FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Tokyo for gjerrigknarker

Av Axel Munthe-Kaas Hærland23.09.18 16:59

Del saken på:

Trodde du sparekontoen måtte tømmes for et besøk til Japans hovedstad? Tro om igjen.

I likhet med Norge og Oslo må et av de vanligste ordene assosiert med Japan og Tokyo være «dyrt.» Men i realiteten er landet et langt mer budsjettvennlig reisemål enn ryktet tilsier - hovedstaden inkludert.

Vi snudde på krona i verdens største by og kom hjem med noen enkle tips til hvordan du kan gjøre Tokyo-turen til en budsjettvennlig opplevelse.

Annonse
Reise til Japan

Reis kollektivt

Taxiprisene i Tokyo kan ofte ligge på samme nivå som i Norge, særlig når bilen står fast i trafikken, men om man holder seg til kollektiv transport slipper man både billig og effektivt unna. Morsommere er det også.

JR Yamanote-sen – bedre kjent som den grønne linjen - er en av byens travleste og mest turistvennlige togruter. Yamanote går i sirkel rundt indre Tokyo og stopper på 29 av byens sentrale knutepunkter for shopping, kultur og transport - inkludert Shinjuku, Ginza, Akihabara og Ueno. Uansett hvor du befinner deg kan du som regel hoppe på et tog eller buss til en Yamanote-stasjon, som gjør linja til en ideell måte å orientere seg i kaoset. Priser varierer ut i fra togselskap og avstand, men ligger i gjennomsnitt på rundt 15 kroner per tur.

Et kjapt tips: å kjøpe billetter i forkant av hver tur er både upraktisk og tidkrevende. Istedenfor, gå til innkjøp av et såkalt “Suica”-kort, som scannes og belastes via en trådløs automat på vei inn til perrongene. Kortet kan kjøpes på maskin ved de fleste av Tokyos togstasjoner. Verdien på Suica-kortet og den gjenværende saldoen kan også byttes tilbake i kontanter før hjemreise. Les mer om vilkår på selskapets nettsider.

Sov i et hull i veggen

Tokyo har lenge vært beryktet for sine stive hotellpriser. «Vanlige» hoteller starter gjerne på rundt tusenlappen, men er du tidlig nok ute kan du sikre deg en svært god deal på både sentrale og minneverdige overnattingssteder. Denne byen tilbyr flere bevis på at budsjettvennlige hoteller ikke nødvendigvis er synonymt med grått og kjedelig. Bare ta det skamroste Tokyo Heritage Hostel som et eksempel, hvor du bor i 100 år gammel bygning i tradisjonell ryokan-stil, en av få spart fra bomberegnet under andre verdenskrig. Prisen - fra 200 kroner per seng - er omtrent så lavt du får det i denne byen.

Tokyos ikoniske kapsel-hoteller er et annet alternativ, ofte prissatt til mellom 300 og 400 kroner natten, og er hovedsakelig rettet mot alene-reisende gjerrigknarker og forretningsfolk. Her tilsvarer «rommet» ditt lite mer enn et hull i veggen, som kommer utstyrt med en tynn madrass, stikk-kontakter, nattlampe, tv i taket (om du er heldig) og lite annet. Utenfor rommene har du som regel tilgang på et onsen (fellesbad) som gir et etterlengtet avbrekk fra de klaustrofobiske kapslene.

Shinjuku Kuyakusho-mae Capsule Hotel er et greit alternativ om du vil bo svært sentralt. Byens flere hundre «Love- Hotels» kan også være et rimeligere (og langt mer surrealistisk) valg enn tradisjonelle overnattingssteder - gitt at du bare trenger et sted å sove i noen timer.

Spis nudler

Restauranter i Tokyo - særlig de med hvite duker - kan fort ta knekken på feriebudsjettet. Rimelige alternativer er heldigvis spredt over hele byen, som gir en jordnær og folkelig opplevelse av japansk dagligliv. Ramen-nudler er landets nasjonalrett, serveres over alt og bør oppleves av alle førstereisende til Tokyo. Fra knøttsmå hull-i-veggen til mathaller i miniatyr: ramen-restauranter kommer i talløse varianter, og til rundt 50 kroner skålen er det enkelt å eksperimentere.

Den alltid travle Fuunji, fem minutter i sørlig retning fra Shinjuku togstasjon, anbefales spesielt. På grunn av det svimlende antall timer som utgjør en gjennomsnittlig arbeidsuke i Tokyo er både supermarkeder og storkiosker fullpakket av velsmakende ferdigretter, som passer perfekt for gjerrigknarker på ferie. Fersk frukt og grønnsaker, særlig de som er dyrket i Japan, koster overraskende mye. I 2016 ble overskrifter skapt verden over da to Hokkaido-meloner ble solgt på auksjon for tre millioner yen - eller drøye 215.000 kroner.

Finn roen med parkliv og rockabilly-dansere

Tsukiji fiskemarked har lenge vært gratis attraksjon nummer en i Tokyo for gjerrigknarker, men etter flere år med utsettelser flytter dessverre det 100 år gamle markedet til nye lokaler i Toyosu. Uansett om du går glipp av den magiske estetikken fra det opprinnelige området vil det nye være dobbelt så stort, som igjen gjør det til verdens største handelssenter for sjømat. Det vil også være mulighet for å oppleve den verdensberømte tunfiskauksjonen, gitt at du setter alarmen til ubehagelig tidlig. Auksjonen vil begynne 04:30 hver morgen og vare i cirka en time, men til forskjell fra det gamle markedet trenger man ikke reservere plass.

Etter fiskemarkedet, menneske-titting i Shibuya og en runde på Akihabaras øredøvende spillarkader er det godt å kunne gi hjernen og føttene en pause. Godt, dermed, at Tokyo er rik på fredelige hager, hvor stresset og larmen kan stenges ute, om bare for en stakket stund. Shinjuku Goyen National Gardens – byens mest berømte park - er mest kjent for kirsebærblomstringen i mars\april, men kan og bør besøkes året rundt. For en mer alternativ parkopplevelse, sett kursen mot Yoyogi Park, hvor rivaliserende rockabilly-gjenger møtes hver søndag til dansedueller.

For en gratis, men likevel minneverdig museums-opplevelse, let ikke lengre enn Advertising Museum Tokyo, som har gjenåpnet etter en renovasjon i 2017. Museet gir en god innføring i Landets innovative og til tider surrealistiske markedsføringshistorie. For en noe mer action-preget opplevelse, ta turen til sumo-stallen Arashio, hvor du kan se brytere øve gjennom vinduet nesten hver dag mellom 7:30 og 10:00. Les mer og sjekk om treninger er planlagt på den engelske nettsiden.

Reisen dit

Det går ingen direkteruter mellom Oslo og Tokyo, men via flere enkle mellomlandinger i Europa og Asia har det aldri vært enklere å besøke. SAS flyr direkte fra København. Andre gode alternativer er stopp i Istanbul med Turkish Airways\SAS, Frankfurt med Lufthansa eller i Doha med Quatar Airways. Bestiller du tidlig nok kan du slippe unna med billettpriser så lave som 5000 kr tur retur.