FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reiseguide til det unge Barcelona

Av Lucas H. Weldeghebriel24.09.11 16:31

Del saken på:

BARCELONA (VG) Vi er ved sjøen.

Nærmere bestemt på restauranten Kaiku, som ligger midt i turist-Barcelona, rett ved stranda. Men ingen turister spiser her.

- Ja, det er litt rart. Jeg har jobbet her i ni år, men veldig få turister kommer. De kjøper kanskje en avis og en øl, men det er jo Paellaen de må smake, sier kokk og eier Hug Pla Cortes.

Kaiku er et av stedene turistene ofte tror er en åpenbar turistfelle fordi det ligger så tett på stranda. Så feil kan man ta.

BILDESPESIAL: Se Barcelona-bildene her!

Den tatoverte servitøren kommer med en rykende Paella. Risen er mørk av blekksprutblekk, den er røkt, og serveres med havets frukt, samt det kokken tilfeldigvis ønsker å putte i.

- Vent til dere prøver denne, sier Kati med et smil.

Kati Krause er redaktør for Le Cool's guide to Barcelona, en annerledes guidebok som tipser om steder du ikke finner i Lonely Planet eller som turistene farter til, men steder de lokale er på.

Skal du for eksempel på stranda, bør du trekke mot midten av bystranda, mellom den olympiske havnen og Placa del mar. Rett ved strandpolitiet og strandhelsekontoret. Der er det nemlig lite sannsynlig at noen vil stjele tingene dine (som det nærmest går sport i, i Barcelona) og du kan hilse på 33 år gamle Sergio Smith, en spansk variant av Brad Pitt i speedo som snakker gebrokkent norsk.


Han henger med en gjeng gamle og unge gubber som drikker øl, spiller kort og sjekker opp forbipasserende damer.

- Vi er en liten privat klubb bestående av gamle fiskere. Da de pusset opp stranda, fikk vi denne plassen, sier han og peker på et lite lokale under promenaden.

Som sønn av en fisker har han vokst opp akkurat her, og ville ikke finne på noe annet enn bare å henge, drikke øl og spille kort på slike solskinnsdager.

- Her er det helt trygt, sier han og peker på politikontoret få meter unna.

- Og har du lyst på en øl er det bare å si ifra. Vi har masse, sier han og ler.

- Jeg vet dere ikke er på utkikk etter tapas, men det er vanskelig å unngå i Barcelona, så jeg må ta med dere til et sted som ikke ligger så langt unna, sier Kati.

- Dette er Barcelonas beste tapas. Det er litt dyrt her, så vi kommer ikke så ofte, sier Bernard Valette (60) som spiser lunsj med sin 27 år yngre nevø, Nacho Pella på El Vaso De Oro.


Lokalet, som i praksis er en lang bardisk, er halvannen ganger fjorten meter. Gjestene står altså i to lag. Første lag har fått sitteplass, og sitter inntil bardisken. Andrelaget står i en rekke bak og spiser tapasen sin stående.

Gjestene er i godt humør og skriker til hverandre, selv om de egentlig ikke trenger.

En gjeng 40-50-åringer har hatt en litt for lang lunsj. De tuller og ler, drikker øl og spiser tapas. Forteller grove vitser og gestikulerer.

- Klokken er bare to, så nå skal vi tilbake på jobb, sier en av dem.

Du trenger ikke gå langt fra tapasbaren før du er midt i Barcelonas mest spennende shoppingdistrikt Born.

Det er vanskelig å la være å shoppe i denne byen, og butikkene er organisert på en ganske finurlig måte.

- Området rundt Turó Parc, i Zona Alta, er full av dyre designerbutikker og tilsvarende kafeer, forteller Kati.


Hvis du går mot øst, på oversiden av hovedveien Avinguda Diagonal, mot bydelen Gràcia, blir butikkene stadig billigere, og ikke minst mer vågale.

- De store internasjonale butikk-kjedene finner du i området rundt Placa Catalunya, men det er kjedelig. Hvis du virkelig vil kjøpe noe som er gøy å komme hjem med, må du sjekke ut bydelen Born. Her finner du lokale designere med ukjente navn, men som lager fabelaktige klær til fornuftige priser, sier Kati.

Cristina Paniagua selger klær for designeren Rosa Esteva i butikken Cortana i Born.

- Det betyr brød og vann, sier hun, og refererer til sitt eget etternavn.

Hun mener man ikke kan gå glipp av Born hvis man er på shoppingferie i Barcelona.

- Jeg skal vise dere mitt favorittsted i Barcelona, midt i turisthelvetet. Bli med her, sier Kati, og drar oss inn i en hotell-lobby, hvor det står Petit Palace Opera Garden på veggen.

Vi går ut igjen i en bakgård, møblert med grelle røde plaststoler og ølreklameparasoller. Forbi bakgården går vi opp en liten trapp.

Og der åpenbarer det seg en liten park, med trær som danner et tak av blader som bidrar til kjøligere temperatur.

Det er svalt, det er stille, og kun en person sitter med laptopen sin i en av de store sofaene. Parken er om lag på størrelse med en halv fotballbane, og har modernistiske møbler i hard, hvit plast, samt sypressformede hvite lamper, plassert i lik avstand til hverandre utover hele området.

Det er noe vakkert ved denne oasen midt i tjukkeste Barcelona.

- Jeg liker at det er stille her, sier Marta Petrenas (24).

Film- og videostudenten kommer ofte hit fordi det ikke er langt fra der hun bor. Og fordi det er stille.

- Her kan jeg konsentrere meg, eller slappe av, forteller hun, og lukker laptopen på bordet.

- Vi prøver å holde dette stedet hemmelig. Noen mennesker møter vi her, men det er veldig få, og ofte får du hele parken for deg selv.

Blir du lei av tapas, kan du alltids spise gratis vegetarmat laget av en kjøttetende argentinsk kokk.

Vegetarrestauranten Sesamo drives av argentinske Alfredo Marcus, og som enhver argentiner med respekt for seg selv, er det beste han vet en god argentinsk biff.

- Jeg elsker kjøtt, men så på det som en utfordring å kunne lage god vegetarmat. Dessuten så jeg en mulighet i en by med veldig få vegetarrestauranter. En gulrot har mange fine egenskaper, sier Marcus og smiler.

- Forresten, hver tirsdag serverer vi gratis mat.

- Hva, gratis mat?

- Jepp, gratis mat. Det koster oss litt, men alternativet er at vi bruker pengene på markedsføring. Da er det jo bedre at folk faktisk får smake på maten, forteller Marcus.

Og folk som har spist gratis kommer tilbake.

Skal du booke bord på en tirsdag, må du planlegge i forkant. Ventelisten er på 2-3 måneder.

Hvis du ikke får plass, kan du ta deg en gin & tonic hos bartender Guillermo Hough Basterra på Xixbar.

- Hva har dere lyst på? Vi har ca. 100 ulike gin og 10 ulike tonic-vann, sier Guillermo.

- Du bestemmer. Lag noe spesielt, sier vi.

- Ok, svarer han og smiler.


Han forklarer at gin'er og tonic'er er veldig forskjellige og at gin og tonic ikke BARE er gin og tonic. Deretter forteller han om sine favorittutesteder i Barcelona. Guillermo liker å danse.

- Her er det alltid fullt, men ikke i kveld. For å være helt ærlig, ville jeg ikke gått på denne baren. Det er litt for posht, folk med mange penger. Dette er et dyrt område, sier han.

Etter en stund er drinkene drukket opp. Guillermo har gitt oss tips til neste stopp.

- Ja, hvor mye koster det?

- Dere kan få det gratis. Eller, betal 10 euro, så er det greit.

- Vi vil gjerne betale det koster.

- Ok, 20 euro.

Det er kanskje dyrt i Barcelona, men i Norge er det få barer som selger halvliters-gin&tonic til den prisen.

Neste stopp er bydelen Gracia. Ofte oversett av turister, men elsket av katalonierne.

På en plass i denne bydelen sitter to 17-åringer på bakken og drikker øl. Det er natt til torsdag i Barcelona, likevel yrer det av unge mennesker som drikker boksøl, kjøpt av piratselgere.

- Lyst på en øl? 1 euro, spør en av selgerne oss. I venstrehånden holder han en sixpack med boksøl.

- Unge mennesker kommer hit. Det er få turister. Gracia er et sted hvor folk er vennlige, hvor man oppholder seg i gatene og har det bra, sier Mar Re Dondo.

Hun og venninnen Laura Vela gadd ikke sitte inne denne onsdagsnatten, så de stakk ut på plassen for å ta et par øl.

- Dere burde komme hit i helgene, da er det stappfullt av unge mennesker her. Vi henger her nesten hver kveld på sommeren, sier Vela.

På Bar Velcro, noen få hundre meter fra Plaça Virreina, sitter Oscar (28) og Iris (29) og kliner ved bardisken, mens en spaghettiwestern projekteres på veggen bak dem.

Det var her de møttes for noen år siden, og det var her de ble et par.

- Gracia pleide å være et høl. Det var ingenting her før. Helt tomt. For 100 år siden var det bare en liten landsby. Vi som bor her drar kun til Barcelona (byen) for å jobbe, men det er her vi går ut, spiser og møter folk, sier Oscar Blanco.

Området er fullt av barer, restauranter, butikker, som en liten by i byen. På nesten hvert hjørne står mennesker utenfor en bar og snakker, eller sittende på en parkbenk med en øl i hånda.


Franskmannen Pierre Sarras har funnet seg til rette i Gracia.

Han står utenfor Bar Canigo med drinken i hånda og diskuterer høylytt med sine spanske venner om forskjellen mellom Spania og Katalania.

- Barcelona is a fucking great city, men Gracia er en slags landsby i Barcelona med katalanere, veldig kulturelt og mange unge mennesker. Men kan føle kulturen. Stedet er veldig livlig, men ikke et sted for å gå på disko, sier han.