FUERTEVENTURA: En av Kanariøyene nordmenn reiser til. Foto: Mona Langset , VG

Hit reiser en halv million nordmenn i året: Stor guide: Finn ditt paradis på Kanariøyene

GRAN CANARIA (VG): Over en halv million nordmenn finner det de ønsker seg på Kanariøyene hvert år.

  • Mona Langset

I fjor foretok vi 530.000 reiser dit. Enten det er luksushoteller, barneklubber, nattklubber, nakenstrender, påkleddstrender, kirkeliv, surfevinder eller merkede stier i fjellet, finner vi det vi ønsker oss på Kanariøyene

Men vel så viktig for mange nå, er det at Kanariøyene oppleves som et trygt reisemål. Øyene har vært skånet for både terrorhandlinger og store naturkatastrofer i mange år.

Reiselivsforsker Terje Slåtten ved Høgskolen på Lillehammer ser ikke bort ifra at Kanariøyene vil oppleve enda større popularitet i tiden som kommer.

– Alt man husker fra media legges inn i vurderingen når man velger reisemål: Terror, politiske uroligheter, naturkatastrofer, kriminalitet. Vi søker til steder hvor vi føler oss trygge. Og for mange nordmenn er det like trygt å sette seg på flyet til Kanariøyene, som på bussen til Trondheim, sier han.

– Kanariøyene har kvittet seg med rølpestempelet. Nå fremstår de som et reisemål med stort utvalg av topp restauranter, gode hoteller og behagelig klima hele året, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Her finner du «ditt Kanari»:

For charterhatere: Hotell bortenfor masseturismen

LANDHOTELL: La Hacienda del Buen Suceso, omringet av en stor bananplantasje, har tilhørt Markien av Arucas siden 1800-tallet. Nå er det hotell. Foto: BJØRN THUNÆS Foto: ,

Et lite, romantisk hotell. En hytte. En hacienda. Et rom til leie langt fra masseturismen.

Like bortenfor områdene der turistene klumper seg sammen, finnes en helt annen Kanari-verden.
Selv om mange forbinder Kanariøyene med charterferie, er det fullt mulig å feriere i omgivelser helt fritt for andre skandinaver, briter og tyskere.

På de minste øyene er det lite turisme. Men også på de største og mest turistifiserte, er det fullt mulig å finne små landsbyer og øde strender.

Finn en hytte på landet gjennom nettsiden Ecoturismocanarias.com/uk
Små hoteller, hytter og rom til leie på landet finner du her: Clubrural.com
Disse to nettsidene konsentrerer seg om Gran Canaria: Grantural.com og Grancanariarural.com

Secretplaces.com finner du også romantiske bosteder på alle Kanariøyene. Blant andre La Hacienda del Buen Suceso, et landhotell som ligger omgitt av bananplantasjer i Arucas, 12 kilometer fra Las Palmas. Dette er Gran Canarias eldste gård, opprinnelig fra 1572.

Gran Canarias «hemmelighet»: Den ville vestsiden

For den lekne: Aldri en kjedelig dag

ANGRY BIRDS PARK: Høydepunktet for de største er å hoppe fra tårnet og lande på luftputemadrassen. Foto: Bård Ove Myhr , VGAngry Birds-parken i Puerto Rico er et av de siste tilskuddene til aktivitetsparker for hele familien på Kanariøyene.

Enten du liker full fart i kamikaze-sklier, eller helst seiler langsomt i badering gjennom en rolig elv, finner du alltids en vannpark som passer.
Vil du heller klatre eller ha nærkontakt med dyr, er det også mange muligheter.

På Gran Canaria
* Grancanventura: Klatrepark- og zipline-utfordringer i alle vanskelighetsgrader nord på øya.
* Sioux City: Temapark med westernshow, countrymusikk, hester, kuer og amerikanske bison importert fra Dakota.
* Palmitos Park: En oase med over hundre eksotiske fuglearter fra hele verden og den største samlingen av orkideer på Kanariøyene.
* Cocodrilo Park: Ligger utenfor Agymes og er Europas største krokodille- og reptilpark.
* Holiday World: Tivolipark med berg-og-dal-baner, karuseller og vannsklier i Maspalomas.
*Aqualand: Den nyeste og råeste vannparken på øya. Maspalomas.
* Ocean Park: En litt mindre og mer barnevennlig park med sklier, bassenger og kunstige bølger. Maspalomas.

* Angry Birds Park: Barnslig moro for små og store i Puerto Rico.

På Tenerife:

VANNPARK: Siam Park på Tenerife er en av kanariøyenes mest populære vannparker. Glenn Olsen, Sebastian Asheim, Charlotte Eriksen, Grethe Aasheim og Øyvind Gjerløv fra Fredrikstad synes den er fantastisk. Foto: Mona Langset , VG


* Loro Parque: Spanias flotteste dyrepark og en av Kanariøyenes best besøkte attraksjoner. Med papegøyer, haier, delfiner, gorillaer og et stort innendørs isfjell for pingviner.
* Jungle Park: Nesten ekte jungel med hvite løver, leoparder, krokodiller og hvite tigre. Har også papegøyeshow og rovdyrshow.
* Siam Park: Flott vannpark i thailandsk stil. Pluss for oppvarmet vann i skliene.
* Aqualand: Vannpark med sklier, samt et delfinshow som er kåret til verdens beste av IMATA, International Marine Animal Trainer's Association. Costa Adeje

På Lanzarote:
* Rancho Texas Park: Foruten cowboy- og lassoshow, kan du se ulike dyr, alligatorer, papegøyeshow og rovfuglshow.
* Aquapark: Vannpark i Costa Teguise
På Fuerteventura
* Baku Euro Water Park: Vannpark, zoo og fornøyelsespark i Corralejo.
* Oasis Park: Botanisk hage og dyrepark med blant annet sjøløveshow, rovdyrshow og krokodilleshow.

Barnslig moro: Nye aktivitetsparker på Gran Canaria


For trimmere: Pilates under palmene

MORGENTRENING: Louise Götberg leder morgentreningen på Star Tour-hotellet Blue Village Orquidea i Bahía Feliz, Gran Canaria. Foto: Mona Langset , VG


En ferie uten trening en ferie uten mening for stadig flere nordmenn.

Morgensolens første stråler treffer Louise Götberg som leder bodybalance-timen på Blue Village resort i Bahía Feliz.


Timen er blanding av Yoga, tai-chi og pilates. De fleste deltagerne er av den raskt voksende gruppen skandinaver som velger hotell ut ifra treningstilbud.

– Vi kommer tilbake hit år etter år på grunn av aktivitetsmulighetene, forteller Monica Klingen fra Lofoten. Sammen med ektemann hans Olav Abrahamsen, er hun på det samme Startour-hotellet nå for 10. år på rad.

VG treffer paret først som smilende deltagere i bodybalance-timen ved soloppgang. Og to timer senere er begge i full gang på sandvolleyballbanen.

– Det er masse aktiviteter her hver dag. I tillegg får vi tid til både sol, bad og shopping, sprudler den friske lofotværingen.

Alle de største norske turoperatørene forteller om økt interesse for treningsferier: Både for hoteller der trening er et tilbud i tillegg til sol og bad, og hoteller og reiser der treningen er selve meningen med ferien.

– En aktiv hverdag stopper ikke opp selv om man er på ferie. Kanskje spiser man litt ekstra god mat og nyter solen, men det kombineres i større grad enn før med trimrom og gruppetimer. Gruppetimene er så å si alltid fullbooket, sier Nora Aspengren i Star Tour.

AKTIV FERIE: Monika Klingan og Hans Olav Abrahamsen (venstre side av nettet) har valgt hotell etter aktivitetstilbudet. Her på Star Tour-hotellet Blue Village Orquidea i Bahía Feliz, Gran Canaria. Foto: Mona Langset , VG

Hoteller med gode treningsmuligheter:

* Las Playitias på Fuerteventura (Apollo)

* HD Beach Resort på Lanzarote (Apollo)

* Blue Village (alle hotellene) i Bahia Felíz på Gran Canaria (Star Tour)

* Sunwing Arguineguín Seafront på Gran Canaria (Ving)

* Sheraton Gran Canaria Salobre Golf Resort (Apollo, Ving)

* Sunprime Coral Suites & Spa på Tenerife (Ving)

* Blue Star Marylanza på Tenerife (Star Tour)

* Sensatori Palacio de Isora på Tenerife (Star Tour)

Les også: Tren deg sprek i ferien

Glad i sykling? Gran Canaria på to hjul

For fjellfanter: Fantastiske fotturer

LA GOMERA: Løvland-ekteparets siste bok hanlder om fotturer på La Gomera. Foto: Bjørn Thunæs , VG


Kanariøyene er fulle av fjell, med og uten vulkaner. For fotturister er det bare å ta for seg.

Og da er det er slett ikke snakk om enten strandferie eller aktiv ferie.

– Det beste er å gjøre begge deler, sier Anita Løvland, som sammen med ektemannen Birger har utgitt turguider til de fleste av Kanriøyene.

Den siste boken kom ut på slutten av fjoråret: Turguide til La Gomera. Her beskrives 35 flotte fotturer, samt overnattingsmuligheter på alt fra luksushoteller til små hytter i lokal stil på denne nest minste av Kanariøyene.

– La Gomera er selve fottur-øya fremfor noen. Vill og vakker. Det er den grønneste av øyene, med stier på kryss og tvers, foreller Løvland-paret.

I disse dager befinner de seg på Gran Canaria for å skrive enda en ny turbok, denne gangen om sørsiden av øya hvor flest nordmenn ferierer.

Løvland-paret ga ut sin første bok, Turguide til Kanariøyene, i 2001. I løpet av de snart 15 årene som har gått siden det, har det blitt mye lettere å være fotturist på øyene.

– Den gangen var nesten ingen stier merket. Nå er det god merking over alt, og nesten umulig å gå seg bort, sier Anita Løvland

Alle Kanariøyene er som skapt for fotturer, mener de. Fine stier og ingen giftige slanger eller farlige dyr.

Selv om øyene har mye felles, har de alle sitt særpreg. Kombiner gjerne flere av dem og dra på øyhopping med det lokale flyselskapet Binter Canarias, oppfordrer turentusiastene Anita og Birger Løvland.

FOTTUR-FORFATTERNE: Anita og Birger Løvland har skrevet bøker om fotturer på de ulike Kanariøyene. Her er de på den såkalte vulkanruten på La Palma, med 2426 m høye Roque de los Muchachos i bakgrunnen. Foto: PRIVAT Foto: ,

* Vil du helst gå med guide, har alle charterselskapene samarbeider med lokale turguider.

* Du kan også kontakte fjelltur-gruppen med mange norske medlemmer på Gran Canaria, Grupo Montañero Mogan.

* Rocky Adventure er et skandinavisk selskap som arrangerer dagsturer med guide.

Få turfølge: Gå i fjellene på Gran Canaria

For kirkegjengere: Fullt hus hver søndag

FULLE HUS: Sjømannsprest Torbjørn Brøske taler til full kirke i Arguinneguin på Gran Canaria. Om vinteren må Sjømannskirken låne den store katolske kirken for å få plass til alle som vil være med på søndagsgudstjeneste. Foto: Mona Langset , VG


Til en av Norges best besøkte kirker kommer menigheten i sandaler. Sjømannskirken på Gran Canaria trekker fullt hus hver søndag.

Så stor er menigheten at den for lengst har vokst ut av sine egne lokaler i Arguineguin. Der kan bare 90 gjester være med på gudstjenestene, derfor låner Sjømannskirken den katolske kirken hvor det er plass til 400.

Vi var ikke helt sikre på hvor den katolske kirken lå, da VG skulle på gudstjeneste en søndag i november. Men den var lett å finne. Det var bare å følge etter nordmennene som gikk i samme retning. Alle skulle dit klokken 18.

LÅNT HUS: Når klokken nærmer seg 18,00 på søndag stremmer nordmenn til den katolske kirken i Arguinneguin. Foto: Mona Langset , VG

Da organist Bjørn WW Jørgensen slo an tonen for kveldens første salme, stemte menigheten så kraftig i at sangen fylte både kirkerommet og hele plassen utenfor.

– Og i dag var det bare forholdsvis ukjente salmer. Du skal høre når det er salmer som alle kan. Da løfter taket seg, kunne Jørgensen fortelle etterpå.

Sjømannskirken på Gran Canaria er den kirken hvor flest nordmenn gifter seg i utlandet hvert år. Hittil i 2015 har det vært 130 vielser. Menigheten gjør alt en vanlig menighet gjør. - I tillegg har vi mye sosialt arbeid, forteller sjømannsprest Øystein Braaten.

Kirken er også et populært møtested for nordmenn på Gran Canaria, med eller uten kristen tro.
Den norske Sjømannskirken finnes også på Lanzarote. Der holder den til i kjøpesenteret Puerto Cinco i Puerto del Carmen. På Tenerife holder Sjømannskirken til i lokalene til Den Svenska Kyrkan i Los Christianos.

Populær bryllupskirke: Her er det mest pop å gifte seg

For kjøpeglade: Shopping i solen

GLADE TONER: Eugen Didics jazztoner underholder de handlene i gågaten Major de Triana. Foto: Mona Langset , VG


Stilig storbyshopping den ene dagen, og marked med moro den neste.

Las Palmas på Gran Canaria er Spanias niende største by med et butikkutvalg som står i stil til sine motebevisste innbyggere.

I gågaten Major de Triana ligger designbutikker og spanske kjedebutikker side om side. Og mellom butikkene spiller gatemusikanter opp til lørdagshandelen.

Vil du heller handle under tak finner du det meste i kjøpesentrene Atlántico, Las Arenas eller El Corte Inglés.

På sydsiden av Gran Canaria har kjøpesentrene i Playa del Inglés, San Augustin, Puerto Rico og Meloneras noe for enhver lommebok.

Og i likhet med alle de andre øyene har Gran Canaria også en rekke faste markeder.

SØNDAGSMARKED I TEGUISE: På Lanzarotes største marked selges alt fra fint kunsthåndverk til rariteter og ræl. Mye liv er det alltid. Foto: Frode Hansen , VG

Tenerife har stort utvalg av butikker i Santa Cruz og i Playa las Americas.

Lanzarote kan du handle med stil i det 25000 kvadratmeter store kjøpesenteret i Puerto del Carmen, eller velge et av øyas mange markeder.
Det største og livligste finner du i den gamle hovedstaden Teguise hver søndag. Der er det hundrevis av salgsboder.

Få oversikt: Finn ditt marked på Lanzarote

For luksusdyr: Stjerner fremfor lavpris

DET GODE LIV: Lopesan Villa del Conde Resort And Thalasso i Meloneras er et av luksushotellene som også er tilgjengelig gjennom norske turoperatører. Her på Piano Plaza. Foto: Bård Ove Myhr , VG


De siste årene er mange store hoteller på Gran Canaria bygget om fra slitne ett- og tostjerner til skinnende fire- og femstjerners.

I desember åpnet Ving et nytt hotell i Playa del Cura. I fjor hadde dette én stjerne, men etter omfattende ombygging har det nå fire, og fremstår som selskapets nyeste konsept: Ocean Beach Club, for «den moderne familie som liker god design og god mat i en avslappet atmosfære.»

BYGGET OM: Direktør Angel Hernandès foran hotellet som nylig er bygget om fra enstjerners til firestjerners i Playa del Cura på Gran Canaria. Foto: Mona Langset , VG

– Skandinaviske familier er kravstore. De vil bo miljøvennlig, ha sunn mat, god service, treningsmuligheter, barneklubb og gjerne rom med swim-out-bassenger, sier direktør Angel Hernandès som er direktør for det nye Ving-hotellet.

Alt som bygges nytt på øyene nå skal være i den øvre stjerneklassen.

Neste sommer ferdigstiller den norske Wenaas-gruppen et Radisson Blu-hotell i Puerto de Mogán. Det blir Gran Canarias 11. femstjernershotell.

Alle de norske turoperatørene melder om stor interesse for fine hoteller.

– Når vi er på ferie vil vi bo bedre enn vi gjør hjemme, og det er absolutt de beste hotellene våre som selges ut først, sier Beatriz Rivera i Apollo.

Dette er noen av Kanariøyenes beste hoteller:

På Gran Canaria:

LUKSUSHOTELL: Villa del Conde Resort and Thalasso Foto: Bård Ove Myhr , VG

Lopesan Villa del Conde Resort Corallium & Thalasso i Meloneras (Ving, Apollo)

Riu Palace Meloneras Resort i Meloneras (Star Tour)

På Tenerife:

Gran Hotel Bahia del Duque Resort i Playa de las Américas (Ving)

Sensatori Palacio de Isora i Alkala (Startour)

På Lanzarote:

Princesa Yaiza Suite Resort Hotel i Playa Blanca (Ving, Star Tour)

The Volcan Lanzarote i Playa Blanca (Apollo)

På Fuerteventura:

Faro Jandia i Jandia (Ving)

Riu Palace Jandia i Jandia (Star Tour)

Les også: Skreddersydd hotellferie

For Adam og Eva: Naken i sanden

ZONA NUDISTA: I Maspalomas-området på sydsiden av Gran Canaria slanger Eva seg i sanden. Foto: MONA LANGSET Foto: ,

På hver eneste kanariøy kan Adam og Eva finne sitt paradis. Nesten en tredjedel av strendene er for naturister.

– Kanariøyene er det området i Spania hvor det er flest muligheter til å la solen slikke hele kroppen, sier Karin Astrid Sand ved det spanske turistkontoret.

I Maspalomas-området på sørsiden av Gran Canaria slanger nakne solslikkere seg i sanden, uberørt av de badetøykledde som vandrer forbi i sjøkanten.

Hele dagen er det en jevn strøm av mennesker på vandring langs den syv kilometer lange stranden mellom Meloneras og Playa del Inglés. Deler av strekningen er merket «zona nudista.»

I naturistområdene er det også solsenger og kiosker. Rundt kiosken nærmest Meloneras sitter Adam og Eva ved kafébordene og nyter sin øl eller kaffe i solen. Rundt neste kiosk viser det regnbuefargede flagget at det er der de homofile naturistene samles.

FUERTEVENTURA: Caps er nok bortenfor hotellstrendene. Foto: Mona Langset , vg

Alle Kanariøyene har egne fristrender. Fuerteventura er muligens den av øyene hvor Adam og Eva har størst boltreplass. Bortenfor hotellstrendene er det kilometer på kilometer med sanddyner som ikke formelt er naturiststrender, men hvor mange kaster alle klærne likevel.

Playa Esmeralda, Playa Esquizo og Playa Risco del Paso er blant de mest populære «zona nudista» som ligger i le på sørøst-siden av øya.

Tenerife er de tre mest kjente fristrendene Playa Montana Roja like ved flyplassen i sør, Playa de los Patos ved Puerto de la Cruz, og Playa de las Gaviotas ved Santa Cruz.

Lanzarote er Charco del Palo på nordsiden nærmest en liten småby for naturister. Papagayostrendene på sørsiden av øya er også velkjent.

Fuerteventura: Adam og Evas paradis

For surfere: Leker med vind og vann

KITE-ELDORADO: Teresa Utsetø hopper i bølgene med et brett som ikke er stroppet fast i føttene.Foto: OLE LIE Foto: ,


Kanariøyene er et eldorado for kitere og surfere. Norske Teresa Utsetø (43) kan alt om de beste stedene.

Hun har bodd på Gran Canaria siden 2009, sammen med ektemannen som pendler til jobb i Nordsjøen. Begge bruker mye tid på å surfe og kite.

– Det hender jeg må klype meg selv i armen når jeg ser palmene og bølgene i solnedgang. Dette er hverdagen for meg, stråler hun.

DYKTIG: Teresa surfer på et brett uten fotstropper. Foto: M. J. Rodríguez. Foto: ,

Teresa er god. Hun er en av få som behersker å kite i høye bølger og hoppe med et bølgebrett uten fotstropper.

– Da må jeg bruke hele kroppen og følge bølgene og jobbe på naturens premisser. Bakgrunnen som danser kommer godt med da, forteller hun.

Teresa oppsøker alltid de beste bølgene og vindforholdene. Hvor det er, kan variere med årstiden. Her er noe av hennes erfaringer:

Om vinteren er det fint ved tuppen av Maspalomas helt i syd.

Andre favorittsteder i sør er Arguineguin (kun for surf), Derecha del Faro og Playa del Ingles (både surf og kite)

På Vargas og Pozo Izquierdo i nordøst er det bra vind hele året. I Pozo Izquierdo ligger den internasjonale Windsurfarenaen, hvor det arrangeres Wurldcup i windsurfing hvert år.

VIND OG BØLGER: Terese Utsetø elsker kiting og surfing. Her med brettet hun har designet selv, på vei ut i bølgene ved tuppen av Maspalomas på Gran Canaria. Foto: Mona Langset , VG

– Når passatvinden kommer inn om sommeren er det ofte15-20 meter i sekundet der, og vi må bruke de minste kitene som finnes.

Det er alltid bølger og fint på Las Canteras-stranden i Las Palmas. Et snilt sted å surfe. Litt rotete, mye folk og surfeskoler, men sjarmen veier opp.

Noen av Gran Canarias råeste bølger får du ved El Confital, som ligger rett øst for bystranden Las Canteras i Las Palmas.

Verstingbølgene finner du på nordkysten, med El Fronton som kongen av dem alle. Stort sett bare tilreisende verdensstjerner eller lokale helter og som takler denne . Men de lokale er dødsgode, født med surfebrett på bena.

Forholdene på Gran Canaria kan være i tøffeste laget for nybegynnere, særlig om sommeren. Da er Fuerteventura et godt alternativ for de som ønsker litt snillere vindstyrker. Her vil du også kunne finne noen av de vakreste strendene på Kanariøyene og det er et utall av skoler som kan lære deg å bølgesurfe.

ENTUSIAST: Teresa Utsetø kiter og surfer året rundt på Kanariøyene. Foto: M. J. Rodríguez. Foto: ,


Les også: Ta golfbølgen på Tenerife

For festløver: Party natten lang

På sydsiden av Gran Canaria samles feststemte turister i barene og diskotekene i Playa del Inglés. På nordsiden går kanarier på Copa cClub i Las Palmas.

UTELIV: På Kopa Club i Las Palmas dukker profesjonelle dansere plutselig opp blant gjestene. Foto: Mona Langset , VG

Klubben er et av de hippeste utestedet i byen for tiden. Utendørs, men inngjerdet. Og vaktene passer på at alle som slipper inn gjennom baldakin-inngangen er velkledde nok.

Samtidig er det kjøpesentrene som gjelder i Playa del Inglés i syd.

På nyoppussede og nyutvidede Kasbah er det barer, diskoteker og fullt av festglade mennesker etter midnatt.

Tenerife er det flust med nattklubber i Playa las Americas, og i Puerto de la Cruz skal coctailstedet Blanco bar ha den beste musikken.

Fuerteventura er det mest uteliv i Corralejo. På Lanzarote har Puerto del Carmen det livligste nattelivet, likevel er det ganske tilbakelent der sammenlignet med Gran Canaria.

Mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Øyhopping på Kanariøyene

  2. Book påskeferien før det er for sent

  3. Gran Canaria-forfatter: Sarromaa må ha bodd på et charterhotell og ikke gått lenger enn til baren

  4. Pluss content

    Sosiolog Sanna Sarromaa ferierer på «finere Gran Canaria»: Slik er nordmenns nye Syden-luksus

  5. Billige sydenreiser akkurat nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder