FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Utsira: Eksotisk kunstnerøy i vest

Av Mette Solberg Fjeldheim03.04.18 15:07 | Oppdatert: 09.04.18 12:01

Del saken på:

På Utsira kan du bo i fyrmesterboligen, jakte på fargerik gatekunst eller legge ut på kulturhistorisk vandring gjennom åtte hustofter fra Keltertid.

UTSIRA (VG reise) Værhardt, forblåst og vakkert: Utsira ligger lengst vest i Rogaland, 70 minutter med ferje fra Haugesund. Og det er stillheten der ute som først og fremst lokker besøkende til øya.

Bortsett fra i oktober. Da kommer fugletitterne for å observere de i alt 326 registrerte fugleartene på Utsira.

Med knappe 200 innbyggere er Utsira Norges minste kommune. Den forblåste og idylliske øya ligger langt ute i havgapet der sjøen kan bli så kraftig at innbyggerne blir værfast. Men det hindrer ikke øysamfunnet i å skape aktiviteter og opplevelser for besøkende som fortrekker å komme når havet roer seg.

Norges eneste gjenværende tvillingfyr

Utsira Fyr er Norges høyest liggende fyr og ble tent den 15. august 1844. Og selv om det i dag bare er ett av fyrene som er i drift, er det stadig aktivitet ved fyrområdet. Fortsatt foregår det viktige værobservasjoner fra Utsira med innmelding seks ganger daglig til Meteorologisk Institutt.

Siden 2007 har det vært faste sommerutstillinger ved Fyrgalleriet og i fyrmesterboligen ligger kunstnerleiligheten hvor det også er overnattingsmuligheter for tilreisende. Fyrområdet har nettopp fått flere overnattingsplasser, en kafé og gjenbruksbutikk. Den nye satsningen åpnet 24. mars.

Kulturopplevelser i terreng

På øya bør du få med deg kunstinstallasjonen der turgåere kan hvile beina på en lydbenk mens de hører på musikk komponert av Geir Jenssen. De to fargerike hyttene Nyperosa og Havsula like ved er et kunstprosjekt av Solveig Egeland. En tredje hytte tilhørende samme prosjekt har fått navnet Håpet og er bygget av søppel. Utrolig nok er hyttene blitt stående flere år etter at de ble satt opp, til tross for vær og vind.

Er du interessert i historie bør du legge ut på vandring gjennom åtte hustofter fra Keltertid, cirka 400 år e. Kristus.

Gatekunst på veiløs øy

Øyas satsning på kunstutstillinger og kulturaktiviteter rommer også kunst i åpne rom av internasjonalt anerkjente gatekunstnere. Prosjektet startet i 2014 da Utsira kommune inviterte åtte anerkjente gatekunstnere til å komme for å dekorere bygninger og natur med fargerike kunstverk.

Siden har nye kunstnere årlig dekorert både låvevegger og tak, vindmøller og naturen selv med fargerike malerier. I dag kan vi dra på jakt etter gatekunst av kunstnere som Stik, La Staa, 3F og Ella & Pitr på den nærmest veiløse øya. Prosjektet er også ført videre med åpningen av et nytt galleri i Gamleskolen.

Nyttig informasjon

Arrangementer: Siradagene avholdes 18. til 20. mai i år og er en årlig festival for de som er opptatt av kystkultur, mat og drikke, konserter og andre kulturopplevelser.

17. til 19. august avholdes Fyrdagene, mens det i september blir lansert Strikkefestival for første gang på Utsira.

Servering: Damsgård og Dalanaustet serverer mat, men åpningstidene varierer ut fra sesong. Jokerbutikken holder åpent hver dag, og her er det også en kafé.

Overnatting: Bølgen og Hos Edith og Hjalmar tilbyr leiligheter, mens Sildaloftet har overnattingsplasser med delt bad. Fyrmesterboligen har i alt 21 overnattingsplasser og Turistforeningen står bak ubetjente Nordvikgården. Det er også mulig å overnatte i den lille rosa hytta kalt Nyperosa.

Slik kommer du dit: Ta Utsirabåten fra Garpaskjærveien 1 på Risøy i Haugesund. Du kan ta med bilen eller la den stå igjen på kaien om du foretrekker å gå.