GODE VENNER: Hvert år arrangerer Turistforeningen basecamp for barn ved Tungestølen. Her er fire glade deltagere. Foto: JULIE MASKE / DNT

10 anbefalte fjellturer med barn

Det gjelder å velge riktig rute når du tar med barna på fottur i fjellet. Her er ti anbefalte turer for sommeren.

Turistforeningen har valgt ut ti ruter som de mener passer for barn som vil prøve seg på fotturer i fjellet. De fleste turene er overnattingsturer, og passer best for barn fra åtte år og oppover.

HAR DU ET REISETIPS I FJELL-NORGE?Legg det inn her!

1. Barnevennlig tur på Hardangervidda

Nord på Hardangervidda er terrenget slakt og stiene enkle å traske i. Hyttene ligger ganske nær hverandre, slik at dagene ikke blir for lange. Det er mye vann og bekker underveis, som bryter opp turene. En anbefalt rute starter på Fagerheim, videre til Krækkja, Kjeldebu, Dyranut, Stigstuv, Halne, Krækkja og tilbake til Fagerheim.

Råd for ulike aldersgrupper finner du nederst i artikkelen.

2. Rallarvegen i Skarvheimen

Rallarvegen mellom Haugastøl og Myrdal eller Flåm er den mest populære sykkelturen i den norske fjellheimen. Årlig tar rundt 20 000 syklister denne turen. Den starter ved Haugastøl, videre til Finsehytta, Hallingskeid og til Myrdal eller Flåm. Turen er 86 km lang fra Haugastøl til Flåm.

De fleste starter fra Haugastøl for å unngå trafikken langs riksveien, men det er mulig å starte på Geilo eller Ustaoset også. Vil du ta en lett variant kan du starte på Finse og avslutte på Myrdal.

LES:Seks leker som gjør bilturen til en lek

FRA STEIN TIL STEIN: Sunniva Maske Dysthe og Kristina Natlandsmyr er på leir ved Tungestølen. Foto: JULIE MASKE / DNT

3. Gaustatoppen (1883 moh.)

Gaustatoppen rager over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt.

Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro tar det knappe tre timer å gå opp, og to timer ned i vanlig tempo. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte, hvor det er servering og muligheter for å overnatte.

4. Ekspedisjon i Huldreheimen

Terrenget her er rolig og enkelt å ferdes i. En tur fra hytte til hytte i dette området er en god start for unge fjellvandrere. Start ved Espedalen Fjellstue, videre til Storkvelvbu, Skriurusten, Haldorbu og Liomseter. Husk at det er mulig å ligge over en ekstra natt på hyttene.

5. Fra hytte til hytte sørvest i Jotunheimen

Dette er en klassiker til glede for nye turgåere. Man kan starte på Fondsbu, gå videre til Olavsbu, Skogadalsbøen, Fannaråkhytta og derfra over breen med fører ned til Sognefjellshytta.

6. Høyt opp i Lofoten

Lett tur i fantastiske fjell i Lofoten, Vesterålen og Hinnøya. Lofotens dramatiske fjellformasjoner reiser seg fra havet og fortsetter helt til himmelen. Her ute i havgapet er turmulighetene mange, og ikke alle er så harde som man skulle tro.

7. Rundtur i Barnas Naturverden i Trollheimen og Nordmøre

Nord for Dovrefjell og øst for Trollheimen, i Jutulriket, ligger Barnas Naturverden, et fjellområde hvor rutene mellom turisthyttene er tilpasset barneføttene. Denne naturskatten ligger i Rennebu kommune, 85 km sør for Trondheim. En anbefalt rute starter på Heverfallsetra, går videre til Damtjønna, Ramssjøen og Heverfallsetra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AURLANDSDALEN: Maria Maske og Idun Sønderland tar seg en pause på turen gjennom Aurlandsdalen. Foto: JULIE MASKE / DNT

8. Topptur til Slogen (1564 moh.)

Til tross for sitt spisse og bratte utseende er denne toppen i Sunnmørsalpene mulig å bestige for motiverte barn. Det siste partiet opp mot toppen er luftig og krever klyving. Man trenger likevel ikke ekstrautstyr. Turen egner seg som dagstur, men legg gjerne inn en overnatting på selvbetjente Patchellhytta øverst i Habbostaddalen før du bestiger toppen neste dag.

LES OGSÅ:Aktiv norgesferie for hele familien

9. Barnevennlige stier i Femundsmarka

Femundsmarka er et av de mest spennende turområdene for barn. Her går man gjennom trolsk urskog med utallige klatresteiner og trær. Man kan starte turen ved Elgå, gå videre til Svukuriset, Røvollen, Synnervika og til Røros.

10. Galdhøpiggen (2469 moh.)

Selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Fra Spiterstulen eller Juvasshytta i Jotunheimen er det relativt greit å ta turen opp, hvis man er i normalt god form. Fra Juvasshytta er det breføring over Styggebreen og opp til toppen. Retur samme vei, eller ned til Spiterstulen. Det er syv års aldersgrense for deltagelse på breføring over Styggebreen.

LES OGSÅ:Ta med barna på stølsferie i Valdres

OPPLEVELSE: Fjellet byr på variert vær og mange utfordringer for barna. Noen ganger må man bare ta en stopp og se på utsikten. Foto: EVE CECILIE SIMENSEN / DNT

Gode råd for fjelltur for ulike aldre

0-5 år: De første leveårene kan du ta med deg barna på kortere turer i bæremeis, men sørg for at de også går litt selv. Etter hvert kan dere begynne på noen småturer ut fra en hytte eller i området der dere bor. En tur trenger ikke å være lenger enn til hundremeterskogen, men oppsøk gjerne steder der bilstøy ikke ødelegger for fuglesangen, og hvor det er flere trær enn hus.

LES OGSÅ:Seks tips til sommerferie i siste liten

6-8 år: I seks-syvårsalderen kan barn begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, med hyppige pauser og god niste. I tunge motbakker er en liten sjokoladebit som bensin på en tom tank.

9-12 år: Når barna er mellom ni og 12 år kan lengden på turene økes. En 12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som voksne. Alt avhenger av hvilken fysikk barnet har, motivasjon og turglede. For å få med ungene er det lurt å planlegge turen sammen, se på kart og bilder og snakke om hva de kan oppleve.
Kilde: Turistforeningen

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

FRISKT: Håkon Gunleiksrud tar seg et bad på fjelltur i Sylan. Foto: JULIE MASKE / DNT

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder