LANGE TRADISJONER: Selv om Giliøyene lever av turisme i dag, er fiske fortsatt en hobby og inntektskilde for mange. Dette er Gili Air med utsikt mot Lombok. Foto: Foto: Michelina Garces

Øyhopping på Bali: Fem paradisøyer utenfor turistløypen

Trenger du en pause fra Balis overbefolkede sandstrender ligger en håndfull mindre og roligere øyer en kort båttur unna.

Det er fortsatt mulig å finne en urørt strand på en idyllisk øy hvor masseturismen ikke har tatt kvelertak på den lokale sjarmen.

Befinner du deg på Bali er du bare en kort båttur unna. I farvannet rundt Lombok og Bali skjuler det seg en skattkiste med bortgjemte sandstrender, bilfrie gater og naturopplevelser som tar pusten fra deg, uten at du må kjempe om plassen.

Tripadvisor: Bali er verdens beste reisemål

SOLNEDGANGSSTED: Fra vestsiden av Gili Air kan du se solen gå ned over de andre øyene. På klare dager ser du helt til Bali. Foto: Foto: Michelina Garces

Giliøyene

De bilfrie Giliøyene gir et velkomment pusterom fra trafikken og eksoslukten i Balis mest befolkede strøk. Her hører du hverken motordur eller bjeffing fra villhunder, bare bølgeskvulp og bønnerop fra moskeene. Internett kommer og går som det vil, det samme gjør strømmen, som forsvinner noen ganger om dagen.

Giliøyene hører til muslimske Lombok, og var ubebodde for 50 år siden. Nå bygges det langs hele strandlinjen. Menn sitter på huk og fletter stråtak til bungalower, og det hamres, borres og snekres. Flere steder har malingen så vidt tørket på veggene, og de har ikke rukket å få en eneste anmeldelse i Tripadvisor.

SUNDT OG GODT: Gili Air tiltrekker seg mange yoga- og helseinteresserte. Øya har et godt utvalg av sunn mat og drikke, ofte både vegansk og økologisk. Foto: Foto: Michelina Garces

– Før levde vi av fiske og kokosnøttplantasjer, men nå jobber nesten alle her med turisme. I tillegg kommer mange fra Lombok og jobber frivillig for å lære seg engelsk, forteller «Coconut Man», som lager smykker av kokosnøtter på Gili Air.

Han heter egentlig Ali, og holder også omvisninger i landsbyen og på verkstedet sitt. Om kvelden hjelper han til med servering på en av strandbarene.

– Det kan bli litt mye utbygging, for eksempel det store hotellet de holder på med nå. Det kan ødelegge hele øya hvis vi ikke er forsiktige. Men foreløpig går det greit, for de lokale får være i fred inne i landsbyen, mens turistene holder seg langs strendene, sier han.

Giliøyene har ingen store attraksjoner som majestetiske fossefall, enorme Buddahstatuer eller gullbelagte templer. Her handler det om å nyte strendene, de salte bølgene og synke ned i en sakkosekk på en av strandbarene med en ferskpresset mangojus eller duggfrisk Bintang.

LIVLIG: Gili Trawangan er den første øya du kommer til fra Bali. Her er det også mest liv og røre. Foto: Foto: Michelina Garces

Gili Trawangan – Den livlige øya

Gili Trawangan kalles ofte bare for «Gili T», og er et godt utgangspunkt hvis du vil bo et sted med godt tilbud av spisesteder, overnatting og uteliv. Her finnes alt fra luksushoteller og spa-resorts til koselige familiehoteller og bungalows. Utvalget av spisesteder spenner fra eksklusive restauranter med internasjonal meny, til avslappede strandkafeer og matboder med lokal grillmat på nattmarkedet.

Det tar to til to og en halv time å gå rundt hele øya, som har flere vakre moskeer og et fyrtårn. Gili T tilbyr også det største utvalget av organiserte aktiviteter, som hesteridning, kajakkutleie, matlagingskurs og dykketurer hvor havskilpaddene er det største trekkplasteret. Noen av de mest populære strandområdene er Goodheart Beach, og vestsiden av øya for vakre solnedganger over Mt Agung på Bali.

GILI TRAWANGAN: Hestedrosje er et vanlig fremkomstmiddel både her og på de andre bilfrie Giliøyene. Foto: Michelina Garces

Gili Air – Hippieøya

På Gili Air finner du ikke de største og mest luksuriøse alternativene, men et greit utvalg av hoteller og strandhytter. Du finner også mange yogaretreats, økologiske kaffebarer og veganske menyer. På hver kafévegg, butikkdør og gatestubb henger det humoristiske skilt med oppfordring om å ta livet mer med ro. Det ligger et snev av en hippievibe i lufta, og mange sammenligner Gili Air med Gili T for noen år siden, før den første turistbølgen slo innover øya. De fleste restaurantene, barene og lokale matbodene er rundt havnen. Her holder også mange av turoperatørene til hvor du kan melde deg på båttur, dykkerkurs, leie snorkleutstyr eller paddleboard.

STRANDHUSKING: En populær og avslappende aktivitet for store og små. Dette er på Gili Air med utsikt mot Gili Meno og Gili T. Foto: Foto: Michelina Garces

Det tar rundt to timer å gå rundt øya, eller en hel dag hvis du følger oppfordringen om å roe ned tempoet. Legg inn lange pauser med bading, snorkling og slaraffenliv i en tilbakelent strandstol. Solnedgangen over Mt Agung på Bali ser du på vestsiden av øya, og soloppgangen over Mt Rinjani på Lombok på østsiden.

ENKELT MED DAGSTURER: Det er kort vei og daglige avganger med lokalbåt mellom Giliøyene. Dette er Gili Meno med utsikt mot Gili Air. Foto: Foto: Michelina Garces

Gili Meno – Den romantiske øya

Gili Meno er den perfekte destinasjonen for bryllupsreisen, kjæresteturen eller når du vil trekke deg tilbake fra omverdenen. Her glimrer luksusresorts, pulserende natteliv og fine restauranter med sitt fravær. I stedet finner du koselige stråhytter i strandkanten og mindre spisesteder som serverer lokal mat.

Det tar rundt halvannen time å rusle rundt øya, og det skjer lite etter at sola har gått ned. Legg deg på et strandhåndkle eller i en hengekøye med en bok, ta frem kortstokken eller nyt en kald drink i skyggen av et palmetre. Øya har også noen interessante attraksjoner. Besøk en kokosnøttplantasje, den vakre saltvannsinnsjøen, fugleparken eller det lille havskildpaddereservatet, hvor babyskildpadder blir tatt vare på til de er åtte måneder gamle og bedre rustet for å overleve ute i det store havet. Gili Meno har også flere gode dykke- og snorklesteder.

ROLIG PARADISØY: De få spisestedene som finnes på Gili Meno befinner seg langs strandkanten. Foto: Foto: Michelina Garces

Slik kommer du til Giliøyene:

 • Fra Bali går det flere daglige avganger med hurtigbåt fra Serangan og Padang Bai. Det går også noen ruter fra Benoa og Sanur.
 • Fra Lombok går det hurtigbåt flere ganger daglig.
 • Det er forskjellige ruter, og noen båter stopper både på Bali, Lombok, Gili Trawangan og Gili Air.
 • Reisen tar rundt 30 minutter fra Lombok, og rundt to til to og en halv time fra Bali, avhengig av hvor du reiser fra og antall stoppesteder.
 • Island Hop går daglig mellom Giliøyene, og bruker 10 – 20 minutter fra en øy til en annen.

Reise rundt:

 • Alle de tre Giliøyene er bilfrie.
 • De lokale hestedrosjene kalles cidomo.
 • Lei sykkel, el-scooter eller utforsk til fots.

NUSAØYENE: Etter en anstrengende klatretur ned en bratt skrent på Nusa Penida, er belønningen den nydelige og nesten folketomme Kelingking Beach. Foto: Foto: Michelina Garces

Nusaøyene

Sørøst for Bali ligger Nusa Penida, Nusa Lembongan og den lille øya Nusa Ceningan. På Nusaøyene er det mer trafikk enn på Giliøyene, men også mer varierte naturopplevelser. Med sine dramatiske klipper, grønnkledde topper, naturlige tidevannsbassenger og Instagram-vennlige strender er disse øyene en drøm for den som liker opplevelser og aktiviteter.

Liker du å snorkle eller dykke, venter det magiske opplevelser i bølgene rundt øyene. Dykk ned blant regnbuefarget korallrev, tropisk fisk, Buddhastatuer plassert på havbunnen og gigantiske rokker som kommer glidende rett mot deg før de sneier nedover og svømmer ertende noen centimeter under deg.

DINOSAUR: Kelingking Beach på Nusa Penida kalles også for T-rex, fordi den minner om en dinosaur sett ovenfra. Foto: Foto: Michelina Garces

Om du er dårlig til beins kan derimot Nusa-øyene være et mareritt. Ingen av øyene har en ordentlig havn, så du må vasse i land i knehøyt vann. Flere av de vakreste naturperlene krever dessuten både kjøring på humpete veier, leting, lange gåturer og i noen tilfeller, klatring.

– Vi ser ofte morsomme klipp på lokalnyhetene av turister som har krasjet scooteren i et palmetre, eller kjørt ut i gjørma i veikanten. Heldigvis går det som regel bra, forteller Kunta, vår taxisjåfør og guide på Nusa Penida.

FAMILIEBEDRIFT: Kunta jobber som taxisjåfør og turguide på Nusa Penida. Familien hans driver et reisebyrå, og onkelen er kaptein på en snorklebåt. Foto: Foto: Michelina Garces

Han kjører oss trygt fra den ene kysten til den andre, på svingete og uoversiktlige veier. Vi passerer landsbyer, templer og små verksteder som lager Buddhastatuer. Langs stiene vandrer høner og griser, og i landsbyene virker det som om folk følger sin egen rytme. Noen butikker er åpne, andre er stengt, og både arbeidere og mødre tar seg en lur i skyggen mens barn helt ned i bleiealderen leker fritt i gatene.

– Vi har egentlig ganske mange regler her, både åpningstider, arbeidsregler og trafikkregler. For eksempel må man være 18 og ha førerkort for å kjøre bil, men i praksis kjører ungene så fort beina rekker ned til pedalene. Vi har mange regler, problemet er at ingen følger dem, ler Kunta.

LOKALMAT: På Nusa Lembongan er det et godt utvalg av spisesteder med både lokale og internasjonale retter. Foto: Foto: Michelina Garces

Nusa Lembongan – Klippeøya

Lembongan er den mest besøkte av Nusa-øyene, og har et godt utvalg av overnattingsmuligheter, restauranter og livlige barer. Øya er kjent for tett mangroveskog, og flotte sandstrender omkranset av klipper, som er populære å hoppe fra. Dream Beach er en av de mest besøkte strendene. Mange reiser hit på dagstur fra Bali, og i høysesongen kan det være ganske folksomt midt på dagen. Roligere alternativer er Mushroom Beach, Sandy Bay og Jungut Batu Beach hvor du kommer i land. Her holder mange av turoperatørene til, og du kan booke rundturer, dykke- eller snorkleturer, leie paddleboard eller surfebrett.

Få med deg steinformasjonen The Devil’s Tears hvor vannet suges inn før det spruter intenst ut igjen. Er du heldig kommer havskildpaddene svømmende, og like ved ligger noen tidevannsbassenger. Du kan spasere over den gule broen til den lille øya Nusa Ceningan, hvor du finner en blå lagune, og flere nydelige strender.

ANGELS BILLABONG: Det finnes en rekke naturlige tidevannsbassenger på Penida-øyene. Dette er Nusa Penida. Foto: Foto: Michelina Garces

Nusa Penida – Eventyrøya

Nusa Penida er ikke et reisemål for nybegynnere. Forbered deg på humpete grusveier, endeløse trappetrinn og bratte skrenter. Belønningen er utrolige strender med intenst, grønnblått fargespill i vannet, dramatiske klippeformasjoner og tidevannsbassenger. Det er mindre utvalg av overnattingssteder enn på Lembongan, og flere steder drives av familier med lite erfaring og engelskkunnskaper. Her føres bestillinger i en sjarmerende håndskrevet notatbok, og regningen får du på en Post-it lapp.

Et av de mest berømte utkikkspunktene er klippeformasjonen ved Kelingking Beach. For å komme ned til stranda må du klatre ned en stupbratt skrent, med bare noen tynne bambuskvister å gripe fatt i. Til Atuh Beach må du også ned en lang trapp, men denne har mer solide trappetrinn. Stranda Crystal Bay er mer tilgjengelig.

Utforsk øyas unike naturattraksjoner, som tidevannsbassenget Angels Eye og den bueformede steinformasjonen Broken Beach. En litt annerledes opplevelse er tempelgrotten Pura Goa Giri Putri Cave. Etter å ha klatret gjennom en smal åpning kommer du inn i det stemningsfulle grottetempelet, hvor det ofte foregår ulike seremonier.

KLIPPER OG STEINFORMASJONER: Broken Beach på Nusa Penida er en av flere unike steinformasjoner som karakteriserer det kuperte terrenget på Penida-øyene. Foto: Foto: Michelina Garces

Slik kommer du deg til Penida-øyene:

 • Hurtigbåt fra Sanur Beach på Bali til Nusa Lembongan, og eventuelt videre til Nusa Penida med en mindre båt.
 • De raskeste båtene tar rundt 30 minutter fra Bali. De koster mer, men er både mer komfortable og tryggere enn de lokale båtene som bruker 1-1,5 time.
 • Mellom øyene går det flere avganger daglig.

Reise rundt:

 • Lei en scooter
 • Skal du utforske mye av øyene anbefales det å leie en sjåfør som kjenner veiene, spesielt på Nusa Penida.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder