FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

24 unge timer i Bangkok

Av Anders Kolberg25.01.19 16:01 | Oppdatert: 27.09.19 15:23

Del saken på:

Bangkok er fascinerende hektisk, og med et forrykende program kan du gi tenåringene et reisedøgn de sent vil glemme.

BANGKOK (VG Reise): Skal du fare på ferie med tenåringer til Asia kan du nesten ikke unngå en stopp i Bangkok. Thailands hovedstad er eneste storby i Sørøst-Asia med direkteforbindelse fra Norge og porten til så vel Thailands langstrakte strender, som spennende naboland som Vietnam, Kambodsja og Laos.

Og selv om sol, strand og krystallklart vann kanskje er turens viktigste formål, så blir en stoppover i Bangkok aldri feil. Byen formelig koker over av inntrykk, smaker, lyder og tilbud som selv en tenåring med konsentrasjonsvansker vil sette pris på.

Annonse
Reise til Bangkok

Her er vår guide til et døgn i Bangkok – på tenåringers premisser.

Start på toppen

Etter om lag 11 timer på flyet og en halvtime i drosje fra nærmest splitter nye Suvarnabhumi Airport er dere på plass i sentrum. Har dere flydd med Thai Airways rett fra Gardermoen, som så mange andre, er det nå tidlig morgen i smilets land. Det gir dere en hel dag – og kveld – til å utforske byen før reisen kanskje går videre neste dag.

Men hvor skal dere bo? For på dette området er Bangkok faktisk litt frustrerende. Byen har ikke en La Rambla eller Champs-Élysées å orientere seg etter, en hovedgate som liksom er en sikker vinner i en ny by.

To områder i sentrum peker seg likevel ut, i det minste om du vil følge denne guiden: Silom, forretningsområdet ved bredden av elven Chao Phraya, eller Lumpini hvor du har alle de større kjøpesentrene i nærheten og en ganske hyggelig park.

Lumpini og Silom er områdene med størst tetthet av hoteller med fem og fire stjerner, og selv om det kanskje høres både fancy og dyrt ut, så kan vi love at det er mulig å gjøre gode dealer i Bangkok. Tar du en runde på Hotels.com eller Momondo vil du se at byen har tusener på tusener av rom å tilby. Konkurransen er med andre ord enorm, noe turister kan nyte godt av.

Men vil du imponere tenåringen, så gjør du som vi gjorde og sjekker inn på Lebua i State Tower. Da kan du skryte av filmkunnskapene dine og fortelle at det var der de spilte inn filmen The Hangover Part 2, du vet filmserien hvor noen kompiser skal drikke ut en vordende brudgom og hvor det går skikkelig over styr. Utdrikningslaget i Bangkok er oppfølgeren til klassikeren fra Las Vegas.

Lebua med sine fem stjerner, en utendørsrestaurant i 52. etasje og flere skybarer og restaurant med to stjerner i Michelin-guiden helt på toppen i 62. etasje, vil garantert ta pusten fra arveprinsen/prinsessen. Utsikten over Bangkok er et eventyr.

Og det skal vi komme tilbake til, for nå er det jo tidlig morgen og hva er vel da bedre enn å starte dagen med et morgenbad med utsikt over byen fra 17. etasje? Trøtte lemmer etter en lang flytur er glemt på et blunk og etter en time er vi klare for å utforske byen.

Elverace til Chinatown

I Silom er du aldri veldig langt unna elvebredden og et vannbusstopp. Eller, buss og buss. Longtailbåtene som frakter folk opp og ned Chao Praya med buldrende V8-ere med fri eksos i hekken ville trolig mest sannsynlig fått kjøreforbud i Norge. At det er slitne farkoster er en mild underdrivelse. Men, vi blir i det minste pålagt å bruke vest.

Båtturen fra Silom til Chinatown, dagens første programpost, er unnagjort på knappe 10 minutter. Og det er nå du får kjenne på det virkelige Bangkok for første gang. Lydene, luktene og de tettpakkede smugene av svinsende folk og selgere av alt mellom himmel og jord, gir tenåringene et måpende uttrykk vi ikke hadde sett fra dem på lange tider. De lar seg jo ikke så lett imponere.

En kollega skrev nylig her i VG at du må oppleve Chinatown før det er for sent (se linken) og det er mulig han har rett, ettersom Bangkok moderniseres og gentrifiseres, som det så fint heter, i et forrykende tempo. Gamle bydeler rives opp med roten og erstattes med høyhus og kjedelige internasjonale kaffekjeder på gateplan i bydel etter bydel.

Men enn så lenge lever Chinatown og det tar ikke lange stunden før våre jenter har fylt både én og to handleposer med noe far like gjerne kan definere som skrot. Men å shoppe for slikk og ingenting, alt fra sminke og viskelær til kinesisk blomstrete og krimskrams, er jo gøy. Selv pappa skjønner såpass.

Velkommen til Skrot HQ

Men det er på tide å komme seg videre. Og om du mener tenåringene har fått shoppe nok ræl for en dag allerede nå, så tar du feil. I Bangkok må man innom MBK, eller som jeg vil oversette det til, Skrot HQ.

Kjøpesenteret i Rama I Road, et kvarter fra Chinatown i drosje, er kanskje spesielt kjent for billig elektronikk (les tvilsomme kopivarer), men viktigst er at mobildeksler – i alle farger og varianter – og ny skjermbeskytter koster en brøkdel av hva det gjør her hjemme. Lykke for en tenåring, for du skal argumentere godt for at ikke mobilen er deres kjæreste eiendel i disse dager.

Og har du først tatt turen til MBK, så venter det som etter sigende er Asias største kjøpesenter, Siam One, rett over gaten. At det heter «One» er litt underlig ettersom det egentlig er tre store sentre på rekke og rad. Siam Discovery og Siam Centre er mekka for unge shoppejenter som får frysninger – i positiv forstand – av kjedebutikker som Sephora (sminke), Pull & Bear og Brandy Melville. Siam Paragon er for de litt mer velbeslåtte som gjerne legger igjen penger hos Prada, Cucci, Paul Smith og dets like.

En bit av Bangkok

Dagen har gått unna i et forrykende tempo og vel ute av Siam One har mørket senket seg over Bangkok. Etter en pause på hotellet, er det på tide å finne noe og spise. Og igjen tar vi turen til elven.

Du kan sikkert nå argumentere for at en dag i Bangkok ikke er komplett uten en stopp innom det verdenskjente tempelkomplekset Wat Pho, med sin liggende Buddha i gull, Grand Palace rett over gaten for Wat Pho eller Wat Arun – Temple of Dawn – på motsatt bredde av Chao Praya. Og selv om det er imponerende (har vært der på en tidligere tur til Bangkok), så finnes det faktisk en kulere måte å se byggverkene på.

For rett bak Wat Pho ligger det fire restauranter langs elven. Og alle som en har takterrasse med et saftig tilbud av mocktails og cocktails og utsikt til alle høydepunktene nevnt i forrige avsnitt. Du skal lete lenge for å finne en bedre appetizer til et godt måltid, for her kan du «spise» Bangkoks største severdigheter med øynene.

Vi gikk for restaurant Sala Rattanakosin og angret ikke. Kanongode – og hotte – thairetter og thaiklassikeren mango med sticky rice og kokosmelk til dessert. Andre alternative spisesteder langs elven, med tilsvarende utsikt, er Bitter Deck, Above Riva og Eat Sight Story.

Nå skal det nevnes at man er gode på å prise opp mat og drikke i Bangkok om restauranten har fasiliteter som tiltrekker seg turister. På gaten i Bangkok kan en familie på fem fint spise godt for noen få norske hundrelapper. Langs elven, og ikke minst oppe i høyden, som er vår neste stopp denne kvelden, så vet de å ta seg betalt.

Tuk tuk til himmelen

En tur med tuk tuk er nesten obligatorisk i Bangkok. Det er gjerne litt dyrere enn drosje, og definitivt mer trafikk-u-sikkert. I baksetet på en åpen trehjuls motorsykkel uten belter gjør man seg sine tanker som «ansvarlig» far.

Men når tenåringen får koble telefonen sin til sjåførens høyttaleranlegg via bluetooth og får spille Mads Hansens farsott «Sommerkroppen» på full guffe mens vi raser gjennom gatene på vei mot hotellet igjen, da fryder ungdommen seg. «Men alt kan repareres», synger jo Hansen ...

Til tonen av Hansen fortsatt summende i bakhodet tar vi heisen til toppen på Lebua State Tower. En alkoholfri nightcap i 62. etasje med utsikt over storslagne Bangkok by night vekker selv nesten segneferdige tenåringer. En fryktelig dyr drink (600 bath, ca. 150 kroner), men så er jo dette One Night in Bangkok da.