FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Så lang tid tar det å få nytt pass

Av Jostein Matre 15.05.12 15:09 | Oppdatert: 15.05.12 15:41

Del saken på:

(VG Nett) Den travleste ferietiden for nordmenn er bare uker unna. Det betyr at mange snart vil oppdage at passet har gått ut på dato.

Husk å fornye passet før ferien

Og noen vil dessverre oppdage dette når det er for sent å skaffe seg nytt før årets ferietur. Derfor oppfordrer politiet nå alle nordmenn med reiseplaner om å sjekke hvor lenge passet deres er gyldig.

- Fra mai til september er det høysesong på bestilling av pass og du må regne med ventetid - både når du skal bestille pass og for å få det ferdige passet, skriver politiet i en pressemelding.

Ventetid

Mer enn dobbelt så mange passbestillinger skjer i denne perioden enn ellers. Ventetiden kan dermed være ti dager, samt tiden det tar å sende det i posten.

Å ha reisedokumentene i orden før du skal ut på tur er selvsagt svært viktig. I verste fall kan du risikere å ikke slippe inn i landet du skal besøke, og få hele ferien spolert.

Det er også viktig å merke seg at en rekke land krever at passet ditt skal være gyldig i seks måneder etter at reisen er avsluttet. For å finne ut hvorvidt landet du skal reise til krever dette, kan du lese på myndighetens landsider.

Nødpass

Dersom du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i visse tilfeller få utstedt nødpass hos politiet, men disse blir ikke godtatt i alle land. For eksempel kommer du ikke inn i USA med et slikt pass.

Midt på sommeren kan man også risikere at etterspørselen av nødpass er så stor at man enkelte steder går tom for slike. Det var et problem på Gardermoen i fjor sommer, hvor det totalt gjennom året av ulike årsaker var behov for nødpass over 6.000 ganger.

For mer passinformasjon, som priser og regler for bilder og regler for pass til barn, kan du sjekke disse sidene hos Politiet.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK OG TWITTER!

LES FLERE REISESAKER PÅ VG NETT!