FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kortreist skiglede i byene

Av Mona Langset23.03.18 14:08 | Oppdatert: 27.03.18 09:00

Del saken på:

Sjekk hvor du får ekte kakao og hjembakte kaker og spenn på deg skiene.

NORDMARKA (VG reise) Sjelden har skiføret i Oslo vært så godt som nå ved starten av påsken.

– I Stor-Oslo ser det praktfullt ut med kalde netter og milde dager. Vi kommer til å preparere løyper hele påsken. Nå er det er så fint som det går an å bli. Dette blir tidenes skipåske i byen, sier generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Han anbefaler å bruke skiforeningens føremelding eller laste ned appen Imarka gratis for å få oversikt over hvor det er nylig preparerte løyper i Oslo og Akershus.

Skisporet.no gir oversikt over hele landet.

Ikke bare i Oslo

Også i Trondheim og Bergen kan alle som har hjemmepåske gå på ski.

– Dette har vært den aller beste vinteren på mange år. Sannsynligvis får vi også gode skiforhold påsken gjennom. Det kan bli en kanonpåske i bymarka, sier driftssjef i Trondhjems Turistforening, Jesper Jørgensen.

Uansett om turen blir kort eller lang, er det mange muligheter for kake og kakao underveis. Se hvor de baker kanelbollene selv. Og hvor de lager kakaoen fra bunnen med ekte kokesjokolade og melk.

Tryvannstua

Tyvannstua ligger i skliavstand fra Oslo Vinterpark, så hit kommer gjester både på slalåmski og langrennski. Bestyrer Erik Fredskov forteller at boller og kaker bakes daglig på stua. Kakao lages av pulver, melk og vann.

Priseksempler: Kakao 30 kroner, Kanelboller 30 kroner, gulrotkake, sjokoladekake, daimkake og eplekake 40 kroner.

Flere fristelser: Hjemmelaget gulasjsuppe 125 kroner, hamburgertallerken 135 kroner.

På ski: 2,5 kilometer fra Frognerseteren, 5 fra Kobberhaughytta, 900 meter fra parkeringen ved Oslo Vinterpark.

Åpen: Mandag klokken 12-17, tirsdag til søndag klokken 10-17

Kobberhaughytta

Turistforeningens storstue i hjertet av Nordmarka er populær både for dagsturister og overnattingsgjester. Overnattingsgjester får treretters middag, frokost og matpakke. Menyen er stort sett den samme hver dag, men kan variere med vær og forventet antall besøkende.

– Som regel har vi sjokoladekake, kanelbolle og vaffel som vi lager på huset. Kakao lages fra bunnen, opplyser Hilde Ringdal.

Priseksempler: Kakao 41 kroner, bolle 31 kroner, kake 41 kroner, vaffel 36 kroner.

Flere fristelser: Blings med brie, spekeskinke eller leverpostei til 59 kroner, suppe med ferskt brød koster 89 kroner.

På ski: 5 kilometer fra Sørkedalen, 8 fra Frognerseteren

Åpen: Kafé onsdag til søndag klokken 11-16. Overnatting onsdag til lørdag.

Kikutstua

Utfartssted for dagsturister og overnattingsgjester. Det er fortsatt noe ledig enkelte dager i påsken. Menyen varierer fra dag til dag, men det er alltid en treretters med hjemmelaget mat til de som overnatter. Alle bakevarer, bortsett fra de glutenfrie, lages på Kikut. Kakao lages av kakaopulver og helmelk. Mulig å få pisket kremfløte på.

Priseksempler: Kakao med krem 35 kroner, Skolebolle 35 kroner, vaffel med syltetøy og rømme, sjokoladekake og gulrotkake 40 kroner.

Flere fristelser: Elgpølse i lompe 65 kroner.

På ski: 15 kilometer fra Sognsvann og Frognerseteren, 11 km fra Sørkedalen, 25 fra Mylla og 10 fra Skar.

Åpen: Vanligvis onsdag til søndag klokken 11-16, men alle dager i påsken.

Gørjahytta

På veien til eller fra Kikut går mange forbi Gørjahytta. Men mange kommer også innom, først og fremst på grunn av kaffen.

– Kaffen er fra Maridalen brenneri. Jeg får den som bønner, og kverner den før den trekkes i kjelen. Vi selger også kaffe i 250 grams poser, forteller bestyrer Hallgeir Tangen. Og legger til at de har markas beste vafler. Kakao lages av pulver og vann.

PS: Kortterminalen virker ikke bestandig. Ta med kontanter.

Priseksempler: Kaffe, kakao 30 kroner, vafler 40 kroner.

Flere fristelser: Rundstykke med egg eller karbonade 40 kroner.

På ski: 6 kilometer fra Skar, 8-9 km fra Mobekken, 8 fra Movann, ca 10 km fra Hakadal.

Åpen: Vanligvis bare i helgene klokken 10-16, også skjærtorsdag og langfredag i påsken.

Ullevålseter

Knutepunktet i Nordmarka var opprinnelig en seter under Ullevål gård, men siden 1927 har det vært serveringssted drevet av familien Ullevålseter. På menyen står blant annet kanelsnurr, skolebolle, kringle med eplefyll, sjokoladekake, gulrotkake. Alle kakene er hjemmebakt fra bunnen hver dag, mens rundstykkene er halvfabrikata. Kakao lages av melk og pulver, kremen av ekte kremfløte

Priseksempler: Kakao 35 kroner, med krem 40 kroner, vaffel med tilbehør 40 kroner, boller og kanelsnurr 30 kroner.

Flere fristelser: Gulasjsuppe 90 kroner, rundstykker med ost eller skinke 40 kroner.

På ski: 5 kilometer fra Sognsvann, 4,5 fra Frognerseteren, 5 fra Kobberhaughytta, 9-12 fra Kikut, avhengig av rute.

Åpen: Klokken 9-17 tirsdag til søndag. Mandag stengt, men åpen 2.påskedag.

Skjennungstua

En snau kilometer på ski fra Ullevålseter ligger Skjennungstua. Bestyrer John Petter Martinussen forteller at alt av kaker, boller og rundstykker der bakes på stua. Kakaoen lager de på sin egen måte, med sirup og H-melk.

Priseksempler: Alle typer boller 35 kroner. Vafler, eplekake, sjokoladekake, krydderkake, brioche med vanilje og blåbær 40 kroner.

Flere fristelser: Pizza 45 kroner, hønsesuppe med brød 120 kroner.

På ski: 5,5 kilometer fra Sognsvann, 4,6 km fra Frognerseteren,

Åpen: I påsken alle dager 10, 15-18,00. Ellers 10, 15-15 onsdag, torsdag, pluss kveldsåpent torsdag 16,30-20. Lørdag, søndag 10,15-16,45.

Linderudkollen

Serveringssted for skihoppere og langrennsfolk.

– Boller, vafler kaker og rundstykker lages fra bunnen av her, og er skikkelig hjemmebakst. Vi lager også glutenfrie alternativer, forteller bestyrer Dorte Nygaard.

På hverdager med lite trafikk blir rundstykker smurt på etter hvert, så kundene skal få det så ferskt som mulig. Kakaoen kommer fra automat.

Priseksempler: Kakao 30 kroner, Kanelboller 30 kroner, vafler med ost eller syltetøy 18 kroner, kaker fra 40 kroner.

Flere fristelser: Hjemmelagde supper med brød og smør 85 kroner (bare vinterstid)

På ski: 2 kilometer fra Trollvannstua, 7 fra Lilloseter, 3 fra Kjelsås og 3 fra Årvoll. Ligger 100 meter fra parkeringsplass øverst i Solemskogen og 500 meter fra bussholdeplass.

Åpen: Tirsdag, onsdag klokken 11-15. Lørdag, søndag vanligvis klokken 10-16, men stenger 15 i påsken. Skjærtorsdag og langfredag åpen klokken 11-15, men etter påske er det stengt torsdag og fredag.

Lilloseter

– Stort sett alt av søte bakevarer er hjemmelaget, opplyser bestyrer Torgeir Soot, men medgir at han må spe på med noe kjøpt for å ta toppene på de største utfartsdagene.

Kakao lages av melk, sjokolade og litt sukker.

Priseksempler: Kakao med krem 45 kroner, uten krem 40 kroner, inkludert påfyll. Kanelboller, skoleboller, rom- og rosinboller 35 kroner, vafler 30 kroner, vafler med ost eller syltetøy 35 kroner.

Flere ting på menyen: Påsmurte rundstykker 50 kroner, baguetter 65 kroner.

På ski: 4 kilometer fra Skytta, 5,5 fra badedammen på Grorud, 4 fra utfartsparkeringen på Ammerud, 6 fra Solemskogen og 7,5 fra Tonsenhagen.

Åpent: Tirsdag 10-15, onsdag, torsdag 10-16, lørdag, søndag 10-17. I påsken også åpent langfredag 10-14 og 2. påskedag 10-16.

Finnerud sportstue

– Her baker vi alt selv. Hver helg har vi to kakesorter, men bytter ut. Vi lager rundstykker, eplekake, sjokoladekake, blåbærkake, gulrotkake og eplekake, forteller Rita Finnerud Larsen

Eplekaken og vaffeloppskriften har gått i arv etter hennes bestemor, Paula Finnerud, som drev Sportstuen i mange år. Kakao lages av kokesjokolade og melk.

Priseksempler: Kakao med krem 40 kroner, kaker, rømmevafler, blåbærboller, skoleboller 35 kroner.

Flere fristelser: Rundstykker 35 kroner.

På ski: 3 kilometer fra Aamot parkeing i Sørkedalen. 2 km fra Kobberhaughytta, 7 km fra Kikut.

Mariholtet

– Vi baker bollene og enkelte kaker selv. Ellers velger vi ut kaker fra de beste leverandørene, sier bestyrer Jan Erik Nordby.

Ifølge Nordby lager de kakaoen med godt pulver og melk, ikke for bitter, ikke for søt. Serveres med en god «snøtopp» av krem for de som ønsker det.

Priseksempler: Kakao uten krem 40 kroner, med krem 45 kroner, skillingsboller, solskinnsboller, rosinboller med hasselnøtter, vafler med rørt jordbærsyltetøy 35 kroner. Kaker 50 kroner.

Flere fristelser: Doble grove rugbaguetter, for eksempel med ost og pepperskinke 70 kroner, suppe med baguette ( søndager om vinteren) 85 kroner.

På ski: 4,5 kilometer fra Ellingsrud, 5,5 fra Østmarksetra, 7 km fra Skullerud, 8 fra Losby

Åpent: Hver dag hele året utenom mandager. I påsken: Palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag klokken 11-16. Tirsdag ,onsdag klokken 11-15.

Sandbakken

– Her på Sandbakken er alt ferskt og laget av oss selv, opplyser bestyrer Gunn Oftedal.

Kakao lages fra bunnen med melk og kokesjokolade.Menyen er stort sett den samme hele uken, men i helgen er det i tillegg pizzasnurr og helgens kake. På sandbakken selges også egg fra egne høner, sopp fra Østmarka og skogshonning fra egne bier.

Priseksempler: Skolebolle, kanelsnurr, vafler 35 kroner, gulrotkake, sjokoladekake, helgens kake 40-45 kroner.

Flere fristelser: Pizzasnurr 55 kroner, suppe med hjemmelaget brød 90 kroner.

På ski: 2,5 kilometer fra busstoppet ved Sværsvann, 5 km fra Grønmo, 7 km fra Skullerud, 4 km fra Krokhol. Parkeringsplass 700 meter fra stua.

Åpent: Onsdag til fredag klokken 11-16, lørdag til søndag klokken 10-16. I påsken også mandag 2. påskedag klokken 11-16

Rustadsaga

Vårt varemerke er skolebrød og kanelboller. Vi baker all gjærbakst fra bunnen. Smelter margarin, varmer melken, bruker fersk gjær, har i farin, kardemomme og mel, triller ut for hånd. Det går mye av dette, forteller Sissel Ullevålseter som har vært bestyrer på Rustadsaga i 25 år.

Menyen består av hjemmebakst, påsmurte rundstykker og noen varmretter. Kakaoen lages av sjokoladepulver og melk.

Priseksempler: Kakao med hjemmepisket krem 35 kroner, Skolebrød, kanelbolle 35 kroner.

Flere fritelser: Smørbrød med eggerøre og Seranoskinke 80 kroner, wienerpølse med lompe 30 kroner.

På ski: 400 meter fra parkeringen på Skulleruds skole, 1,5 km fra parkeringen på Haraløkka når det er trygt å gå over Nøklevann. Runden Nøklevann rundt er 8,3 km

Åpent: Vanligvis tirsdag til fredag klokken 10-15, lørdag til søndag klokken 10-16. I påsken: Skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag klokken 11-16, påskeaften 11.15.

Skullerudstua

Baker all gjærbakst, kjeks, rundstykker og de fleste kakene selv. Utvalget varierer med sesong og inspirasjon. Menyen er litt større i helgene enn på hverdager, opplyser bestyrer Hilde Bunæs.

Kakao lages fra bunnen med ekte sjokolade og serveres med hjemmelaget krem.

Priseksempler: Kakao med krem 35 kroner, uten krem 30 kroner, boller 25 kroner, kanelboller og vaniljeboller 35, vafler med tilbehør 35 kroner, kaker 45 kroner.

Flere fristelser: Dagens hjemmelagde suppe eller gryterett med hjemmebakte grove rundstykker 90 kroner, smørbrød med hjemmelaget karbonade 85 kroner.

Adkomst: 50 meter fra parkeringsplass og 200 meter fra T-bane og buss på Skullerud. Godt utgangspunkt for turer i Østmarka.

Åpent: Mandag, onsdag til fredag klokken 11-15, tirsdag klokken 11-20, lørdag til søndag klokken 10-16. Stengt 2. påskedag.

I Trondheim:

Elgsethytta i Bynesmarka

Bestyrer Anne Valset forteller om et fantastisk skiføre ved serveringsstedet i Bynesmarka.

– Hele åtte år siden det var så bra som nå før påske, sier hun.

Den mest poulære matretten på Elgsethytta er tacobuffeten på torsdager. Alle dager serveres rundstykker, sveler og karbonadesmørbrød. Kakao lages av melk og pulver.

Priseksempler: Bolle og kakao med krem 80 kroner

Flere fristelser: Tirsdag og onsdag hjemmelaget rømmegrøt med spekemat 175 kroner og kjøttkaker 160 kroner. Torsdag tacobuffet 195 kroner.

På ski: Det går vei stengt for trafikk fra parkeringsplass ved Henriksåsen og Skistua, 3,5 kilometer. Mulig å gå både på ski og til fots. Kan gå videre til bymarkas høyeste topp, Storheia.

Åpen: Vanligvis tirsdag til torsdag klokken 11-20, fredag klokken 10-15, lørdag og søndag klokken 10-16, men i påsken åpen hver dag klokken 10-16.

Sparebank1-hytta

Trønderhopps klubbhus i Granåsen drives også som kafé.

– Vi selger alltid mest vaffel og kaffe. Det steker vi selv. Deig til kanelsnurr kjøper vi ferdig, hever, steker og har på melis, forteller May Kristin Ulfsnes.

Priseksempler: Stort vaffelhjerte 15 kroner, kanelsnurr 30 kroner, eplekake med krem 40 kroner.

Flere fristelser: Baguette 40 kroner, toast 35 kroner.

På ski: Hytta ligger like ved hoppbakken og parkeringsplassen i Granåsen. Mulig å gå på ski derfra og videre inn i bymarka.

Åpen: Tirsdag, onsdag, torsdag klokken 11-15. Lørdag 10,30-15, søndag 10,30-16. I påsken også langfredag klokken 11-15.

Rønningen

– Rønningen Gård ligger sentralt i bymarka og har denne vinteren hatt usedvanlig gode skiforhold og snømengde forteller Jesper Jørgensen.

Menyen på Rønningen er stort sett den samme hver uke, men palmesøndag markeres den nasjonale vaffeldagen med vaffelbuffet.

Ellers er det hjemmelaget sjokoladekake, gulrotkake, eplekake, vafler og svele. Kanelboller er halvfabrikat og heves på Rønningen før steking.

– Kakao lages på maskin av miljøhensyn og produksjonstid. Tidligere måtte vi kaste mye kakao ved dårlig salg, forklarer Jørgensen.

Priseksempler: Kakao med krem 35 kroner, alle kaker og kanelboller 35 kroner

Flere fristelser: Onsdager: Hjemmelaget hytteburger med soppstuing og tyttebær 135 kroner.

Åpen: Lørdag og søndag klokken 10-16, onsdag og torsdag klokken 11-20, i påsken også mandag, torsdag og fredag klokken 11-15.

I Bergen

I Bergen er det fortsatt fint skiføre på Ulriken og Fløyen. Der er det også mulig å nyte kakao, kaffe, kake og annen mat på tur.

Fløistuen Butikk og Kafé

Kafeen i butikken på toppen av Fløybanen har sitteplasser inne og stor terrasse ute. Har fokus på kortreist mat og lokale produkter. Spesialiteten er bakverk fra Eikhaugen Gjestegaard og supper fra Søstrene Hagelin i Bergen.

– Fløistuen har byens beste skillingsboller. I tillegg får vi i år «påskebollen» Griegbollen med deilig fyll, sier Anita Nybø.

Kakaoen kommer fra automat.

Priseksempler: Kakao 29 kroner, boller 45 kroner inne, 35 kroner ute

Flere fristelser: Fiskesuppe og Thaisuppe 89 kroner når de tas med ut.

På ski: Ta med skiene på Fløibanen og start turen på toppen.

Åpen: Hver dag klokken 11-18 i påsken.

Fløien Folkerestaurant

Ved Fløibanens øvre stasjon ligger også Folkerestauranten som både er kafé, á la carte restaurant og selskapslokale med utsikt over byen. Bedriften har eget konditori som baker kakene de serverer. Kakaoen er hjemmelaget av belgisk sjokolade.

Priseksempler: Kakao 45 kroner, vafler med tilbehør 45 kroner, sjokoladekake med bringebærfyll 69 kroner, ostekake 66 kroner, klassisk epleterte 72 kroner.

Flere fristelser: Suppebuffet – spis så mye du vil 155 kroner og hamburger 195 kroner.

På ski: Start turen på toppen av Fløibanen .

Åpen: Hver dag klokken 11-18.

Brushytten

Går du innover fjellet fra toppen av Fløibanen, finner du Brushytten ved foten av fjellet Blåmann.

– Her selger vi vafler i lange baner. Det er det det går mest av, forteller forretningsfører Nils Bjarte Sæle.

Vaflene stekes på Brushytten. Skillingsbollene kommer fra Baker Brun. Kakaoen kommer fra automat.

Priseksempler: Kakao 25 kroner, Vafler 25 kroner, skillingsbolle 15 kroner,

Flere fristelser: Buljongen som Brushytten har vært kjent for siden den åpnet i 1931, 20 kroner. Hotdog 30 kroner.

På ski: 2 kilometer fra toppen av Fløyen. Kan også gå en lang dagstur fra toppen av Ulriken.

Åpen: Vanligvis bare søndag klokken 11-16. I påsken også torsdag, fredag og 2. påskedag klokken 11-16.