FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ny pakkereiselov bedrer dine rettigheter på reise

Av Sara Berge Holmberg28.03.18 13:17

Del saken på:

Ny pakkereiselov vil gi reisende bedre rettigheter, og det vil bli tryggere og sette sammen reisen selv.

Fredag la regjeringen frem en proposisjon for Stortinget med forslag om en ny pakkereiselov.

Den skal tre i kraft 1. juli i år.

– Den nye loven skal sikre oss sterkere forbrukerrettigheten uansett om vi kjøper en pakke gjennom en reisearrangør, eller om vi selv setter sammen en reise, sier forbrukerminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding fra regjeringen.

Ved kjøp av en pakkereise følger flere rettigheter, blant annet krav til informasjon før avreise, diverse krav til arrangøren under reisen og til beskyttelse ved arrangørens konkurs. Den nye pakkereiseloven er tilpasset en stadig mer digital hverdag, der forbrukerne i større grad selv setter sammen sine reiser, står det i pressemeldingen.

Gjelder ikke bare reise

Den nye pakkereiseloven vil føre til flere endringer, blant annet vil kravene til arrangøren øke og flere reisearrangementer vil omfattes av regelverket. Fra 1. juli vil både bil-leie og kjøp av konsertbilletter bli ansett som pakkereise, skriver regjeringen. Dette vil sikre forbrukerne mot arrangørens konkurs.

Samtidig krever den nye loven av særordningen med reisegaranti når den reisende kjøper kun flybilletter av en charteroperatør fjernes. Dette er for å sikre charteroperatører like konkurransevilkår som flyselskapene.

Loven gjennomfører EU-direktivet om pakkereisen av 2015, står det i pressemeldingen. Det betyr at du har de samme rettighetene når du kjøper reisearrangementer fra utenlandske næringsdrivende, som du har når du kjøper fra norske.

Dette betyr det for deg

– I praksis betyr den nye pakkereiseloven at reisende er bedre beskyttet – uansett om de kjøper en pakkereise gjennom en reisearrangør, eller om de setter sammen pakkereisen selv, forteller Eivind W. Christiansen, produktdirektør for FINN Reise.

Det betyr at dersom du kjøper en pakkereise er arrangøren ansvarlig for gjennomføring av reisen i sin helhet. Har du for eksempel betalt hotell og flybillett sammen, får du igjen pengene for hotellet dersom flyet blir kansellert, ifølge Christiansen.

– Dette har vært vanlig praksis for charterselskaper, som selger fly og hotell sammen, da har man en ekstra sikkerhet. Nå blir det imidlertid også slik for flyselskap som tilbyr leiebil eller hotell sammen med flybilletter via sine nettsider. Det gjelder også hvis du kjøper fly og hotell gjennom samme reisebyrå eller arrangører, da er man dekket selv om flyet blir kansellert, sier han.

Den nye loven setter også flere krav til reisearrangøren, ved at det blant annet blir tydligere informasjon om hvilke rettigheten du har, og at du enkelt skal kunne finne ut om turen du bestiller omfattes av pakkereiseloven eller ikke.

– Vi (i FINN journ.anm.) er selvfølgelig opptatt av forbrukerne, og synes det er positivt at pakkereiseloven oppdateres og tilpasses dagens reisemarked. Tall fra FINN reise viser at stadig flere nordmenn foretrekker å sette sammen pakkereisen selv, og det er veldig bra at disse også får en ekstra beskyttelse, avslutter Christiansen.