VERDENS VAKRESTE STRAND? Anse Source d’Argent blir ofte omtalt som verdens vakreste strand og er en av hovedattraksjonene på øya. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

La roen senke seg på Seychellene

Den er kanskje kjent som et perfekt romantisk bakteppe for nygifte. Men Seychellenes La Digue er ikke bare for bryllupsreisende. Her kan hvem som helst kjenne roen senke seg, med god hjelp av den bohemske stemningen på øya.

LA DIGUE (VG Reise): Seychellene er et av de stedene i verden vi gjerne forbinder med romantikk og bryllupsferie. Og en av disse i alt 115 øyene er La Digue, Seychellenes tredje mest bebodde øy, der vi også finner noen av verdens vakreste strender.

Men La Digue er slett ikke bare for nygifte og brudepar alene. Her kan nemlig hvem som helst finne roen og ikke minst nyte naturen, strendene og tempoet. Og hva er vel mer avkoblende enn å leie en sykkel og legge ut på oppdagelsesferd? I hvert fall når en skjult perle av en strand venter i andre enden.

PÅ SYKKELTUR: La Digue er selveste sykkeløya! Øya er liten og man får sett mye i løpet av et par dager på to hjul. Foto: Ole S. Fjeldheim

Sykkeltur øya rundt

Det er klamt, det er varmt og veien går opp og ned. Sykkelen skrangler. Den har definitivt sett bedre dager. Også jeg har sett bedre dager her på øya. For dagen startet med et kraftig regnskyll og siden har luften vært som et tyrkisk bad.

Jeg tar meg en pust i bakken, en slurk vann og ser rundt meg. Også langs veien er det frodig: Palmer, lianer og trær jeg ikke aner hva heter eller vet om bærer frukter.

Etter to dager på sykkeltur rundt på øya, tar jeg den lengste strekningen i dag. I dag av alle dager. Veien bukter seg oppover og nedover. Jeg passerer boliger og veiarbeidere. Der veien endelig slutter, lar jeg sykkelen ligge og tar i stedet beina fatt.

DEILIG FERSK FRUKT: Seychellene har massevis av modne, ferske frukter å by på Foto: Mette Solberg Fjeldheim

På jakt etter skjulte perler

Jeg legger ut på vandring i den frodige skauen og fortsetter forbi Grande Anse, nok en strand som gjerne nevnes blant verdens vakreste. Et stopp her frister mer enn noe annet i denne varmen. Jeg kunne fint kastet inn håndkleet, tatt et bad og gitt blaffen i resten av utflukten.

Men jeg kjemper meg videre gjennom villniset som gror over stien og videre inn i alt dette ville. Blikket og beina følger stien, etter hvert oppstigningen, før jeg klatrer i det mørke, klamme, helt til jeg befinner meg på toppen av åsen. Fortsatt er det ingenting i sikte.

VOKSNE SKILPADDER: Skilpaddene i parken L’Union Estate er mellom 30 og 100 år gamle Foto: Mette Solberg Fjeldheim

En bortgjemt oase

Over de tette bladene høyt over meg har solen brent seg delvis gjennom skylaget. Det er hett, men i hvert fall skyggefylt her jeg går. Brått ser jeg en lysning komme meg i møte. Det er da jeg ser henne gjennom alt det grønne; kritthvit sand, turkis hav, dramatiske skyer som truer i det fjerne og bølger som ruller mot land.

Der ligger stranden ved navnet Petite Anse. Stranden med pulversand, bølger å surfe på og med nok dybde inn mot land til å legge ut på svøm. I bakgrunnen har noen satt opp små cabanas av palmeblader, et skyggefullt le til den som vil kjøpe frukt og kokosmelk i den provisoriske baren. Knapt har noe fristet mer. Jeg må innrømme det; å følge veien hit var definitivt verdt strabasene.

Opplevelser på La Digue

Nydelige strender til tross: La Digue har mer å by på, selv om øya ikke er mer enn 5 x 3 kilometer stor. Men ingen kommer utenom det store trekkplasteret: Anse Source d’Argent.

Anse Source d’Argent: Dette er godt mulig verdens mest fotograferte strand. Finkornet sand omgitt av enorme kampesteiner, en langgrunn strand med koraller og småfisk svømmende rundt bena dine er virkelig verdt turen. Men regn ikke med å få stranden helt for deg selv. Anse Source d’Argent er tross alt øyas store trekkplaster, også for dagturistene.

Rikt og sjeldent dyreliv: Det finnes flere endemiske dyrearter på La Digue, som har en rik flora og fauna. Den utrydningstruede fuglen paradismonark holder til her. Det gjør også en underart av gigantskilpaddene som har opprinnelse fra Aldabraøya.

L’Union Estate: Boligen i parken L’Union Estate er et av de eldste eksemplene på fransk kolonistilarkitektur på La Digue. Men området rommer også en kokosnøtt- og vaniljeplantasje, The Giant Union Rock, gigantskilpadder og Anse Source d’Argent.

La Digues høyeste punkt: Nid D’Aigle er La Digues høyeste punkt, på 333 meter over havet. Turen opp har en stigning på i alt 213 meter og en lengde på 1,3 kilometer fra Belle Vue restaurant utenfor landsbyen La Passe. Ønsker du ha en lengre tur, starter du nede i landsbyen.

Vannsport: Den som liker å snorkle eller dykke, finner flere gode muligheter til det her på La Digue. Andre vannaktiviteter er fiske, seiling og båtliv.

EKSOTISKE OG FRODIGE TURSTIER: Selv om øya er liten, finnes det også turmuligheter på La Digue Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Kort om La Digue

La Digue har rundt 2800 innbyggere, er så å si bilfri og er Seychellenes tredje største øy målt etter antall innbyggere. Største by er La Passe. Beste måte å komme seg rundt på er ved å sykle.

Det er mest turister på La Digue på dagtid og i høysesong, da det er mulig å reise hit på dagsutflukt.

Her kan du bo

Det finnes noen få hotell på La Digue og det kan være lurt å bestille i god tid. Her finnes også gjestehus, leiligheter og villaer.

Høy prisklasse: Le Domaine de L'Orangeraie Resort and Spa. Hotell med tropisk hage, utendørs basseng, restauranter, barer og nært strender og havnen.

Middels prisklasse: Le Repaire – Boutique Hotel & Restaurant. Et boutique hotell like ved stranden, med et lite basseng og en italiensk restaurant med lokal vri på rettene.

Rimeligere prisklasse: gjestehus og leiligheter

Nyttig nettside: Seychelles.travel

UT PÅ BÅTTUR: Det er mange muligheter til å bedrive vannsport eller komme seg ut på havet med lokale tilbydere Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Beste tid å dra dit

Vinter er høysesong men man kan reise til Seychellene året rundt. Øyene ligger utenfor syklon-beltet og er dermed stort sett uberørt av kraftig vind og nedbør. Klimaet er tropisk (sjelden under 24°C og sjelden over 34°C), med temperaturer, nedbør og vind som varierer noe gjennom året.

Oktober til mars: havet er rolig, med temperaturer for typisk varmt tropisk klima

Desember til januar: været et litt varmere og mer fuktig

Mai til september: det er generelt tørrere i været, med mindre fuktig klima og litt lavere temperaturer (rundt 26°C). Det er også mer kraftig sjø, særlig på sørøst kystene.

Reise til Seychellene

Det går ingen direktefly fra Norge til Seychellene, men flere flyselskap tilbyr reise med en mellomlanding. Priseksempler i første halvdel av mars: Emirates via Dubai, rundt 7000 kroner, reisetid 14 – 15 timer. Ethiopian Airlines via Addis Abeba rundt 5600 kroner, reisetid 16 – 17 timer. Eller Qatar via Doha, riser rundt 5700 kroner, og 22 timers reise.

Flere nisjeoperatører selger skreddersydde pakketurer til Seychellene, for eksempel Manta Reiser, Paradisreiser, Magellan, Select og Ibsen reiser.

Priseksempel med Magellan: Fly til Mahé, og innenriksfly derfra til til Praslin, fem netter med halvpensjon på hotell i Praslin, båt til La Digue, og fem netter med der, og båt tilbake til Mahé: 28.000 per person i dobbeltrom.

Det er også mulig å bestille tur til Seychellene med de store charterselskapene. Priseksempel med Ving: Fly pluss en uke på to og en halv stjernes hotell på øya Mahé, 11.000 per person i dobbeltrom. 17.000 per person i to uker.

Reise til La Digue

Dagstur til La Digue fra Praslin eller Mahé:

Katamaran tur/retur Praslin (ev. Mahé via Praslin) eller dra på dagstur med en av de lokale reiseoperatørene, for eksempel Mason Travel, Creole Services og 7 Ocean. Det er også mulig å fly mellom øyene.

AVKJØLING I VARMEN: Av og til må selv en hund uti det langgrunne vannet og kjøle seg ned Foto: Mette Solberg Fjeldheim

5 tips til ansvarlig reise

  • Ikke klø eller klapp skilpaddene under skallet – dette kan skade dem. Hvis du mater dem med gress, ikke la hånden komme for nær munnen.
  • Respekter lokalkulturen: Det er forbudt å bade toppløs
  • Vann er en ressurs på små øyer. Spar vannet ved å ta kortere dusjer og bruk håndkleet flere ganger.
  • Ikke ta på eller stå på korallrevene
  • Unngå å kjøpe suvenirer laget av utrydningstruede arter

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgeise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder