kirke, skole, politistasjon, partikontor (!) og butikker som folk padler mellom når de trenger noe ekstra.

Her lever de, vasker sine klær, fisker og leker - og vasker opp i det brune vannet... Blidt vinker de til turistene, som i den lave ettermiddagssolen finner scoop-motiver hvor vi enn snur oss.

Besøket i den flytende landsbyen er en eneste stor fotoorgie.

Fiskerik

Tonle Sap-innsjøen er svært fiskerik, ja faktisk en av de rikeste ferskvannsforekomstene i verden. Den gir livsgrunnlag for tusener av kambodsjanske fiskerfamilier. Fisk fra Tonle Sap - her finnes over 200 ulike sorter - spises over hele Kambodsja. Du kan se eller kjøpe den på markedet i Siem Reap, fersk, tørket, røkt eller maset og stekt som fiskekaker (godt!).

En ting til: På Krousar Thmey-sentret i Siem Reap, som også arbeider blant vanskeligstilte, døve og blinde barn, finnes en rikt illustrert og meget informativ utstilling om Tonle Sap, «tidevannsforskjellene» og det rike livet i og langs bredden av innsjøen.

Vi anbefaler å ta turen dit (www.krousar-thmey.org) før du reiser ut til Tonle Sap for å kikke på det pussige landsbyfenomenet. Så får du mye mer ut av våtmarksutflukten.