FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norsk «vaffel-kirke» til Rio

Av Dag Fonbæk07.10.2011 14:13

Del saken på:

(VG Nett) Alle vaffel-hjerter gleder seg når Sjømannskirken nå vil åpne ny filial i brasilianske Rio - i god tid før OL og Fotball-VM.

Annonse

Sjømannskirken i Gøteborg stengt, vil heller satse i Brasil

VAFFELPRESSA GÅR: Sjømannskirkens vafler er populære - og blir det sikkert i Rio også. Her har Ruth Rønningen i den norske sjømannskirken i tyrkiske Alanya stekt opp en ny bunke kirkevafler som raskt settes til livs av kirkens mange besøkende. Foto: Gisle Oddstad

Også Sjømannskirken må spare penger. Skal en ny kirke åpnes et sted i verden der det trengs, må en annen stenge.

Derfor var det som ledd i en strategisk plan at Sjømannskirken i Gøteborg stengte sine dører 28. august i år, etter 64 års virke, samtidig som bygningen ble overdratt til stiftelsen Norges Hus - for å skaffe penger til satsinger andre steder i verden der behovet for Sjømannskirkens tjenester er større.

Annonsørinnhold

Sjømannskirken til VG: - Mange barn frykter ferien

Ønsker seg Rio

Og øverst på ønskelista står brasilianske Rio, ifølge kilder i organisasjonen.

I dag har Sjømannskirken en halv stilling i Rio i tillegg til en halv stilling som reiseprest i Sør-Amerika. Samdriften med den svenske kirken i Rio, i 9. etasje av en kontorblokk, er lite egnet for videre satsing.

UT OG REISE?: Last ned gratis VG-storbyguider her

- Jo, Rio og Brasil står høyt oppe, bekrefter Sjømannskirkens generalsekretær, tidligere Start-spiller og domprost i Kristiansand, Audun Myhre, overfor VG Nett.

- Ingen beslutning tatt

Myhre legger til at de står midt oppe i budsjettprosessen for neste år, og at ingen formell beslutning er tatt.

- Vi ser på muligheten for å åpne en kirkemodell i Rio, primært ut fra det økende norske nærværet innen offshore- og annen næringsvirksomhet i landet, sier Myhre.

PÅ SOLKYSTEN: Sjømannskirken på Costa del Sol, El Campanero, merker ingen nedgang i besøket - selv om flyttingen fra Norge til Spania har avtatt. Foto: Dag Fonbæk Foto: Dag Fonbæk

Mange nordmenn har kjøpt seg feriebolig i Brasil de senere årene - og turismen dit fra Norge er økende.

- I tillegg skal jo Rio arrangere både OL og Fotball-VM - arrangementer der Sjømannskirken alltid er tilstede for å betjene den norske kolonien og alle tilreisende, legger han til.

Turistene spredt

- Hva med Brasil-turistene?

- Jo, vi har også merket oss at den norske turismen til Brasil øker, selv om den er mer spredt utover i landet og må ivaretas av en ambulerende tjeneste, svarer Myhre.

LES OGSÅ: Du kan overnatte i Sjømannskirkene

Foruten Brasil og Rio står Asia øverst på satsingslisten til Sjømannskirken, skal vi tro styreleder Thorhild Widvey:

I et intervju med organisasjonens blad Bud & Hilsen nylig, sa Widvey at de diakonale utfordringene vokser, særlig i Asia. Også flere studentprester i Europa og verden er et satsingsområde, sa hun.

- Vil gi trygghet

- Behovet for våre tjenester er større lenger unna Norge og i områder hvor landets kultur og politiske system i mindre grad gir trygghet og tilhørighet, sier Thorhild Widvey.

LES OGSÅ: 17. mai jorden rundt

Sjømannskirken har blitt flinke til å flytte ressursene sine dit behovet er størst - blant annet som følge av at antallet norske sjøfolk i utenriksfart har gått kraftig tilbake, samtidig som norske turister, utflyttere og næringsdrivende erobrer stadig nye deler av kloden.

Fra Bangkok til Pattaya

Eksempelvis flyttet Thailand-sjømannsprest Hilde Sirnes for få år siden kirken fra Bangkok til Pattaya, der behovet for stasjonens diakonale tjenester var mye større.

LES OGSÅ: Hackere kuppet Sjømannskirkens vaffelkåring!

I dag ivaretar hennes etterkommer Jan Olav Johannesen og staben hans backpackerne i Bangkoks gater ved hjelp av en spesialbygget moped. «Mopedkirken» er blitt et populært innslag blant nordmenn i Bangkok - og tjener som ide for andre utenlandskirker.

Fleksible

Siden 1864 har Sjømannskirken hatt nærmere 100 stasjoner,
men sjelden mer enn 30 på samme tid.

UTE BLANT FOLK: Sjømannskirkene driver også mye oppsøkende hjelpearbeid. Her er 'kjerkas' Hans Konrad Nyvoll omgitt av unger på et barnehjem Sjømannskirken støtter i Pattaya. Foto: Terje Bringedal

I løpet av de siste 30 årene er 21 kirker blitt stengt - bl.a. Baltimore, Philadelphia, Montreal og Curaceu - samtidig som organisasjonen har etablert 23 nye stasjoner og ambulerende tjenester der nordmenn er.

En av de siste kirkene som flyttet var Sjømannskirken i tyrkiske Alanya, som etablerte seg i større lokaler ved Kleopatrastranden i byen - den den kan nås av flere besøkende.

LES OGSÅ: Bryllupsboom i «kjerka»

- Mer aktivitet

- Jeg tror det vil bli mer aktivitet på kirken, sier sjømannsprest Jon Ådnøy til Bud & Hilsen.

Søndag 20. november åpner forøvrig foreløpig siste skudd på kirkestammen - i Miami, der nordmenn i Florida etter 30 år i midlertidige lokaler endelig får en fullverdig kirke, bygget på en 13 mål stor tomt i Davie, nordvest for Miami.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon