FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Buss er bedre enn toget

Av Øyvind Engan (grafikk) 21.05.09 12:27 | Oppdatert: 21.05.09 17:01

Del saken på:

OSLO-ARENDAL (VG) Glem toget. De beste ekspressbuss-tilbudene vinner både på pris og tid, viser VGs test.

Sjekk VGs store ekspressbuss-test!

VG har testet fire ekspressbusselskaper og toget på strekningen Oslo-Sørlandet.

TESTEN LIGGER NEDERST PÅ SIDEN

Tidsbruk og pris veier tyngst i testen.
Lavprisekspressen går til topps i vår test - foran Sørlandsekspressen, Konkurrenten og Nettbuss komfort.
Og langt foran toget, altså.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Flere av busselskapene trafikkerer store deler av Norge, så mye av testen er relevant også langs andre landeveier.

- For meg er prisen det viktigste, sier Maria Bjørnnes Haugen (19).

- Billig uansett

VG treffer henne om bord på Lavprisekspressen, som i dette tilfellet virkelig lever opp til navnet sitt. 49 kroner var prisen for hennes billett fra Kristiansand til Oslo.
Men antallet lavprisbilletter per avgang er begrenset. Venninnen Belinda Berglund måtte ut med 169 kroner.

- Maria fikk den siste 49-kronersbilletten. Men det er billig uansett. Og så synes jeg faktisk dette selskapet har de beste bussene, forklarer hun.

Her kan du laste ned gratis reiseguider til 80 reisemål

Vi valgte altså Sørlandske hovedvei som arena for vår ekspressbusstest. Her er det tett mellom bussavgangene, og i alt fire forskjellige selskaper å velge mellom.

Buss på nett

En alminnelig ekspressbuss i våre dager har toalett, aviser til utlån, trådløst internett og kaffe. Internett fungerer faktisk ganske bra, unntatt der det er mange tunneler.

- Og kaffen smaker hest, overhørte vi en sjåfør betro sin kollega.

Alle selskapene har nettsider med oversiktlige rutetabeller.
Her bør du lese informasjonen nøye. Det er for eksempel ikke bare å stille seg opp på en holdeplass underveis og håpe det beste. Mange ekspressbusser lar være å svinge innom holdeplasser hvis ingen har forhåndskjøpt billett derfra.

PS: Hvis du drømmer om å ankomme den legendariske rutebilstasjonen i Arendal sentrum, vil du bli skuffet. Bussene stopper på stusslige holdeplasser nærmest mulig E18 for å spare tid. Selskapenes erfaring er at de fleste blir hentet med bil likevel.

Lavprisekspressen
Testvinneren er klart billigst, men har likevel svært god benplass. Hadde de kuttet ut den rare klausulen om at du må møte 10 minutter før avgang, ville seieren vært enda klarere.

Sørlandsekspressen
«Melkeruta» langs norske hovedveier gjør det helt greit i testen. Bussen var temmelig lik den fra Konkurrenten, begge med litt snau benplass. Enkel rutetabell med avgang på faste minuttall.

Konkurrenten
Konkurrenten har helt greie busser og priser, men litt kronglete rutetabell. Noen få ekspressavganger i helgene kjører uten stopp til Arendal. Hadde disse gått oftere, ville de vunnet testen.

Nettbuss komfort
Rene limousinen! Luksusalternativet vinner soleklart på tid og komfort, men prisen er drøy. Vår vurdering er at det ikke er verdt å spandere en ekstra hundrelapp for enkeltsete.

NSB
Det er bare på toget du kan rusle til kafévognen og strekke på bena. Tommel opp. Og det er bare på toget du må betale 90 kroner ekstra for å få strøm og kaffe inkludert. Tommel ned.