FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Disse taxfreevarene er gjenglemt på Gardermoen - å hente dem kan bli dyrt

Av Mona Langset14.07.16 17:39 | Oppdatert: 14.07.16 19:22

Del saken på:

GARDERMOEN (VG) Passasjerer på Oslo Lufthavn glemmer daglig poser med tollfrie varer ved bagasjebåndet når de venter på kofferten. Det kan bli dyrt å komme tilbake for å hente dem.

På et rom bak tollkontrollen på Gardermoen står flasker med Jägermeister, Whiskey, Vodka, Champagne og fine viner, sigaretter, tobakk og snus i hyller. Dette er taxfree-varer reisende har glemt igjen på flyplassen.

– I gjennomsnitt skjer det to ganger om dagen, at vaskepersonalet eller andre ansatte på flyplassen finner tollfrie varer som noen har glemt igjen, forteller seksjonssjef for Tolletaten på Oslo Lufthavn, Tor Fredriksen.

Varene blir oppbevart i tre måneder i tilfelle eieren skal etterlyse dem. Men hvis eieren kommer tilbake kan alkoholen som ble kjøpt på tollfri kvote få en høy pris.

Den tollfrie kvoten kan bestå av varer til en samlet verdi av maks 6000 kroner, inkludert alkohol og tobakk på taxfreekvoten. For å få med dette inn i landet er det et krav at du bærer det selv gjennom tollkontrollen.

Hvis du glemmer varene om bord i flyet eller ved bagasjebåndene, og passerer tollkontrollen uten, har du ikke lenger krav på å få det utlevert tollfritt.

OBS: Dette gjør alkohol med kroppen din

Hvis du først har gått igjennom, og så kommer tilbake igjen for å hente, har tollerne ingen mulighet til å vite hva du tok med deg lovlig ut den første gangen du passerte. Derfor må varene fortolles hvis du skal hente dem senere.

– Det kan bli dyrt, så det lønner seg ikke å glemme, fastslår Fredriksen.

Handler mer på taxfree: Historisk smell for Vinmonopolet

Hittegods

Gjenglemte taxfreekvoter og nye varer med høy verdi, havner hos tollvesenet. Andre ting, som nettbrett, mobiltelefoner, briller, bøker, klær, nøkler og legges på hittegodskontoret i ankomsthallen.

Mistet noe? Her ser du om det har havnet på hittegodsen

Vær føre var

Hvis du har glemt posen med tollfrie varer på flyet, hvis du har forlagt den på flyplassen og håper den vil dukke opp senere, eller hvis varene ligger i en innsjekket koffert som kommer frem senere enn deg, har seksjonslederen for Tolletaten et råd:

Gå på rødt, og fortell tollerne hvilke varer du hadde, som kan dukke opp på et senere tidspunkt. Da får du tollklarert dem før du går ut i ankomsthallen, og du kan hente varene uten å betale ekstra senere.

Varer som ikke blir hentet, ligger lagret hos Tollvesenet i tre måneder. Deretter blir de destruert eller solgt på auksjon.

Alkohol blir sendt til Vectura. Der blir Vodka, så vel som de fineste whiskyer og dyreste viner omgjort til teknisk sprit.

Les også: Større Taxfreekvote

Ny Kvote-app

Hvor mye kan du egentlig ta med tollfritt? Utgangspunktet er én liter brennevin, to flasker vin, seks bokser øl og 200 sigaretter. Men hvis du ikke tar med sprit, hvor mye vin kan du ta med i stedet? Og hvis du ikke kjøper sigaretter, hvor mye øl kan du ta med?

Svarene får du på den nye kvote-appen.

– På kvotekalkulatoren er det lett å regne seg frem til hva du kan ta med deg lovlig. Den forteller deg også hva du må betale hvis du har med for mye, forteller Fredriksen.

Appen ble lansert for et par uker siden, og er allerede svært flittig i bruk. Den kan lastes ned gratis fra Appstore/Google Play. Les mer om den på Tollvesenets nettside Toll.no