FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På strandferie i Amazonas

Av Catharina Jacobsen29.05.18 15:12

Del saken på:

Brasil er kjent for sine flotte strender, men få er klar over at noen av dem ligger midt inne i Amazonas. Her finner du krystallklart ferskvann og endeløse sanddyner.

ALTER DO CHÃO & TAPAJÓS (VG reise) De fleste forbinder Amazonas med regnskog, indianere og eksotiske dyr og insekter. Men i området rundt side-elevene Tapajós og Arapiuns finnes også noen av de flotteste strendene i Brasil.

De ligger under vann i regntiden fra januar til juni, for så å gjenoppstå i sin uberørte prakt andre halvdel av året.

Fantastiske strender

Alter do Chão figurerer høyt oppe på lista over Brasils beste strandbyer og har fått økende oppmerksomhet i internasjonal presse de siste årene. The New York Times hadde nylig en lengre artikkel om stedet og britiske The Guardian har også fortalt om den ukjente strandperlen.

Men inntil videre er den lille landsbyen med sin karakteristiske kjærlighetsøy – Ilha do Amor, en fredelig plett. Den ligger isolert midt inne i Amazonas og kan bare nåes med båt eller fly. Stedet byr på enkle overnattingssteder, pousadas, og flere strandrestauranter. Mange av de rundt 5000 innbyggerne liker å innta måltidene på plaststoler ute i vannet. Det forteller noe om temperaturen, men også om fordelene med å være omgitt av ferskvann fra verdens største og lengste elv.

Lokal perle

Det skjer ikke så mye i Alter do Chão, og det er nettopp det som tiltrekker stadig flere reisende. Inntil videre er dette isolerte området uoppdaget av den internasjonale turistindustrien. De fleste som kommer på besøk til Alter do Chão er brasilianere eller folk fra nabolandene.

Her kan du gjerne spasere midt i gaten, og flytte deg dovent til side de få gangene en bil eller motorsykkel kommer kjørende. Blir du lei av strandlivet ligger regnskogen og venter med sine enorme trær og spesielle artsmangfold – fra dovendyr og apekatter til slanger og edderkopper.

Eksotiske dyr møter en også i landsbyen. Ved strandrestaurantene kan du se spor etter kameleoner som lager mønstre i sanden. Sammen med en lokalkjent guide, som norsk-brasilianske Eskil Thiago Liestøl, kan en gå på kaimanjakt om kvelden. Her får du oppleve de små krokodillene i deres naturlige habitat. Du kan også få holde dem i hendene – om du tørr.

Båttur langs elvebredden

Elvebåtene ligger side om side ved sandbankene. De tilbyr turer innover i landet og er vel verdt å bruke noen dager på. Standarden er enkel, men en har det en trenger. Følelsen av å flyte avgårde i et uberørt landskap med uendelige hvite strender foran grønn regnskog gjør noe med den siviliserte sjelen. Det er stille og fredfullt. Langs elvebredden blir en likevel minnet på at en ikke er helt alene. For over regnskogen ligger et konstant teppe av røyk. Det brennes og det hogges, slik at luften til tider svir i nesa.

Elvebåten har med en lettbåt på slep, den gjør det enklere å ta små avstikkere til land. Her kan en få se en skilpaddefarm eller møte indianere som demonstrerer hvordan de produserer maniokmel og viser vei inn i jungelen og peker ut dovendyrene som ligger henslengt langt oppe i de kolossale trærne.

Når det begynner å skumre kjører elvebåten med den flate kjølen rett opp på en passende sandstrand og fortøyer. Det er tid for et bad, eller tre, i det klare vannet. Hengekøyene stues vekk for å gi plass til spisebordet på dekk og en lokal ferskvannsfisk blir fortært til kvelds.

Kokken ombord kan sine ting, og selv om byssa er liten og trang – og mye av matlagingen skjer på det lille dekket akterut, blir det ikke mer ekte enn dette. Maniokpulveret som risles over rettene produseres av indianerne i regnskogen. Den norskspråklige guiden Eskil kaller det for sagflis. Det ligner litt, men smaker utrolig godt.

Stille, men likevel livlig

Kveldslyset er sepiafarget, som et gammelt polaroidfoto fra 50-tallet: blekrosa, brunt, blågrønt. Inne i lagunen hvor vi befinner oss, er det vindstille. Hengekøyene våre er festet på kryss og tvers mellom busker og trær noen meter opp på den hvite stranden.

Ved vannkanten lyser bålet svakt. Det freser litt i restene etter pirarucu’en som ble grillet, en av verdens største ferskvannsfisker. Plutselig høres en lyd som virker både feil og fremmed. En slags metallisk buldring, en ralling som beveger seg i jungelen bak oss. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd at det var en trikk eller en undergrunnsbane der inne. Men her vi befinner oss, i hjertet av Amazonas, finnes det knapt bilveier.

– Det er brølaper, konstaterer guiden, Eskil Thiago Liestøl.

– De er rett der inne i jungelen bak oss.

Flokken holder det gående gjennom natten. Fra hengekøyene kan vi høre hvordan de forflytter seg, lyden blir fjernere før den kommer tilbake igjen. Den bleke månen sørger for å holde bekmørket unna. Det er varmt, men ikke klamt. Myggsprayen og myggnettingen kan du legge igjen hjemme. I tørketiden er det få innpåslitne insekter– stikk i strid med hva en forventer i Amazonas.

Etter en god natts søvn begynner himmelen å få farge på ny. En våkner utrolig uthvilt her, for det verken andre mennesker eller mobiltelefoner som forstyrrer. Du er garantert rekreasjon her, for Alter do Chão er frakoblet resten av verden – enn så lenge.

Her spiser du

Det meste av livet i Alter skjer rundt den lille plassen foran kirken. Her finnes også flere spisesteder og et par gode restauranter. Den hyggeligste – og dyreste, heter Mango.

Lunsj inntas på en av de mange strandrestaurantene. Velg mellom å sitte i skyggen under et stråtak eller på en plaststol under en parasoll i strandkanten eller ute i vannet.

Grillet fisk eller fritert sjømat står ofte på menyen, sammen med iskald øl eller kokosmelk.

Her bor du

Du kan kjøpe en hengekøye i Alter do Chão og legge deg på stranden, men det finnes flere hyggelige pensjonater, pousadas, som tilbyr rene senger og god frokost med nydelig frukt. Pousada do Tapajós er én av dem. Det ligger to minutter fra stranden.

Slik reiser du

Fly for eksempel med TAP, fra Oslo via Lisboa til Belem og Santarém. Det er mest behagelig å overnatte i Lisboa og Belem på reisen over. Da må du beregne et par/tre døgn. Returen kan gå raskere.

Det finnes norske reisebyråer som har spesialisert seg på å skreddersy turer til Amazonas. I Alter do Chão kan du også finne norskspråklig lokal guide. Se nettside: www.tapajosaventura.com.br

Valuta: Valutaen i Brasil heter Real (BRL). Det finnes en minibank i Alter do Chão, og ved flyplassen i Santarém.

Når reiser du: Strendene er finest fra august til januar. Hvis en ikke er veldig glad i varme er det best å reise i juli - september.