FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Høstferien i utlandet blir dyrere

Av Anne Bergseng29.08.15 07:33 | Oppdatert: 30.08.15 21:21

Del saken på:

Planlegger du storbyferie og shopping i høstferien, må du være forberedt på at du nå får langt mindre for pengene dine på kjente reisemål som London, Paris og New York.

Mindre lønnsomt å være norsk på ferie

Pundet har blitt 26 prosent dyrere enn for ett år siden

Dyrt å dra på «Harryhandel»

Plutselig har det blitt dyrt å være norsk i utlandet. Mange merket det allerede på ferieturen i sommer. Og i høstferien blir det enda dyrere.

Ifølge ekspertene bør vi droppe shoppingturen til storbyene i høstferien så lenge kronen er så svak. Den norske kronen blir også bare svakere, grunnet den synkende prisen på olje. Dette påvirker oss på mange vis, også når det gjelder situasjonen for nordmenn på reise i utlandet.

– I tillegg til fallende oljepriser, spiller situasjon i Kina også inn, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Se oversikten:Her får du mest ferie for pengene

De viktigste valutaene for høstferieklare nordmenn har på kort tid blitt betydelig dyrere.

– Også hvis vi ser på prising historisk må nordmenn punge ut med langt mer for høstferien i år enn tidligere, sier Silje Sandmæl.

I denne tabellen kan du se endringene i valutaen de siste to årene:

* Euroen har blitt 15 prosent dyrere enn for ett år siden, og er 16 prosent dyrere enn gjennomsnittet for de siste ti årene.

* Det britiske pundet har blitt 26 prosent dyrere enn for ett år siden, og er 25 prosent dyrere enn gjennomsnittet for de siste ti årene.

* Amerikanske dollar har blitt 34 prosent dyrere enn for ett år siden, og er 35 prosent dyrere enn gjennomsnittet for de siste ti årene.

Storbyferie?Dette er den billigste storbyen i Europa

Norge er et høykostland, så mange andre land vil fortsatt oppleves som billigere. Men de fleste vil nok merke valutaendringene når fotballturen eller shoppingturen blir rundt en fjerdedel dyrere.

Sandmæl tror ikke nordmenn vil droppe de lenge planlagte ferieturene selv om vi får mindre igjen for pengene.

– Men de mer spontane storby- og shoppingturene tror jeg det blir mindre av, sier hun.

Et annet element er at mange heller vil velge å feriere i Norge i stedet, noe som bidrar positivt til norsk økonomi.

Ferie til gode?: Her er ti tips fra ekspertene!

Svenskehandelen også dyrere

– Harryhandelen vil også bli betydelig dyrere. Du må betale nesten ti kroner mer for 100 svenske kroner i dag enn for et år siden. Men prisveksten har holdt seg lavere i Sverige det siste året, hvis vi sammenligner juli i fjor med juli i år. I Sverige steg prisveksten med 0,1 prosent i denne perioden, mens prisene i Norge til sammenligning steg med 1,8 prosent i samme periode, sier Sandmæl.

Silje Sandmæl har følgende råd å komme med:

* – Når du handler i utlandet, sørg for å si at du skal betale i lokal valuta. Svarer du norske kroner, er det butikken som setter kursen, og handelen blir dyrere.

* – Sørg også for å si at du vil ha taxfree. Da vil du få igjen momsen, minus omkostninger på flyplassen. Noen krever å se passet ditt, så ha det med på handleturen.

Feriere i Oslo?: Her ser du kunst gratis!

Vi reiser like mye

Svakere kronekurs til tross, nordmenn reiser likevel på ferie som vanlig.

Direktør for Virke Utland, Sverre McSeveny-Åril, sier at man foreløpig ikke ser en nedgang i reiseaktiviteten som en følge av valutaendringene.

– Tvert imot melder våre medlemmer om svært god pågang gjennom sommeren, og også for reiser utover høsten, som følge av en sommer med mye varierende vær her hjemme, sier han.

Les også:Disse landene er billigst i Asia

Nordmenn prioriterer reise høyt, og det skal mye til før stigninger i kronekursen virker inn på beslutningen om man vil reise eller ikke.

– Man drar gjerne på den planlagte turen uansett, men velger kanskje å bo litt rimeligere enn man i utgangspunktet hadde tenkt, eller leve litt rimeligere på reisen, sier Sverre McSeveny-Åril.

Reisebyrået Berg-Hansen erfarer også at nordmenn fremdeles er klare for å reise, tross den svake kronen:

– Folk reiser tydeligvis uansett. Vi ser ingen nedgang i antall reiser til Storbritannia, USA eller andre land i Europa. Vi har nok ennå ikke tatt valutaøkningen til oss, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Carina Syversen.

Hun tror at reisemål i Øst-Europa vil bli mer populære i tiden som kommer.

– Stadig flere vil nok legge reisen til denne type reisemål, spesielt når vi snakker om storbyreiser. Selv om nordmenn generelt sett har god råd, liker vi å føle at vi har gjort en god «deal», sier Syversen.

PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier at de nesten aldri merker endringer i etterspørselen etter reiser til tross for svakere krone:

– Folk kjøper ofte hovedferien sin hos oss, og den skal de ha uansett. Jeg tror heller det har betydning for budsjettet man har på reisen, at det tilpasses situasjonen, sier hun.

Også Apollo erfarer at valutaen ikke påvirker reiseglade nordmenn.

– Vi reiser som aldri før! Feriene er for mange årets høydepunkt, og de skal gjennomføres uansett. Om en middag i Hellas koster noen kroner mer enn tidligere bryr vi oss lite om det. Det er uansett billigere enn hva vi er vant med hjemme, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera.

Til Hellas i høst?Her er VGs store Hellas-guide!