FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Stress ned på kanalferie i England

Av Anne Bergseng11.03.12 16:50

Del saken på:

OXFORD CANAL (VG) Gli sakte gjennom landskapet om bord i din egen kanalbåt, og ta lunsjen på en koselig pub underveis.

Hvis dette høres fristende ut, kan kanalbåtferie kanskje være noe for deg. Livet på kanalen får ned pulsen.

Den maksimale hastigheten på kanalen er tre kilometer i timen, og før du vet ordet av det kan du være i feriemodus med lavt tempo.

De såkalte «narrow boats», ble opprinnelig bygget for å frakte varer på kanalene i England og Wales. Kanalene ble bygget i det 17. og 18. århundre, og var en integrert del av fraktsystemet i over 300 år. Nå er det feriefolket og noen få «fastboende» båtentusiaster som nyter livet på de grønne landeveiene.

Dyrelivet og landskapet langs kanalene kan du se både fra dekk og sofaen i båten. Små pittoreske landsbyer, georgiansk arkitektur og slusene i seg selv gjør at den flytende ferien blir full av opplevelser.

Dropp vekkerklokka


- Det morsomste med kanalferie er å være på taket og se verden flyte forbi, sier Grace (6) fra London. Hun er på tur med pappa Peter Dench og en vennefamilie.
Denne morgenen ble de vekket av solstråler og sultne svaner utenfor båten. Vekkerklokke er unødvendig utstyr på kanalen. Det er døgnets rytme som gjelder.

Hvem som helst over 18 år kan bli skipper på egen skute på kanalene. Alt er basert på at du skal klare deg selv, men før du kan putre ut i friheten får du en god innføring i sikkerhet og det du trenger å vite for å mestre både båten og slusene.
De fleste drevne kanalbåtentusiaster er vant til nybegynnere og trår ofte til hvis du har startproblemer.

Erfaren kaptein


Colin fra Hull har hjulpet mange og har blitt kjent med folk fra hele verden på vannet. Han har vært kaptein på ferje i over 25 år, og da han pensjonerte seg, kjøpte han en kanalbåt.

- Kona mi, Linda, var sånn passe fornøyd med det, men hun er fremdeles ombord, sier han fornøyd.

Colin er stolt av kanalkunsten sin, og viser den gjerne frem til dem han møter. Han handler alltid hos den samme kunstneren, men maleriene på døra tok han fra en forlist båt. Roser og slott er de mest populære motivene, men Ole Brum og Sherlock Holmes er også observert på kanalen.

Etter å ha fylt opp nødvendig drivstoff og væske for både båt og mannskap, er det tid for å finne den beste plassen for natten.
Det kan det være kamp om de beste plassene, så det gjelder å ikke somle for mye før leggetid.

Motordur er strengt forbudt etter klokken åtte på kvelden, og bølgene som vugger deg i søvn er etterdønninger fra de som fløt forbi tidligere på kvelden.
Klokken åtte neste morgen kan du skru på generatoren igjen og fortsette den fredelige ferden.

Fakta om kanalbåter

* Fartøyene, på engelsk kalt «narrow boats», med sin karakteristiske design, har lange tradisjoner i England, og i dag kan de nytes av alle.
* I England er det ca 3500 km kanaler og elver i ett nettverk, og rundt 25 000 båter benytter kanalene.
* Båtene varierer i størrelse fra 11 til 22 meter i lengde. De minste har soveplass til to personer mens de største har plass til 12. De beste er svært godt utstyrt, ofte to bad/toalett, komfyr, mikrobølgeovn, kjøleskap, oppvaskmaskin, radio og tv.
Båtene er lette å styre, og du trenger ikke å være båtvant på forhånd.
* Pris for å leie en båt i en uke varierer etter standard og størrelse. For en gjennomsnittlig stor båt med seks sengeplasser koster det ca 14 000 kr i juli og august.
Sjekk mer her: College Cruisers,Oxfordshire Narrowboats,
Valley Cruises

Kanalferie Europa rundt

Sverige: Göta kanal kalles Sveriges lengste kulturvei. Den er 190,5 km lang, hvorav 87,3 km som er menneskeskapt. Sammen med Trollhätte kanal og Göta älv danner kanalen en sammenhengende vannforbindelse tvers igjennom Sverige. Den har også forbindelse til Kinda kanal ved innsjøen Roxen. Kanalen har 58 sluser, hvorav 21 er mellom Vänern og Vättern. Den har blitt en veldig populær turistattraksjon. Her kan man bli med på arrangerte turer, eller dra på egen hånd.

Frankrike: Med mer enn 8500 kilometer farbare elver og kanaler, tilbyr Frankrike et bredt og variert tilbud for båtferie. I sør ligger de populære Canal du Midi og Canal Latérale à la Garonne, i midten av landet blant annet Canal du Nivernais og Canal de Bourgogne. Lenger nord finner du en lang rekke kanaler og elver som forbinder Paris både med Sør-Frankrike, og med havet.

Nederland: Her er elve- og kanalnettet så stort at det nesten er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor langt det er, og det er godt tilrettelagt for å bo i båt. Du finner en rekke havner og marinaer der du enkelt kan klappe til kai.

Belgia: En båtferie på de belgiske kanalene rommer stille landskaper og gamle barokkbyer, som henger sammen med landets rike kulturhistorie.

Skottland: Ruten mellom Falkirk og Glasgow følger Forth & Clyde Canal med syv sluser hver vei. Den snor seg gjennom idylliske landskap, under flere svingbroer og forbi landsbyene Auchinstarry og Kirkintilloch, som sies å ha flere kirker end puber. Glasgow med fine shoppingmuligheter og den historiske katedralen kan være målet for kanalferien. Det finnes også flere andre ruter for kanalbåter i Skottland.

Irland: En båtferie på Shannon-Ernes elver og kanaler betyr en ferd gjennom Irlands grønne vidder og dramatiske landskap. Det gamle irske ordspråket «En fremmed er en venn du ennå ikke har møtt», vil du snart oppleve som sant, når båten din legger til i en liten, hyggelig havn.

Italia: Hva med en tur på kanalene i Venezia i egen båt? Du kan oppleve den imponerende utsikten til Doge-palasset og den særegne stemningen i labyrinten av kanaler. Venezia er faktisk bygget på 118 små øyer. Du bør også ta turen til glassblåserøya Murano, og stikk innom Lido for et bad.

Kanalferie i Norge

Telemarkskanalen er et levende kulturminne som har beholdt preget fra tidligere tider. Her kan man reise på tur med egen båt, eller være med en av de flotte kanalbåtene på tur.
Gjennom 105 kilometer snirkler Telemarkskanalen seg gjennom seks kommuner og løfter seg hele 72 meter fra starten i Skien til ankomsten i Dalen.

I fjor feiret den nederste delen av Telemarkskanalen, Norsjø - Skienkanalen, sitt 150-års jubileum.
Her finnes gamle sluser med steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger.

Med egen båt: Fra skjærgården i Telemark, går reisen via Brevik, Porsgrunn og Skien til Dalen eller Notodden. Kanalen har sitt eget tempo, så ta deg god tid. Regn tre dager fra Langesund til Notodden tur retur, og en uke opp og ned til Dalen. Du må regne med noe ventetid ved sluseanleggene, så møt opp i god tid før sluseanlegget stenger. Erfarne slusevoktere og slusevertinner passer på deg og gjør slusingen trygg og problemfri.

Med kanalbåt: Her er det lagt opp til ulike kanalpakker, hvor noen er dagsturer, mens andre inkluderer overnatting på for eksempel Dalen Hotell.
Les mer: Telemarkskanalen

Følg VG Reise på Facebook!