FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fire reisemål for en vellykket blåtur

Av Erik Valebrokk23.03.18 13:59 | Oppdatert: 17.04.19 09:26

Del saken på:

Å arrangere blåtur er noe av det morsomste du kan gjøre for vennene eller kjæresten. Her får du fire forslag til steder å reise – uansett budsjett.

En «blåtur» er en overraskelsestur hvor du inviteres på tur uten å vite destinasjonen for reisen. Det fine med en blåtur er at den kan inneholde hva som helst. Du bestemmer destinasjon, tema, innhold og pris. Det viktigste er at du overrasker noen du er glad i.

Skal du arrangere blåtur må du gjerne bruk et av våre tips i denne saken, eller gå i tenkeboksen selv. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Kultur og det gode liv i Krakow

Krakow er av mange ansett som Polens vakreste by og bare to timers flytur fra Oslo. Krakow er simpelthen en liten perle, og den egner seg både som destinasjon for vennegjeng av begge kjønn, firmatur eller romantisk frikvarter for deg og din kjære.

Gamlebyen i Krakow er forholdsvis stor og ikke minst veldig vakker. Kjernen er det enorme torget Rynek Główny med den vakre Mariakirken. Her ligger uteserveringene tett til vårlige reiser, og reiser du om vinteren flytter du inn på et av de mange innbydende stedene. Det er kanskje ikke midt på torget du finner den aller beste maten, men fordelt rundt i smågatene i gamlebyen finner du mange gode restauranter.

Når dere er fornøyd med å utforske idyllen her, bør dere dra opp på Wawelhøyden med det vakre slottet og katedralen. Derfra kan dere gå i en trang tunnel ned til elven Wisła og spasere et stykke langs bredden før dere for eksempel utforsker den gamle jødiske gettoen.

Krakow er en variert, fargerik og interessant by – full av spennende historie, aktivitetsmuligheter, gode og billige serveringssteder. Du finner flere kule butikker, rimelig hudpleie og massasje og er et sted der det er lett å holde humøret på topp.

Gourmettur til København

Det står ikke så verst til i Oslo lenger, men København troner fortsatt på topp hva angår storby-status, strålende restauranter og andre serveringssteder. Den matinteresserte vil kanskje være ekstra opptatt av at «kongens by» nå har hele 17 Michelin-restauranter. En av dem, Geranium, har tre stjerner. Blant de mest kjente med én stjerne er Relæ, Restaurant 108, Kadeau, Formel B, Studio og legendariske Kong Hans Kælder, men det er også en nærmest endeløs rekke kvalitetsrestauranter uten stjerne i København.

For kjærestepar vil vi absolutt anbefale å fly ned, men er dere en vennegjeng eller en jobbgruppe og reiser fra Oslo er DFDS-båten et godt alternativ. Om bord er både à la carte-restaurant og buffetrestaurant, og det er ikke vanskelig å få til god stemning og en fin start på turen.

Selve København er også en fest i seg selv, hva angår både shopping, vinbarer, aktiviteter av alle slag og generelt velvære. Det skal godt gjøres at en tur hit ikke blir vellykket.

Fotballtur til England

Dette er en klassiker for gutta, men det kan være lurt å ta hensyn til lagtilhørigheten om du arrangerer blåtur med kompisene. Hvis bestevennen din er Manchester United-fan er det kanskje ikke noen vits i å ta ham med til Liverpool, for å si det sånn. Med mindre United gjester, selvsagt.

Du trenger strengt tatt ikke begrense nedslagsfeltet til England heller, men der er det nok å ta av. Samtidig er det forholdsvis enkle ankomstmuligheter – både med innenlandsfly, tog eller direkteforbindelser fra Norge. Det er jo også et og annet storlag i London – som Tottenham, Arsenal og Chelsea. Dere kan altså få en god London-tur ut av dette også.

Hvis dere derimot velger å besøke for eksempel Manchester, Liverpool, Newcastle eller en annen by med Premier League-lag er dette store byer med godt publiv og strålende restauranter. Her er det også gode shoppingmuligheter slik at dere kan kjøpe med gaver hjem om det er behov for å be om godt vær etter en hurrahelg med gutta.

Gjør det billig der du bor

Du trenger ikke nødvendigvis reise bort for å arrangere en vellykket blåtur. Hva med å organisere en overraskelsesdag der du bor, for vennene dine, kjæresten eller kanskje hele familien? Om dere bor i en av landets større byer, vil det garantert være mye ugjort og usett. Det kan dreie seg om alt fra strender og skibakker til forskjellige aktiviteter, klatrevegger og badeland, museer og guidede turer.

Avhengig av årstid og hvor du bor kan du arrangere piknik for familien og pakke med deg en nistekurv du legger litt ekstra flid i eller du kan arrangere akekonkurranse eller skirenn. Du trenger ikke en gang legge inn et konkurranseelement. Husk at ikke alle er like gode tapere, eller for den saks skyld vinnere. Tenk hygge først.