TOG: Selv om interessen for tog øker, velger de fleste å bruke fly på utenlandsreisen. Dette er i Skottland. Foto: Mona Langset / VG

Fly, tog eller bil til sommerferien? Slik reiser vi

«Flyskam» og miljøbevissthet til tross: De aller fleste nordmenn velger fly som fremkomstmiddel på utenlandsferien i sommer.

  • Mona Langset

Det viser en ny undersøkelse analysebyrået Kantar Sifo har gjort for Nordens største reisebyråkjede Ticket.

Av dem som planlegger å reise utenlands i sommer, sier åtte av ti – 79 prosent – at de skal fly.

les også

Kortreist sydenstemning i Skandinavia

FLY: Enklest for de fleste Foto: Paul Hanna / Reuters

Tickets undersøkelse er gjort både i Norge og Sverige. Den viser at 81 prosent av svenskene skal bruke fly på sin utenlandsferie i sommer, mens 79 prosent av nordmennene altså gjør det samme.

I begge land er bil det nest mest populære fremkomstmiddelet. 38 prosent av nordmennene skal kjøre bil til sommerferien. Bare 13 prosent av oss planlegger å reise med tog. Like stor andel velger båt, mens ni prosent skal reise med buss.

– Det er de yngste aldersgruppene som velger tog. Bil er størst i aldersgruppen 31 til 40 år. Vi regner med at det først og fremst er de som skal til Sverige og Danmark på utenlandsferien som bruker bilen. For dem som skal til middelhavslandene er fly den foretrukne reisemåten, fastslår markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, som presenterte undersøkelsen mandag.

I Finn reises ferieundersøkelse fra mai 2019 oppga omtrent halvparten av de spurte at de skulle på utenlandsferie i sommer. De fleste sa de skulle til Spania, Danmark, Hellas og Sverige, i den rekkefølgen.

Å reise til Malaga med fly tar fire timer fra Oslo. Tar du tog, tar turen mer enn to døgn. Men da reiser du ikke for å komme fort frem, da gjør du togturen til en del av ferien.

les også

Slik tar du toget til Sør-Europa

Tenker på miljøet

38 prosent av de spurte i Ticket-undersøkelsen sier at de tenker på miljøet når de er utenlands. For de fleste innebærer det å gjøre hotellbesøket så bærekraftig som mulig gjennom for eksempel å bruke håndklærne lengre, minske bruken av vann og å slå av aircondition når de ikke er på rommet.

Av dem som sier at de tenker på miljøet, oppgir 13 prosent at de vil velge tog i stedet for fly når de skal på utenlandsferie.

Dette ligner litt på svarene i undersøkelsen som Opinion gjorde for Finn reise tidligere i år. Der kom det frem at de klimatiltakene flest nordmenn kan tenke seg å gjøre, er å la være å forsøple feriedestinasjonen og å shoppe mindre.

I hvilken grad fokus på klima og miljø har fått folk til å endre reiseatferd er omstridt. I Debatten på NRK 7. mai sa Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne at man i Sverige har begynt å fly mindre, som en effekt av flyskamdebatten. Faktisk.no fastslo nylig at vi ikke vet om det er riktig.

Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK, TV2, Amedia og Polaris media.

Les også

Mer om

  1. Klima og miljø
  2. Tog
  3. Fly

Flere artikler

  1. Mindre reise-miljøvennlige enn vi liker å fremstå

  2. Norgesferie som aldri før til sommeren

  3. Sydensommeren: Nå reiser flest til Hellas

  4. Voksne nordmenn reiser mer på ferie med foreldrene

  5. Reisetrender for 2020-tallet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder